Fél évvel mindenképpen elhúzódik az etyeki filmgyár megnyitása, és egyre többen gondolják úgy, hogy elhamarkodott volt a beharangozó. Miközben a helybeliek új munkahelyeket remélnek, a környezetvédők keveslik a tervezett Demján-Vajna-féle filmstúdióról kapott információkat.

"Nem elég magyarnak születni, azért némi tehetség sem árt" - e sorok angol nyelvű változata ékesítette az egyik hollywoodi stúdió ajtaját, legalábbis a Wall Street Journal (WSJ) európai kiadásának egyik nyár végi címlapsztorija szerint. A WSJ cikkének felütéséből kiderül, ki mindenki mondhatta magát magyar származásúnak az amerikai filmüzletben, ám az írás aktualitását a dunántúli Etyekre tervezett filmstúdió adta (HVG, 2004. május 22.). A szokatlanul lelkes hangvételű, terjedelmes cikkből sok mindent meg lehet tudni a befektetők - Demján Sándor üzletember és Andrew Vajna producer - előéletéről, a tervezett Korda Sándor Filmstúdióról viszont csak kevés konkrétum derült ki.

Nem is csoda. Etyeken járva egyelőre nyoma sincs a készülődésnek - legfeljebb annyi, hogy őrzik a faluból Alcsútdoboz felé vezető út mentén fekvő egykori honvédségi rakétabázist, vagyis azt a földterületet, amely már évek óta Demján birtokának része (HVG, 2003. január 25.), s amelyre a stúdiót tervezik. Noha sok a homály a kezdetben - például a cannes-i filmfesztiválon meglepetést okozó Hiller István kultuszminiszter által - még a világ legnagyobb filmstúdiójaként beharangozott, utóbb "a legnagyobb vízi műteremmel rendelkező" stúdióvá szelídült projekt körül, valami készül. Engedélyeket gyűjtenek az építtetők - állították a HVG-nek Demján környezetében, s hasonlóan nyilatkozott Kálmán Lajos etyeki polgármester is. Hogy kik és pontosan mire, egyelőre nem világos: lapzártánkig nem alakult meg Demján és Vajna beharangozott közös építtető-üzemeltető cége. Az egykor Romániából kivándorolt torontói Blau Ottó, akinek az építkezés koordinálása lesz a feladata, annyit mondott a HVG washingtoni tudósítójának, "fogalmam sincs, ki lesz a magyar megbízó", az ő dolga az, hogy az általa még 1990-ben megismert Demján érdekeit képviselve majd szerződjön és tartsa folyamatosan a kapcsolatot a Vajna által kiválasztott amerikai építtető céggel, a Bastien and Associates Inc.-nel. Utóbbi - egyébként filmstúdió-építésre szakosodott - vállalkozás honlapján egyébként rögtön a bemutatkozás után a WSJ-cikk olvasható, noha abban a társaságról egyetlen szó sem esik.

A stúdiókat a Bastien építi, az "etyekiesítés", a pannon tájjeleg megőrzése Demján állandó építésze, Finta József építészstúdiójának feladata lesz. A tervek szerint az első ütemben hét filmstúdió - köztük a 6069 négyzetméteres vízi műterem -, illetve egy adminisztrációs helyiség valósul meg. Mindezt mint valami városkát kell elképzelni, pihenőtérrel, utakkal. A kisebb stúdióban televíziós műsorokat, sorozatokat készítenek, a filmes utómunkálatok mellett; a komplexum egyszerre két nagyobb, illetve több kisebb megrendelőnek képes eleget tenni, miközben mindenképpen előnyben részesítik Vajna filmjeit. Amennyiben jövő tavaszra a hatóságok ráütik az összes engedélyre a pecsétet, a tervezett időpontban, 2005 végén elkészülhetnek a stúdiók, a hivatalos megnyitóval azonban Demjánék kalkulációja szerint is meg kell várni 2006 tavaszát.

