Lehet, hogy csak átmeneti vereséget szenvedett a Magyar Súlyemelő-szövetségben Aján Tamás, aki nem kapta meg a hazai ajánlást ahhoz, hogy újraválasszák a nemzetközi szövetség élére. Előfordulhat, hogy végül a magyar szervezet elnöke, Dolovai Tamás távozik posztjáról.

Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke, Sepp Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség elnöke és még többtucatnyi tekintélyes sportdiplomata lesz kénytelen lemondani arról az élményről, hogy jövőre budapesti szállodaablakokból csodálhassa a tavaszi Dunát - hacsak Aján Tamás, a Súlyemelők Nemzetközi Szövetségének (IWF) elnöke meg nem gondolja magát. Ő ugyanis eredetileg úgy tervezte, hogy az IWF fennállásának centenáriumát a székhelyvárosban, tehát Budapesten kellene megünnepelni, ma azonban már másképp látja. A "jelenlegi légkörben" ugyanis attól tart, hogy Rogge-nak és az olimpiai mozgalom más vezetőinek doppingügyekben olyan kellemetlen, esetleg provokatív kérdéseket tennének fel a szakmai ügyekben "rosszul tájékozott" magyar újságírók, amelyektől jó lenne megkímélni a sportdiplomatákat, ezért más színhely után néz (Párizs vagy New York látszik esélyesnek).

Van persze más oka is Budapest hanyagolásának. A vendéglátó Magyar Súlyemelő-szövetség (MSSZ) ugyanis eddig nem teremtette elő azokat a tízmilliókat, amelyekre a tavaly megálmodott ünnepi eseményhez szükség lenne. Pontosan nem lehet tudni, hány tízmillió is kellene - név nélkül nyilatkozó szövetségi vezetők 160 millióról beszéltek, Aján szerint lényegesen kevesebbről van szó. A súlyemelősport szakmai csúcsvezetését végletesen megosztó vita - amelynek egyik jele volt november végén, hogy az MSSZ nem javasolta a 2000-től IWF-elnök Aján újraválasztását a nemzetközi szövetség élére - a nyilvánosság előtt olyannyira nem a pénzről és befolyásról, hanem az athéni doppingvizsgálat értékeléséről, három magyar súlyemelő ottani "lebukásáról" (HVG, 2004. szeptember 4.) szól, hogy a két főszereplő, Aján, illetve Dolovai Tamás, az MSSZ elnöke kizárólag erről volt hajlandó nyilatkozni a HVG kérdéseire.

Előzetes doppingvizsgálatokat is végeztetett az olimpián az IWF, tényleges "fellépésük" idején pedig a NOB is ellenőriztette a súlyemelőket. Az előzetes vizsgálat során Kecskés Zoltán vizeletében az oxandrol nevű anabolikus szteroid jelenlétét mutatták ki, majd az ugyanabban az athéni laboratóriumban végzett második vizsgálat is pozitívnak mutatta a "B" mintát. Kovács Zoltán és Gyurkovics Ferenc verseny előtti ellenőrzése negatív, tehát kedvező eredménnyel zárult. Gyurkovics ezüstérmes lett, az érmeseket kivétel nélkül megvizsgálták, s ekkor nála is oxandrolt mutattak ki. Kovács Zoltán az első gyakorlatánál megsérült, ezért visszalépett, ám a visszalépett versenyzőknél is kötelező a doppingvizsgálat. Ő nem tudott rögtön vizeletmintát adni, egy ideig várt, majd fájdalmai miatt visszament az olimpiai falu kórházába, formálisan "önkényesen elhagyta" a doppingellenőrzés helyszínét, néhány órával később pedig már hiába ajánlotta fel többször is, hogy mintát ad.

