Családok tízezreit fenyegeti a kamatrabszolgaság veszélye, sokan ugyanis képtelenek visszafizetni a megszorultságukban felvett uzsorakölcsönöket. A leginkább a cigánytelepeken élőket kihasználó zughitelezők elleni eljárásokat nehezíti, hogy szinte lehetetlen perdöntő bizonyítékokat szerezni az üzletszerű pénzkölcsönzésre.

Amíg élsz, fizetsz! - idézte fel a környéket uraló uzsorások egyikének fenyegető szavait az 1300 fős tatabányai cigánytelepen élő, neve elhallgatását kérő középkorú nő. Családja öt éve képtelen kikeveredni az adósságcsapdából: férje még 1999-ben kért ezer forintot élelemre az egyik - nemrég előzetesbe került - pénzkölcsönzőtől, ám a következő nyugdíj kézhezvétele után már 7 ezret kellett visszafizetnie. Utána minden hónapban ott álltak a kamatszedők az ajtó előtt, és veréssel fenyegetve kényszerítették ki az adósság törlesztését a megfélemlített családból. Az idén már havi 15 ezret kellett leadniuk. Azért ennyit, mert a férj - az uzsorás szerint - minden hónapban visszakapott valamennyit a törlesztés után, tehát minden kezdődött elölről.

A zughitelezőktől - akik roma és nem roma verőembereket egyaránt alkalmaznak - nem csak ezért nem könnyű megszabadulni. Amikor Tatabányán három "zsebbankárt" letartóztattak, a családtagjaik végiglátogatták azokat, akiktől korábban pénzt szedtek, s arra figyelmeztették az embereket, ha a rendőrség kérdezősködik, a pénzről ne beszéljenek, s akkor nekik többé nem kell fizetniük. Sőt még jutalmat is ígértek annak, aki elárulja, ki juttatta rendőrkézre a három uzsorást. A feljelentők védelmében erről a hatóságok hallgatnak, a telepiek is csak találgatnak, ki vehette a bátorságot, hogy a bűnüldözőkhöz forduljon. Mindenesetre a neve eddig titokban maradt, noha valamelyik uzsorás rokona 200 ezer forintot ígért annak, aki elárulja, ki volt a feljelentő.

Ritkaságszámba megy a tatabányai eset abban az értelemben, hogy büntetőeljárás indult a telep házibankárai ellen. A Szociális Szakmai Szövetség tavalyi jelentése azt tartalmazza, az ország szegényei között elterjedt az uzsorakamatos kölcsön: a megkérdezett, családsegítőkben dolgozó hatszáz szociális munkás szerint a pénzszűkébe került családok a nyomban megkapott 20-30 ezer forintért gyakran eladják az egész évi szociális segélyüket, ami ennek a tízszeresét is kiteheti. A pénztelenség aztán újabb uzsorakölcsönhöz vezet, sajátos adósságspirálba hajszolva az amúgy is szűkölködőket, akik gyakran munkanélküliek, minimál-, esetleg rokkantnyugdíjon élők. A végállomás akár a kamatrabszolgaság is lehet: a fizetni végképp nem tudókat munkára kényszerítik tartozásaik fejében. Az uzsorások célközönsége hatalmas: a jelentés szerint Magyarországon közel 1 millió ember - közöttük nagyon sok roma - fő bevétele valamiféle szociális ellátás (HVG, 2004. május 22.). A szövetség becslése szerint csaknem 400 ezer családban a rezsi kifizetése után, egy főre mindössze 3400 forint jut havonta.

Komárom-Esztergom megyében több hasonló ügyben folyik a nyomozás. Ügyészségi tapasztalatok szerint a kiszolgáltatott helyzetben lévő, megfélemlíthető emberek csak utolsó lehetőségként fordulnak a rendőrséghez, mivel rettegnek a fenyegetésektől. Ráadásul a bizonyítás sem egyszerű: a kárvallottak ritkán mernek beszélni, a többnyire egyetlen sértetti vallomást a kölcsönadók pedig azzal igyekeznek visszaverni, hogy ők csak segíteni akartak pénzzavarba került embertársukon, és pusztán a baráti kölcsönként adott pénzüket szeretnék viszontlátni. Az esetek egy része azért eljut a bírósági szakaszig, ilyenkor a vádemelés jogosulatlan pénzügyi szolgáltatási tevékenység miatt történik, ami akár ötéves szabadságvesztéssel is honorálható. Hasonló a helyzet Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is. A lezárt ügyek egyikében sem szabott ki a bíróság négyéves szabadságvesztésnél többet, azokban az esetekben pedig, ahol a vádlottak büntetlen előéletűek voltak, többnyire pénzbüntetést vagy felfüggesztett börtönbüntetést rótt ki.

