A rendőrség kezdeményezte Kulcsár Attila sikkasztással gyanúsított exbróker tanúkihallgatását Szász Károly korábbi PSZÁF-elnöktavalyi bántalmazása ügyében. Szász egyik vélelmezett támadója rendőrkézen van, de tagad, a nyomozók a társát is ismerni vélik, amúgy mindketten Kulcsár közeli ismerősei és nagykanizsai földijei.

"Ki lehetett az a barom?" - Szekér Gyula taxis vállalkozó rendőrségi vallomása szerint e szavakat állandó utasa, Kulcsár Attila, a K&H Equities Rt. akkor már szorult helyzetben lévő sztárbrókere mondta neki, miután beszállt a kocsiba Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elnöke tavaly júniusi bántalmazásának (HVG, 2003. június 21.) estéjén. A vallomás szerint Kulcsár alaposan fel volt dúlva, úgy vélte, akárki áll is Szász megverésének a hátterében, őrá fog terelődni a gyanú: a PSZÁF ekkoriban már aktívan kutakodott K&H-ügyben.

Ha a támadás - amelynek során egy felborított biciklivel elállták Szász autójának útját, a kiszálló elnököt pedig ütlegelni kezdték - ügyében súlyos testi sértés miatt nyomozó Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) nincs téves nyomon, Kulcsár alighanem színészkedett Szekérnek. A rendőrök ugyanis egy más ügyben - rablás miatt - előzetes letartóztatásban lévő Németh Tibort tartják az egyik elkövetőnek. A Rönk becenevű Németh, miként Kulcsár, nagykanizsai harmincas fiatalember, s azelőtt kapcsolatot ápolt a sikkasztással gyanúsított brókerrel, legalábbis erről tanúskodik mobiltelefonjának híváslistája. A rendőrség verziója szerint a gyenge testalkatú Németh - akinek DNS-mintáját megtalálták a tetthelyen hagyott biciklin - állította meg kerékpárjával Szász autóját, s őrizte a helyszínt, amíg egyelőre szabad lábon lévő társa megverte a PSZÁF-elnököt. A támadás után a sértett maga is a K&H-botrány főszereplőire utalt mint lehetséges elkövetőkre, igaz, a pénzintézet ekkor még mellékszereplőnek tűnt, a PSZÁF az elnök megveretésének délutánján a Pannonplast-felvásárlás gyanús körülményeiről (HVG, 2003. június 28.) adott ki közleményt.

A DNS-vizsgálat okozta viszonylagos bizonyosság ellenére egyelőre mégis sok a kétely. A BRFK ugyanis lapzártánkig nem kezdeményezte, hogy Szász azonosítsa a gyanúsítottat. Információink szerint Némethet kihallgatták ugyan, de egyelőre nem faggatták Kulcsárról, inkább arról kérdezték, milyen gyakran jár Budapestre, s fel tudja-e oldani az ellentmondást tagadása és aközött, hogy a tetthelyen rögzített DNS-minta azonos az övével. Ő úgy vallott, tavaly tavasszal kipróbált Pesten egy kerékpárt, meglehet, éppen a Szász-merényletnél lefoglaltat, amelyet azonban utóbb nem vásárolt meg, így kerülhetett a járműre a DNS. Kulcsárt, mint vallomásában Németh elmondta, valóban ismeri, de ez szinte természetes, hiszen "Nagykanizsa nem nagy város".

A Dél-Dunántúlon kutakodó rendőrök kikérdezték ismerőseit is. Jártak annál a fiatalembernél - egy köztiszteletben álló nagykanizsai vállalkozó fiánál - is, akiről a BRFK-n azt gyanítják, ő ütlegelte Szászt. Utóbbi tényt azonban - állította maga az érintett a HVG-nek, egyébként tagadva, hogy részt vett volna a bántalmazásban - ővele nem közölték, csupán Némethről és Kulcsárról faggatták. A BRFK a napokban indítványozta a Kulcsárt a K&H-ügyben faggató Fővárosi Főügyészségnek (FF), az exbrókert hallgathassák ki tanúként a Szász elleni támadással kapcsolatban. Nagykanizsán egyébként sokan úgy tudják, a három fiatalember gyermekkoruk óta jó viszonyban van egymással. Némethnek - akár ő volt az (egyik) elkövető, akár nem - mindenképpen pechje volt: tavaly ugyanis még nem szerepelt a bűnügyi nyilvántartásban, az idén nyár elején rabosították, amikor őrizetbe került, miután azt róják a terhére, betört egy üzembe, és mobiltelefonokat lopott el onnan.