"Az oxandrol az egyik leggyengébb anabolikus szteroid, épeszű versenyző ezzel nem is kísérletezne, legfeljebb abszolút kezdő testépítő, ráadásul ez az egyetlen olyan szer, amely utólag is oldható vizeletben, vagyis nem csak a szervezet által kiválasztva kerülhet a mintába" - érvelt Dolovai MSSZ-elnök. Gyurkovics és Kecskés egyébként a NOB sportbíróságának döntésében reménykedik, Kovács pedig első körben még a NOB elnökségéhez fordult. Hegedűs László, a súlyemelők ügyvédje úgy gondolja, a választott bírák meggyőzhetők, ha sikerül bizonyítani az athéni eljárási hibákat. "Nem szerecsenmosdatás a cél, hanem az igazság megállapítása, ezt az tenné lehetővé, ha a meglévő két vizeletmintát független laborok vizsgálhatnák" - érvelt Hegedűs. "Én lennék a legboldogabb, ha a vizsgálat Kecskés ártatlanságát bizonyítaná, a mintát azonban csak nagyon szigorú feltételek mellett adhatjuk át, még a látszatát is kerülni akarom, hogy a magyar elnök elvtelenül fellép a magyar versenyzők érdekében" - reagált erre Aján.

"Elsősorban azt várnám el Ajántól, hogy nem Athénban, hanem más független laboratóriumban vizsgáltassa meg Gyurkovics még érintetlen »B« mintáját, s Kecskés »B« mintájának maradékát. Annyi magas labdát kapott, amennyiből ilyen pozíciójú személy, mint ő - hisz nemcsak az IWF elnöke, de a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára és a doppingellenes ügynökség, a WADA alelnöke is - többet is leüthetett volna" - állítja Dolovai. Az MSSZ-elnök éppen ezért szavaztatta meg a tagokat a magyar szövetség elnökségének november 23-ai ülésén, hogy jelöljék-e Ajánt újból az IWF elnökének. Miután 8:4 arányban a nem voksok voltak többségben, "szakadt" a különben 18 tagú elnökség, majd a lemondások miatt - távozott például a testületből Elek István társelnök, Magyarország monacói tiszteletbeli konzulja - az elnökség létszáma 10 főre olvadt, s így működésképtelenné vált.

"Nagyon sok nemzetközi szövetségben nem is igénylik a nemzeti ajánlást, de én, mint magyar ember, szeretném megkapni" - mondta Aján. Megoldási lehetőségként felmerül, hogy az elnökválasztás előtt megpróbálja úgy módosíttatni az IWF alapszabályát, hogy ne kelljen hazai támogatás a jelöléshez. Erre azonban valószínűleg nem lesz szükség. Dolovai ugyanis december 18-ára rendkívüli MSSZ-közgyűlést hívott össze, s nem elképzelhetetlen, hogy ott leköszön az elnöki posztról. Kétséges, hogy a megválasztandó új elnökségben akad-e még Ajánnal szemben fellépni akaró csoport, különös tekintettel arra, hogy múlt pénteki ülésén a MOB elnöksége is támogatásáról biztosította főtitkárát, Ajánt. Ez a lépés pedig bennfentesek szerint közel sem magától értetődő gesztus volt, hisz a magyar sportdiplomácia két legtekintélyesebb vezetőjének, Schmitt Pál MOB-elnöknek és Aján főtitkárnak a kapcsolata jóindulattal is legfeljebb korrektnek nevezhető, szívélyesnek vagy barátinak semmiképpen.

FAHIDI GERGELY

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Társadalom

Állóvíz

95:70-re végződött az elnökválasztási rangadó a Magyar Vízilabda-szövetség (MVLSZ) december 5-én tartott tisztújító...

Az innovációs minisztérium legfőbb csúsztatásai az MTA-ról

Az innovációs minisztérium legfőbb csúsztatásai az MTA-ról

A Fidesz és a KDNP képviselőinek zömét föl sem vennék az egyetemre

A Fidesz és a KDNP képviselőinek zömét föl sem vennék az egyetemre

A Kúria a banknak adott igazat a devizahitelessel szemben

A Kúria a banknak adott igazat a devizahitelessel szemben

Mi várható, ha beüt a Brexit? Itt a tájékoztató a vállalkozások számára

Mi várható, ha beüt a Brexit? Itt a tájékoztató a vállalkozások számára

Elküldték a földügyekért felelős államtitkárt

Elküldték a földügyekért felelős államtitkárt

Jó hír a csípő- vagy térdprotézissel rendelkezőknek: tovább tart, mint gondolták

Jó hír a csípő- vagy térdprotézissel rendelkezőknek: tovább tart, mint gondolták