Csak a véletlenen múlt, hogy mostanáig nem történt tragédia a telepen - jegyezte meg az osztatlan közös tulajdonban...

Csak a véletlenen múlt, hogy mostanáig nem történt tragédia a telepen - jegyezte meg az osztatlan közös tulajdonban lévő törökbálinti terület egyik társtulajdonosa a HVG-nek. A múlt csütörtökön felrobbant pirotechnikai raktárnak helyet adó 40 hektáros ingatlanon ugyanis kaotikus állapotok uralkodtak a Mechanikai Művek Rt. (MM) 1999. végi privatizációja óta. A belső utak nagy része járhatatlan, a villamosenergia-ellátás időnként akadozik. Az áramszolgáltatást végző TT Energy Service Kft. tarifáit - készenléti díj címén akár havi 20 ezer forintot is elkér a telepen működő társaságoktól - a betelepült cégek egy része vitatja, ezért az energiaszolgáltató időnként lekapcsolja a renitens vállalkozásoknál az áramot. Földgázellátás nincs: a csöveket lefektették ugyan, de a működtetéshez sem a gázművek, sem a több mint nyolcvan társtulajdonos nem járult hozzá.

A vízvezeték-hálózatról pedig éppen a múlt heti robbanás során derült ki, hogy nem felel meg a tűzvédelmi előírásoknak. A tűzoltáshoz 6 bar víznyomás szükséges, míg a telepen ez 1-1,5 bar között ingadozott. A Fővárosi Vízművek Rt.-t az 1,5-6 bar nyomócső kiépítésére a jogszabályok csupán a telekhatárig kötelezik, a belső vízvezeték-hálózat kialakítása, a szükséges víznyomás biztosítása a tulajdonosok felelőssége. A múlt csütörtökön a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. segített lajtos kocsikkal, a vízművek pedig - ideiglenes megoldásként - a tűzoltóautók számára közvetlen csatlakozást hozott létre a teleptől mintegy 50 méterre lévő víztároló medencéjéhez. S az már csak hab a tortán, hogy a telepnek máig nincs a törökbálinti önkormányzat által elfogadott szabályozási terve, így a tulajdonosok évek óta engedély nélkül építkeznek, bővítgetnek a területen.

A káosz az új tulajdonos színre lépésével kezdődött. A 800 millió forint jegyzett tőkéjű MM 97,5 százalékos részvénycsomagját 1999 szeptemberében 450 millió forintért (zömében kárpótlási jegyért) Dicső Gábor, a kilencvenes évek elején szédületes gyorsasággal felívelt, majd becsődölt Kontrax-cégcsoport vezetőjének nevével fémjelzett Finsbury Kft. vette meg az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt.-től (HVG, 2000. március 18.). A csillagászatinak nem mondható vételárhoz a mintegy 40 hektárból 32 hektárnyi földterület, 77 épület, valamint 500 millió forintot meghaladó adósság és 400-500 millió forintra taksált környezetikár-elhárítási kötelezettség tartozott. Noha az újdonsült tulajdonos nagyszabású tervekkel, ipari park kialakításával igyekezett elkápráztatni az MM területére már évekkel korábban betelepült kisebb cégek tulajdonosait - a cég a privatizáció előtt is eladogatott kisebb-nagyobb parcellákat -, az elképzelésekből semmi nem valósult meg, mint ahogy mind ez idáig elmaradt a kármentesítés is.

Nem sokat váratott magára viszont az MM átalakítása. Nyitányként a Finsbury tulajdonosváltáson esett át: az üzletrészét Dicső 1999 októberében a dallasi TX/Europe Group Ltd.-nek adta el, de megtartotta a vezérigazgatói posztot a megvett cégnél. Ezt követően az MM 700 millió forintra értékelt ingatlanvagyonát az új gazda az MM Ipari Centrum Kft.-be (MMIC), a telefongyártást pedig az MM Elektronikai Kft.-be vitte ki. Ez utóbbi nem sokáig húzta: 2002 júliusától felszámolás alá került. Az ingatlanvagyonnal felpumpált MMIC Kft. 90 százalékos üzletrészét a kiürített anyavállalat 2001 decemberében továbbadta a texasi bejegyzésű Colgate McCallum Advisor Inc.-nek. Az adásvétel furcsasága, hogy az eladót és a vevőt ugyanaz a személy képviselte: Gavin Susman, az MM igazgatósági tagja, Dicső valamikori jobbkeze a Kontraxban. A titokban tartott vételárat a HVG értesülése szerint máig nem kapta meg az MM a texasi vevőtől. Az ügylet után néhány hónappal a tulajdonos az MM jogutód nélküli végelszámolásáról döntött, majd a folyamat 2003 tavaszán felszámolásba fordult.