Mostanában, ahogy Kulcsár ügyészségi vallomástétele a HVG információi szerint a vége felé közelít, sokaknak kapóra jöhet, ha az exbróker végképp szavahihetetlenné válik. Ihász Sándor fővárosi főügyész ugyanakkor kizárta, hogy a rendőrség időzítette volna a bántalmazással kapcsolatos nyomozást. Mint a HVG-nek elmondta, a rendőrök mindent megtettek, hogy megkerüljön a tettes, az egy időre felfüggesztett eljárás "egy új bizonyíték" alapján valóban az elmúlt hetekben pörgött fel. Ezt részben alátámasztani látszik Németh védője, Bor Tibor is, aki azt közölte a HVG-vel, néhány hete budapesti rendőrök "nem hivatalosan" meglátogatták akkor még a Vas megyei büntetés-végrehajtási intézetben őrzött - időközben Budapestre szállított - ügyfelét, s "kommunikáltak" vele a Szász-ügyről. Kulcsár ügyvédje, Zámbó Gyula mindenesetre hangsúlyozta: ő hitelt ad a taxis vallomásának, mondván, Szász megveretése a legkevésbé Kulcsárnak állt az érdekében.

A K&H továbbra is sértettként kezelt ügyfelei, köztük a VIP-listák szereplői közben egyre kényelmetlenebbül érezhetik magukat. A brókerügyben nyomozó Országos Rendőr-főkapitányságra (ORFK) hamarosan megérkezik a tőkepiaci szakértő jelentése, amely alapján eldől, melyikük válhat gyanúsítottá. Sokukról Kulcsár is részletesen szólt egyelőre hétpecsétes titokként kezelt vallomásában. Ennek kapcsán Ihász annyit közölt, a kihallgatási jegyzőkönyvet annak végleges lezárása után továbbítják az ORFK-ra. A főügyész szerint ezzel nem sérül a rendőrség presztízse, s nem is lassul a nyomozás, mint fogalmazott, olyan ez, mint a véradás: ott sem decinként továbbítják a vért, hanem egyszerre. A kulcsszereplő Schönthal Henrik elleni, a bíróság által augusztus 4-én kiadott elfogatóparancs is egy utolsó döntésre vár: lapzártánkkor még hiányzott róla az igazságügy-miniszteri aláírás, ez pedig kell ahhoz, hogy az amerikai hatóságok elkaphassák a brókerügy értelmi szerzőjének tartott, állítólag Floridában tartózkodó Schönthalt.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Lehet focimeccsel tiltakozni a Kossuth téren, hiába próbálta ellehetetleníteni a rendőrség

Lehet focimeccsel tiltakozni a Kossuth téren, hiába próbálta ellehetetleníteni a rendőrség

500 forint lehet húsvétra egy doboz tojás ára

500 forint lehet húsvétra egy doboz tojás ára

Újraindult Lajcsi büntetőpere, aki az eljárási hibák miatt reklamált

Újraindult Lajcsi büntetőpere, aki az eljárási hibák miatt reklamált

Elmondta Ronaldo, hogy mennyit kell kihagynia

Elmondta Ronaldo, hogy mennyit kell kihagynia

A Momentum szerint több cég berezelt az Orbán-ellenes plakátkampány miatt

A Momentum szerint több cég berezelt az Orbán-ellenes plakátkampány miatt

Tegnap este negyed 9-kor mondták le Kásler mai meghallgatását

Tegnap este negyed 9-kor mondták le Kásler mai meghallgatását