Az elmúlt évek rendőrségi tapasztalatai szerint az uzsorával talán legfertőzöttebb hely Tiszavasvári volt. A város többségében romák lakta szegénytelepein nyolc--tíz vagyonos uzsoráscsalád él, akiknek a tevékenységét mára sikerült korlátozni, s ez jót tett a helyi bűnügyi statisztikáknak is. Csák József, a város rendőrkapitánya szerint az eladósodottak törvénysértésre kényszerülnek, ha nincs miből élniük. Teljes egészében nem sikerült ugyan felszámolni az uzsoraipart, de az erőszakos, zsarolással párosuló ügyek megszűntek, mára körültekintőbbek lettek az elkövetők, s fél év alatt 10 százalékkal csökkent a kisebb jelentőségű vagyon elleni bűncselekmények, például a lopások száma - magyarázta az összefüggést a rendőrkapitány.

A tavaly novemberi rendőri akciók után hét ügyben indult nyomozás Tiszavasváriban, több vádemelés is született, egy esetben megszüntette a nyomozást az illetékes ügyészség, egy másikban a közelmúltban javasolta a rendőrkapitányság, hogy bizonyítottság hiányában zárják le az ügyet. A nyomozók tapasztalatai szerint a fő gond az, hogy a szembesítések során elbizonytalanodnak a tanúk, látszik rajtuk a riadalom, féltik a családjukat az uzsorások verőlegényeitől, sok esetben inkább vállalják a hamis tanúzás kockázatát. Azok az ügyek végződtek vádemeléssel Tiszavasváriban, ahol a nyomozást házkutatással kezdték, ilyenkor ugyanis sikerült tárgyi bizonyítékokat találni: például feljegyzéseket az adósokról. A legnagyobb hálózattal rendelkező uzsorás éppen egy ilyen feljegyzés alapján bukott le, végül harminc sértett tett ellene terhelő vallomást, s kiderült, közel havi 1 millió forint kamatot szedett be. Egyébként előfordul az is, hogy nem pénzt, hanem ingatlant, bútorokat, szerszámokat, állatokat, gazdálkodási eszközöket kölcsönöznek a szegényeknek.

Az uzsora részint azért virágzik, mert a feketén kölcsönzőkhöz fordulóknak esélyük sincs, hogy banktól kapjanak hitelt. Mindezt látva, Szürszabó Gusztáv, az Abasár és Vidéke Takarékszövetkezet ügyvezető igazgatója egy éve javaslatot nyújtott be a Miniszterelnöki Hivatalhoz, azt indítványozva, az állam hozzon létre egy fedezeti alapot, amely garanciát nyújtana a bankoknak, hogy a hátrányos helyzetű, rossz szociális körülmények között élő családoknak nyújtott kölcsönt visszakapják. A javaslatot - mint a hivatalban a HVG-nek elmondták - jelenleg szakértőik vizsgálják.

GALYAS GYULA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Halálos baleset történt Tamásinál, félpályán halad a forgalom

Halálos baleset történt Tamásinál, félpályán halad a forgalom

A burgenlandi kormányzót nem engedték be az Orbán és Merkel részvételével tartott szentmisére

A burgenlandi kormányzót nem engedték be az Orbán és Merkel részvételével tartott szentmisére

Shane Tusup videóban mutatja be, milyen őrületesen indult a felkészülés új tanítványaival

Shane Tusup videóban mutatja be, milyen őrületesen indult a felkészülés új tanítványaival

Orbán Viktor felköszöntötte Magyarországot

Orbán Viktor felköszöntötte Magyarországot

10 ország is megrendezné a 2023-as női foci-világbajnokságot

10 ország is megrendezné a 2023-as női foci-világbajnokságot

Túszokat ejtettek egy buszon Rio de Janeiróban

Túszokat ejtettek egy buszon Rio de Janeiróban