Az egyetlen "túlélő", az MMIC 2002 júliusában ismét tulajdonost cserélt. Ezúttal a svájci Eastwest-Partner Management and Consulting lett a gazdája, amely azon frissiben TT Vagyonkezelő és Ingatlanforgalmazó Kft.-re (TT) változtatta szerzeménye nevét. E cégben Dicső Gábor már nem vállalt posztot, de lánya, Dicső Beáta - aki jelenleg a Finsbury főtulajdonosa - megtalálható a felügyelőbizottsági tagok között. A TT vagyonkezelése egyébként javarészt ingatlaneladásból állt: a 32 hektárnyi ingatlantulajdon mára 4-5 hektárra olvadt, a társtulajdonosok száma pedig 84-re növekedett. Becslések szerint a TT a négyzetméterenkénti 6-8 ezer forintos telekárból 1 milliárd forintot meghaladó bevételre tehetett szert. A társaság ügyvezetője, Szabó Balázs azt állította, hogy a cég 2000 augusztusában saját költségén benyújtott egy szabályozási tervezetet a helyhatósághoz, amit azzal utasítottak el, hogy a képviselő-testület csak olyan terv megtárgyalására hajlandó, amelyhez valamennyi tulajdonostárs hozzájárult, nekik viszont nem sikerült megszerezniük a kistulajdonosok jóváhagyását.

A TT érdeklődése időközben az energiabiznisz felé fordult. 2003 augusztusában amerikai leánycégükkel, a Starlight Trade LLC-vel létrehozták a budapesti SSB Kft.-t, idén márciusban pedig résztulajdonosként beszálltak a Dicső Gábor által 2002 júliusában alapított Greenenergy Kft.-be. Az SSB tavaly jelentős, 1 milliárd forint értékű megbízatást nyert el a svéd Ikea leányvállalatától, a Swedwood Sopron Bútor Kft.-től: a bútorgyár területén részben önerőből, részben hitelből egy kis erőművet épít, az ott termelt hőt pedig az üzem 12 évre szóló szerződéssel lekötötte. Az SSB alvállalkozója a Dicső-féle Greenenergy Kft. lett.

MINK MÁRIA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Társadalom

Feketén-fehéren

Még mindig nem tudni pontosan, mi okozta a törökbálinti óriási robbanást múlt csütörtökön. A nyomozóhatóság kitart a feketelőpor-teória mellett, azt valószínűsítve, hogy illegálisan tartott puskapor okozta a tragédiát, míg a hétfőn szabadlábra helyezett vállalati vezetők merényletet gyanítanak.

Litvánia inkább kitiltotta az utazgatni készülő holokauszttagadó brit történészt

Litvánia inkább kitiltotta az utazgatni készülő holokauszttagadó brit történészt

Háromnapos kutyakölyköket dobott a kukába

Háromnapos kutyakölyköket dobott a kukába

Csinált egy 5 perces videót a Leica, Kína azonnal betiltotta a cég nevét

Csinált egy 5 perces videót a Leica, Kína azonnal betiltotta a cég nevét

Zelenszkij győzelme után azonnal lemondott a kárpátaljai kormányzó

Zelenszkij győzelme után azonnal lemondott a kárpátaljai kormányzó

Újabb pert vesztett a Lokál és a Pesti Srácok

Újabb pert vesztett a Lokál és a Pesti Srácok

Vétóval fenyegeti az USA az ENSZ nemi erőszak elleni javaslatát, mert abortusztámogatást olvas ki belőle

Vétóval fenyegeti az USA az ENSZ nemi erőszak elleni javaslatát, mert abortusztámogatást olvas ki belőle