Horn Gyulának 1994-ben másfél hónapra, Orbán Viktornak 1998-ban egy hónapra, Medgyessy Péternek 2002-ben két hétre...

Horn Gyulának 1994-ben másfél hónapra, Orbán Viktornak 1998-ban egy hónapra, Medgyessy Péternek 2002-ben két hétre volt szüksége ahhoz, hogy az országgyűlési választásokat követő hivatalos államfői felkérés után megalakítsa kormányát. A koalíciós pártoknak ehhez képest tengernyi idő áll rendelkezésükre a harmadik szocialista-szabaddemokrata kabinet felállításához. A Medgyessy augusztus 25-ei lemondásával minimum egy hónappal kitolódott kormányalakítást megelőző koalíciós tárgyalásokat ennek megfelelően nem is igen sietik el a felek. Kuncze Gábor SZDSZ-elnök például (Pető Iván és Horn Gábor mellett ő kapott megbízást pártjától a szabaddemokraták szempontjainak képviseletére) a tárgyalások múlt heti formális megkezdése után, egy olimpiai vizit ürügyén, gyorsan ki is vonta magát az egyeztetésből, ami így érdemben e hét keddjén kezdődött meg. Ennek során a kisebbik koalíciós párt számára a legfőbb prioritás az adók, illetve a tárcák számának - a közvélemény számára könnyen eladható - csökkentése lesz.

Az elmúlt napokban az SZDSZ támogatásával immár közös miniszterelnök-jelöltnek számító Gyurcsány Ferenc is több időt és energiát szentelt a szeptember végéig még hivatalban lévő minisztertársaival való konzultációra, mint a koalíciós egyeztetésekre. Miután a kormányzati döntések előkészítéséből és meghozatalából magát kivonó Medgyessy a múlt héten Gyurcsányt bízta meg a helyettesítésével, a "próbaidős miniszterelnökségét" töltő sportminiszter Hold utcai irodájában még a hét elején is kézről kézre adták egymásnak a kilincset a kormánytagok. Arra viszont - az MSZP-kongresszuson alulmaradt Kiss Péter kancelláriaminiszter kivételével - egyelőre senki nem kapott egyértelmű választ, kormányfővé választása esetén melyikükkel kíván továbbra is egy kabinetben dolgozni az MSZP miniszterelnök-jelöltje. A továbbszolgáló miniszterek aránya a jelek szerint akár a kétharmadot is elérheti, hasonlóan ahhoz, hogy - konkrét tartalmát illetően - az új kormányprogram is legalább ilyen mértékű átfedést mutat majd a Medgyessy-kabinet 2002-ben megfogalmazott célkitűzéseivel.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Társadalom

Fiúk a házból és mellőle

Az első, sorsdöntő csatát Gyurcsány pajzsra emelésével megnyerték az MSZP új hullámának képviselői. A siker előrevetíti a párt szociáldemokrata arculatát "fogyasztóbarát" módon megjeleníteni képes politikusok előretörését a párt októberi tisztújító kongresszusán.

Csökkentheti a szállásáfát a kormány

Csökkentheti a szállásáfát a kormány

A Takarékbank vinné az egész Budapest Bankot

A Takarékbank vinné az egész Budapest Bankot

Amerika és Nagy-Britannia provokálta ki a német megszállást

Amerika és Nagy-Britannia provokálta ki a német megszállást

Szépen hízott Csányi Sándor agrárcége

Szépen hízott Csányi Sándor agrárcége

Orbánnak mostantól nincs beleszólása a Néppárt döntéseibe

Orbánnak mostantól nincs beleszólása a Néppárt döntéseibe

Előzetesbe került a csecsemőgyilkossággal gyanúsított nő

Előzetesbe került a csecsemőgyilkossággal gyanúsított nő