Az új miniszterelnöknek harminc napon belül kell vagyonnyilatkozatot tennie, de Gyurcsány Ferenc - mint sportminiszter...

Az új miniszterelnöknek harminc napon belül kell vagyonnyilatkozatot tennie, de Gyurcsány Ferenc - mint sportminiszter - az idén már készített nyilvános bevallást. Tavaly karácsony előtt ugyanis úgy módosították a kormánytagok és államtitkárok jogállásáról szóló törvényt, hogy a nem képviselő kormánytagok és politikai államtitkárok a törvényhozókhoz hasonlóan kötelesek legyenek elszámolni vagyonukkal.

Gyurcsány március végi bevallása szerint 2003. évi bruttó jövedelme 81,4 millió forint volt, s főleg osztalékból származott. A legfontosabb bevételi forrás a tulajdonában álló, 750 millió forint jegyzett tőkéjű Altus Befektetési Rt. volt, amelynek piaci értékét a politikus-üzletember 3,5 milliárd forintra tette. Emellett közvetlen tulajdonrésze volt még az Altus-csoporthoz tartozó Aldo Kft.-ben (4,4 százalék) és Ark Rt.-ben (8,3 százalék). A cégegyüttes része még az ipari segédanyagokat készítő Motim Rt. és a gumihengergyártó Béta-Roll Rt. A milliárdos miniszter az évek során különféle szociális, egészségügyi szervezeteket támogatott, például a balatonöszödi ingatlana használatát megengedve, az idei miniszteri fizetésemelésének összegét - 2,1 millió forintot - pedig a Nemzetközi Pető Intézetnek ajánlotta fel.

Ingatlan egyetlen volt Gyurcsány nevén: egy 50 négyzetméteres pápai lakás, ahol az édesanyja lakik. A politikus a felesége nevén lévő budai lakásban él, amely abban a házban található, amelyet még felesége nagyapja, Apró Antal egykori kommunista vezető kapott az 1940-es évek végén. A ház 1992-ben lett államiból önkormányzati tulajdon, s a három lakásra osztott, összesen 581 négyzetméteres házban 1995-ben került egy lakás az akkor szokásos kedvezményes vásárlási forma révén az előző évben elhunyt Apró Antal lánya, Apró Piroska, illetve férje, Dobrev Péter tulajdonába, majd 2002-ben Apró Piroska ajándékozás révén hozzájutott férje tulajdonrészéhez is. Egy másik lakást Gyurcsány felesége, Dobrev Klára vett meg hasonló módon az önkormányzattól. A harmadikat a Legfelsőbb Bíróság 1958-1963 között, vagyis Nagy Imre kivégzése idején is hivatalban volt elnökének, Jahner-Bakos Mihálynak az özvegye vásárolta meg 1995-ben az önkormányzattól, ám azt - haszonélvezeti jogával terhelten - rögtön tovább is adta Apró Piroskának.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Társadalom

Posztozkodás

Nem vállalkozott hóhérmunkára - nem cserélt több minisztert, mint egy kiadós kormányátalakításkor szokás - Gyurcsány Ferenc kormánya tagjainak megválasztásakor. A kormányzati struktúrát érintő döntéseket nemegyszer személyre szabták, a kancellárián nagyobb hangsúlyt kapnak a kommunikációs feladatok.

Újabb szakadást okozhat Franciaországban a Notre-Dame tüze

Újabb szakadást okozhat Franciaországban a Notre-Dame tüze

Megharaptak, majd fojtogattak egy MSZP-s aktivistát Budapesten

Megharaptak, majd fojtogattak egy MSZP-s aktivistát Budapesten

A HVG nem is kívánhatna magának Bruce Willisnél jobb plakátfiút

A HVG nem is kívánhatna magának Bruce Willisnél jobb plakátfiút

Kapcsoljon hétfőn a Telekom hálózatán a 199-es tévécsatornára

Kapcsoljon hétfőn a Telekom hálózatán a 199-es tévécsatornára

A legújabb divat: a nyaraló

A legújabb divat: a nyaraló

Változtat a Microsoft, de továbbra is rengeteget fizet, ha valaki talál egy hibát

Változtat a Microsoft, de továbbra is rengeteget fizet, ha valaki talál egy hibát