Keveset sportol, de sokat tévézik az átlagmagyar - derül ki egy tíz európai országot érintő felmérésből. A házimunka nagyban terheli a nőket, a férfiak ugyanis feltűnően kerülik a mosogatást, a takarítást.

Kakasszóra ébrednek, a tyúkokkal fekszenek - ez derült ki a magyarokról abban a felmérésben, amelyet az EU statisztikai hivatala számára végeztek a nemzeti statisztikai központok kilenc tagország és Norvégia polgárainak napi időbeosztásáról. Reggel 7 órakor ugyanis a 20-74 év közötti magyar lakosság döntő többsége, négyötöde már ébren van, miközben a többi, a felmérésben részt vett országban a lakosok jó része ilyenkor még a másik oldalára fordul. E nem túl hajnali órán a belgák és az angolok több mint fele még az ágyat nyomja, s megközelítik ezt az arányt a norvégok és a franciák is (ez utóbbiak egytizede a kora délutáni alvást sem veti meg).

Bár a mediterrán vidékeken élők kifejezetten szeretnek éjszakázni, e felmérés alapján meglepetésre ez a franciákról nem mondható el: több mint kétharmaduk este 11-kor már ágyban van. A tíz ország lakosai közül a legkorábban kelő magyarok fekszenek le a leghamarabb, ezen a késői időponton közel 90 százalékuk már az igazak álmát alussza. A legjobban a norvégok bírják az éjszakázást, este 11-kor kevesebb mint egyharmaduk van még csak ágyban. A nők jellemzően később fekszenek, mint a férfiak, ám később is kelnek: kivétel ez utóbbi alól Magyarország.

A munkával töltött idő felosztásából az derül ki, hogy a háztartás vezetése miatt majdnem mindenhol a nők dolgoznak többet. Míg a férfiak valamilyen munkahelyen töltik el egész napi munkára fordított idejük több mint felét, gyakran kétharmadát, a nőknél ez az arány csak egyharmad, a többi időben a "tűzhely mellett" kell sürgölődniük. Ám míg Magyarországon és Észtországban a különbség napi egy óra pluszmunka a nők "javára", Svédországban és Norvégiában már a férfiak töltenek több időt munkával. Mindenekelőtt azért, mert a két skandináv országban hasonló időt fordítanak a nők a munkahelyükre, a férfiak pedig házimunkára, mint a magyarok, ám a nők kevesebbet dolgoznak otthon, a férfiak pedig többet a munkahelyen.

A házimunka tekintetében nem a magyar hölgyek állnak az élen: a szintén május 1-jétől EU-tag Észtország asszonyai naponta több mint öt órát dolgoznak otthon - igaz, a magyarok is csak három perccel maradnak el az öt órától. A svéd és a norvég nőknek viszont egy és egynegyed órával kevesebbet kell a háztartással törődniük, mint a magyaroknak. Egyébként még csak az sem mondható, hogy a magyar férfiak segédkeznének a legkevesebbet a házimunkában, ezt a pálmát a franciák viszik el. Van azért, ahol a magyar nők állnak az első helyen: ők töltik a legtöbb időt a konyhában, mind a főzésben, mind a mosogatásban vezetnek, nyilván nem függetlenül attól, hogy kevésbé gépesített háztartást vezetnek, mint a régi uniós államok asszonyai. A magyar férfiak viszont pont a konyhában a legkevésbé emancipáltak, mindkét említett házimunkában az utolsó helyen állnak. A gyermekekre is a magyar asszonyok fordítják a legtöbb időt, a kertészkedésben pedig csak a szlovénok előzik meg őket. A legkevésbé a vasalás tetszik a férfiaknak, több országban egyszerűen bele sem fognak. A takarítás sem kedvenc, a legjobb helyzetben ennél a munkánál - ahogy a vasalásnál is - a svéd nők vannak, de ott is csak a férfiak egyharmada segít nekik. A házimunkák közül csak a ház körüli javítások kifejezetten férfifeladatok, de a tíz nemzet férfiai közül ezzel is a magyarok töltik a legkevesebb időt. Az egyetlen, eddig a nők által dominált terület, ahol a férfiak egyre inkább bevetik magukat, az a vásárlás - bár ez Magyarországra egyelőre kevésbé igaz, miközben a belga vagy dán férfiak már több időt töltenek ezzel, mint a magyar nők.

