Az idei 16,6 milliárd forint több mint kétszerese lesz jövőre a decentralizált döntési körben elkölthető támogatási...

Az idei 16,6 milliárd forint több mint kétszerese lesz jövőre a decentralizált döntési körben elkölthető támogatási keret - mondta a Balaton-fejlesztési Tanács elnökségi pozícióját tárca nélküli miniszteri posztra cserélő Kolber István (50 éves).

HVG: Három szakterület kerül az ön irányítása alá: a Miniszterelnöki Hivatalból (MEH) a Magyar Terület- és Regionális Fejlesztési Hivatal, a belügyi tárcától az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal, a gazdaságitól pedig a turisztikai államtitkárság és hivatal. Ez utóbbi némileg meglepő.

K. I.: A turisztikai államtitkárság ugyanolyan kormányhivatal lesz, mint a másik két szervezet, vagyis felértékelődik. Az idegenforgalomnak szoros a kapcsolata a területrendezéssel és -fejlesztéssel, így logikus, hogy azzal egységes irányítás alá kerüljön. Ha felcsapunk egy térségi fejlesztési programot, rendszerint az első három pontban szerepel valamilyen turisztikai célkitűzés - kerékpárút, falusi turizmus, termálfürdő és hasonlók. Tükrözi ezt, hogy a területfejlesztési törvény módosítása óta a regionális idegenforgalmi bizottságok (rib) vezetői is tagjai a regionális fejlesztési tanácsoknak. A területfejlesztés és az idegenforgalom összhangját segíti az is, hogy az idegenforgalmat felügyelő Pál Béla lesz az általam vezetett tárca nélküli miniszteri hivatal egyetlen politikai államtitkára. Ő mostanáig a gazdasági tárca "második" politikai államtitkára volt, Gaál Gyula mellett. A múlt héten leköszönt Nagy Sándor posztja az általam felügyelt területen megszűnik, ő a MEH új politikai államtitkáraként kapott megbízást.

HVG: Ez legalább az idegenforgalomban tisztább helyzet a korábbinál, amikor is a szabaddemokrata irányítású gazdasági tárcán belül a turisztikai hivatal nem a szocialista politikai, hanem a közigazgatási államtitkár irányítása alatt állt. A területfejlesztés viszont Nagy Sándor kinevezésével, úgy tűnik, kettős - kormánymegbízotti és tárca nélküli miniszteri - irányítás alá kerül. Ezen túl az is nehezen érthető, miért nem integrálódik az agrártárca vidékfejlesztési főosztálya a területfejlesztési hivatalba.

K. I.: Nem lesz kettős irányítás. Nagy Sándor feladata a kistérségekben működő kormányzati megbízottak munkájának az összehangolása lesz. Ami a vidékfejlesztési részleget illeti, az Európai Unió támogatási rendszerének sajátosságai miatt célszerűbb, ha a főosztály továbbra is az agrárminisztériumban marad. Az EU ugyanis a közös mezőgazdasági politikához köti a vidékfejlesztési pénzek folyósítását. Volt ugyan vita a most javasolt szervezeti megoldásról - hiszen az agrártárca hagyományosan a termelési támogatásokért lobbizik, a vidékfejlesztés pedig más szemléletet kíván -, de végül az EU-támogatási rendszer és az uniós gyakorlat volt a döntő.

HVG: Mi lesz a Szanyi Tibor júniusi felmentésével megüresedett vidékpolitikai kormánymeghatalmazotti poszt sorsa?

K. I.: Ez nem az én hatásköröm. Értesüléseim szerint a kormány átgondolja ezt a kérdést.

HVG: Hogyan integrálja majd a kormány a vidék- és a területfejlesztést?

K. I.: A leglényegesebb, hogy a költségvetési törvényben a korábbinál több forrás jut ilyen célokra, és azt a regionális fejlesztési tanácsok oszthatják majd szét. 2005-ben lesz egy kifejezetten decentralizált pénzforrás, amelyet a tárcák kötött célokra - például út-, csatornaépítésre, intézményfejlesztésre - adnak majd át. A 2005. évi költségvetés még nem állt össze teljesen, de az irányt mutatja, hogy 2002-ben 13,6 milliárd, 2003-ban 16 milliárd forint volt, az idén 16,6 milliárd, jövőre pedig várhatóan 36 milliárd forint lesz a decentralizált döntési körben elosztható központi területfejlesztési pénzek nagysága. Újdonság, hogy a költségvetési törvényben a hét nagy régiónak juttatandó összegek külön-külön lesznek felsorolva, a megvalósítandó főbb célokkal együtt, méghozzá úgy, hogy minél fejletlenebb egy régió, annál nagyobb a támogatási keret. Persze, egy-egy térség szempontjából fontosak a központi források is. A Balaton-fejlesztési Tanács például 2 milliárd forinttal rendelkezik az idén, miközben ugyanebben az évben 44 milliárd forintért épül az M7-es autópálya központi forrásból.

HVG: Milyen új hangsúlyok jelennek meg a területfejlesztésben?

K. I.: Ami a kormányprogramban is szerepel: a hátrányos helyzetű térségek felzárkóztatása, az esélyegyenlőség megteremtése és a decentralizáció. Ez utóbbi jele a költségvetés átalakítása is az említett önálló régiós fejezetekkel.

SZABÓ GÁBOR

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Társadalom

Posztozkodás

Nem vállalkozott hóhérmunkára - nem cserélt több minisztert, mint egy kiadós kormányátalakításkor szokás - Gyurcsány Ferenc kormánya tagjainak megválasztásakor. A kormányzati struktúrát érintő döntéseket nemegyszer személyre szabták, a kancellárián nagyobb hangsúlyt kapnak a kommunikációs feladatok.

Tenisz: Fognini nyerte a monte-carlói meglepetésdöntőt

Tenisz: Fognini nyerte a monte-carlói meglepetésdöntőt

Csak húszan éltették Hitlert a születésnapján

Csak húszan éltették Hitlert a születésnapján

"Most kell arról dönteni, hogy élünk majd a jővőben" Greta Thunberg Londonban beszélt

"Most kell arról dönteni, hogy élünk majd a jővőben" Greta Thunberg Londonban beszélt

A német belügyminiszter nem kérdőjelezi meg Orbán demokrataságát

A német belügyminiszter nem kérdőjelezi meg Orbán demokrataságát

Egy hónappal a határidő lejárta előtt már több ezren jelentkeztek a külképviseleti szavazásra

Egy hónappal a határidő lejárta előtt már több ezren jelentkeztek a külképviseleti szavazásra

Jött egy ingyenes játék a számítógépére: Windowsra már letölthető a Forza Street

Jött egy ingyenes játék a számítógépére: Windowsra már letölthető a Forza Street