Viharos szakmai fogadtatása miatt tovább késik az új felsőoktatási törvény tervezetének véglegesítése, amire a kormány...

Viharos szakmai fogadtatása miatt tovább késik az új felsőoktatási törvény tervezetének véglegesítése, amire a kormány eredetileg szeptember 10-éig adott határidőt az Oktatási Minisztériumnak (OM). A tárca korán nekifogott a küzdelemnek; az első változat már augusztus elején elkészült, ám a múlt héten kiderült, az igazi, kormányülésre terjeszthető változat legfeljebb ha novemberre készül el. Az első kritikák nyomán elkészült második változatra legalább annyit mondtak a szakmai szervezetek, hogy elfogadják tárgyalási alapnak. A tervek szerint az OM és a felsőoktatás - egyetemek, szakmai testületek - képviselői október folyamán újra tárgyalnak a törvénytervezet szövegéről, s a közösen kialkudott variáns kerül majd a kormány asztalára.

A legélesebb konfliktusok az intézmények függetlenségének kérdése és az oktatók státusa körül alakultak ki. A tárca továbbra is ragaszkodik ahhoz az elképzeléséhez, hogy az egyetemek stratégiai irányítását egy, az intézményen kívüli testület kezébe helyezze. Ez lenne az úgynevezett irányító testület (it), amelynek tagjai nem lehetnek semmilyen jogviszonyban az adott felsőoktatási intézménnyel. A tagok felét az oktatási tárca, másik felét pedig az intézmény szenátusa jelölhetné ki, míg elnöke a rektor lenne. Rektor azonban már nem lehetne bárkiből: például Hiller István, az ELTE tanára miniszter lehet ugyan, de rektornak a tervezet szerint nem felelne meg, mivel annak csak olyan személyt választhatnak majd meg, akinek "gazdálkodási tapasztalatai" vannak. Márpedig ez nem sok oktatóról-tanárról mondható el, így az intézmények gazdasági vezetői feltehetően előnyt élveznek majd a jelölésnél, de a törvénytervezet megfogalmazása szerint olyan külső személy is szóba jöhet, akivel majd az egyetem jogviszonyba lép. A tervezet szerint a jelenlegi egyetemi tanácsot a képzés ügyeiben részben illetékes szenátus váltaná fel, amelynek ajánlása, majd egyetértése szükséges ahhoz, hogy az it rektort választhasson.

Az oktatók jogállása ügyében viszont engedett a tárca. A tanársegédek és adjunktusok az OM korábbi elképzelésének megfelelően csak határozott időre kaphatnak munkaszerződést, s annak elteltével csak egy alkalommal hosszabbíthatnak, utána - ha nem tudnak továbblépni az egyetemi ranglétrán - meg kell válniuk állásuktól. A docensek és egyetemi tanárok ügyében a minisztérium visszakozott: ők továbbra is határozatlan időre kapnak munkát. Azt viszont minden oktatónál kikötik, egyszerre maximum két helyen taníthatnak, azaz be kell szüntetni a jelenleg gyakori álláshalmozást. Bár a szakmai szervezetek - köztük a Felsőoktatási Tudományos Tanács (FTT) - nem értettek egyet abban, hogy az oktatók bérük egy részét teljesítményarányosan, mozgóbérként kapják meg, ebből a minisztérium nem engedett. Az FTT tehát egyelőre sikertelenül próbálta elérni, hogy a mozgóbér az alapbéren felül járjon, ehhez - nyilvánvalóan anyagi okok miatt - az OM nem járult hozzá.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Társadalom

Forintbújócska

A közüzemektől tartozásátütemezést kér, de oktatóit nem küldi fizetés nélküli szabadságra az Eötvös Loránd Tudományegyetem - ilyen döntés várható a pénzügyi nehézségekkel küszködő egyetem tanácsának hétfői ülésén.

Fél lábbal a BL négyes döntőjében a Veszprém

Fél lábbal a BL négyes döntőjében a Veszprém

Impozáns új temploma lesz Budapestnek, de csak a hívek tehetik be a lábukat

Impozáns új temploma lesz Budapestnek, de csak a hívek tehetik be a lábukat

Podcastot indított Mark Zuckerberg

Podcastot indított Mark Zuckerberg

A magyar határtól nem messze lehet egy új Volkswagen-gyár

A magyar határtól nem messze lehet egy új Volkswagen-gyár

Hangmérős új traffipaxokkal szűrnék ki az üvöltő autókat

Hangmérős új traffipaxokkal szűrnék ki az üvöltő autókat

Annyira rossz az út egy dunántúli faluban, hogy nem viszik el a szemetet

Annyira rossz az út egy dunántúli faluban, hogy nem viszik el a szemetet