Szabadidőre a magyar nőknek négy és háromnegyed, a férfiaknak pedig öt és fél óra maradt naponta. Ezen idő nagyobbik részét a tévé előtt töltik - megelőzve a többi országot. Míg a magyar hölgyek több mint két és fél órát nézik a tévét, addig a norvégok csak másfelet, pedig nekik egy órával több a szabadidejük. A Központi Statisztikai Hivatal által publikált adatok azonban árnyalják ezt a képet, ezekből ugyanis kiderül, a fiatalabb korosztályok kevesebbet ülnek a tévé előtt, őket inkább a társasági élet vonzza. A felsőfokú végzettségűek, akiknek több szabadidejük is van az átlagnál, szintén jóval kevesebbet tévéznek, ugyanakkor sokkal több időt fordítanak olvasásra.

Az aktív mozgás nem tartozik a magyarok kedvenc szabadidős tevékenységei közé (nálunk már csak az angolok állnak rosszabbul). A skandinávok és a finnek természetesen az élen vannak a sportos életmódban, mind a nők, mind a férfiak között, csak a francia férfiak tudnak lépést tartani velük. A különbség az, hogy míg az utóbbiak aktív mozgása a séta, addig az északiak valóban sportolnak szabadidejük egy részében. A magyarok teljesen utolsók abban a rangsorban, amelyik azt mutatja, a népesség hány százaléka sportol naponta. A skandináv nők egyharmada mozog mindennap, a magyaroknak csak egytizede. A férfiaknál valamivel jobb az arány, de így is csak feleannyi magyar sportol, mint amennyi északi.

A számítógép feljövőben van a szabadidő-eltöltésben. Az EU statisztikai hivatala ugyanis nemcsak a vizsgált 20-74 éves korosztály adatait nézte meg ebből a szempontból, hanem a fiatalabbakét is. Ebből az derült ki, hogy a legtöbb időt mindenhol a fiúk - mégpedig a 10-14 évesek - használják a számítógépet, Finnországban például már napi egy és egynegyed órát. A férfiak között ebben is élen állnak a skandinávok, akik mintegy háromszor annyit komputereznek, mind a magyarok, a nők viszont mindenhol a férfiak által erre szánt idő töredékét töltik csak a monitorok előtt.

RIBA ISTVÁN

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Elütötte az autós a bringást, mert nem volt hajlandó lehúzódni

Elütötte az autós a bringást, mert nem volt hajlandó lehúzódni

Félnek a Twitternél, hogy álhírek lepik el a netet az EP-választásokkor, úgyhogy bevetnek egy új eszközt

Félnek a Twitternél, hogy álhírek lepik el a netet az EP-választásokkor, úgyhogy bevetnek egy új eszközt

Csak nem közölte a helyreigazítást egy Fidesz-közeli lap, árverésre bocsátották bútorait

Csak nem közölte a helyreigazítást egy Fidesz-közeli lap, árverésre bocsátották bútorait

Defektet kapott Gyurcsány, de megjavította, és ezt le is fotózta

Defektet kapott Gyurcsány, de megjavította, és ezt le is fotózta

A vonatközlekedés is változik a Bozsik Stadionnál talált bomba miatt

A vonatközlekedés is változik a Bozsik Stadionnál talált bomba miatt

Vállalkozót keresnek az esztergomi Mária Valéria Hotel befejezésére

Vállalkozót keresnek az esztergomi Mária Valéria Hotel befejezésére