Az etyeki falugyűlés a közeljövőben tűzi napirendre az ügyet. A helyi környezetvédők - a Zsámbéki-medence Tájvédelmi Egyesület - szeretne további információkat kapni, hogy kiderüljön, a szükséges rosszat, a zöldterület csökkenését, illetve a növekvő forgalmat kompenzálja-e bármi is. Demjánék egyébként jelenleg vizsgálják, alkalmas-e a terület arra, hogy 7-9 méter mélyben is építkezzenek rajta, ebben az esetben ugyanis a stúdiók "csak" 6-10 méterrel emelkednének a föld felszíne fölé. Amúgy a filmes épületeket - valamint a később melléjük felhúzandó szállodát - a faluval ellentétes irányba tájolnák, miközben terepszínű vakolással, futónövényekkel is a környezetvédők kegyeit keresnék. Az sem utolsó szempont, hogy a polgármester nyolcszáz munkahelyet és adóbevételeket remél a stúdiótól. Munkahelyügyben azonban némiképp hűti a lelkesedését, hogy Demjánék elsősorban a különleges szakképzettséget nem igénylő munkákban (szállítás, őrzés) számítanak az etyekiekre.

"Kelet-Európa visszakapja régi filmszerepét - kormányzati segítséggel" - szól a WSJ-cikk főcíme. Ehhez képest Demjánék határozottan cáfolták, hogy egyetlen fillér közpénzt is kaptak volna. Ahhoz, hogy Hiller miért is állt teljes vállszelességgel egy félkész terv mögé, a 168 Óra korábbi cikke adhat némi támpontot, amely emlékeztet: az Orbán-kormány kezességet vállalt, hogy 52 milliárd forintért részletekben megvásárolja a Demján-építésű Millenniumi Városközpontot, az első 7 milliárd az idén lett volna esedékes, de a kormány haladékot kapott (HVG, 2004. szeptember 4.). Akárhogyan is, a beruházás - amelynek első fázisát 150 millió euró értékűre taksálják az ötletgazdák - amortizációs kulcsa a filmtörvény szerint meglehetősen kedvező: ingatlanokra 15, filmtechnikai beszerzésekre 50 százalék. "Felkészültünk arra, ha a törvény esetleg megváltozik" - engedik sejteni Demjánéknál, hogy biztosra mennek.

Ha mégsem üt be a filmüzlet - a legnagyobb konkurens is viszonylag közel, Prágában működik -, a legrosszabb, ami történhet, hogy egy nem túl jó adottságú, a honvédség által lelakott területen adókönnyebbséggel beruháztak, majd nem az eredeti célra hasznosítják az épületeket. Igaz, ha üzembe helyezés után valóban filmstúdióként funkcionál majd a komplexum, a társasági adó 80 százalékát elengedik - feltéve, hogy pornófilm nem készül Etyeken. A borászatáról ismert kis sváb faluban örülnek is, tartanak is a nagy ívű tervektől. A kezdeti hírektől megijedtek, nem akartak Disneylanddé válni. Mára lenyugodtak a kedélyek, mondván, az üzletből csurranhat-cseppenhet valami. Ahogy egy helyi borász fogalmazott a HVG-nek: "Fóton is forgatnak, de nem panaszkodik senki."

RÁDI ANTÓNIA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Társadalom

Média és kúria

Vélhetően a vendéglátásban-idegenforgalomban hasznosítja majd nemrégiben megszerzett felcsúti kúriaépületét a...

Nincs már magyar krumpli a boltokban

Nincs már magyar krumpli a boltokban

Mészárosék a tervezettnél 7 milliárddal drágábban építenek árapasztót

Mészárosék a tervezettnél 7 milliárddal drágábban építenek árapasztót

Szereti a Paintet? A Microsoft végre döntött a sorsáról

Szereti a Paintet? A Microsoft végre döntött a sorsáról

Matolcsy fia Porschékat gyűjt

Matolcsy fia Porschékat gyűjt

Akár kupak is készülhet a használt pelenkákból

Akár kupak is készülhet a használt pelenkákból

104 milliót költöttek a gólyák és denevérek védelmére a Balaton-felvidéken

104 milliót költöttek a gólyák és denevérek védelmére a Balaton-felvidéken