Adományi adószigor

Utolsó frissítés:

Jövőre már nem írhatnak le személyi jövedelemadójukból (szja) semmit közcélú adományaik alapján azok, akik 6,5 millió...

Jövőre már nem írhatnak le személyi jövedelemadójukból (szja) semmit közcélú adományaik alapján azok, akik 6,5 millió forintnál több jövedelemmel rendelkeznek. Az alapszabály azonban változatlan maradt: a közcélú adomány 30 százaléka levonható az úgynevezett összevont szja-ból (tehát például az osztalékjövedelemből nem), de a felső határ 50 ezer forint, kiemelten közhasznúnak minősített szervezetek támogatása esetén pedig 100 ezer forint.

A cégek esetében lazábbak a szabályok, ezért is érthető, hogy akik tehetik, inkább vállalkozásaik révén jótékonykodnak. De itt sem korlátlanok a lehetőségek: ebben az esetben legfeljebb az adózás előtti nyereség egynegyedét lehet adományokra költeni. Ilyenkor tehát nem a (társasági) adóból való levonással lehet érvényesíteni a kedvezményt, hanem úgy, hogy az adomány összege (ha kiemelten közhasznú szervezetről van szó, akkor a 150 százaléka) csökkenti az adózás előtti eredményt. Tartós adományozás esetén a második évtől 20 százalékponttal nő a levonható összeg, így akár az adomány 120, illetve 170 százaléka mérsékelheti az adózás előtti eredményt.

Az adószabályok mindkét esetben azoknak kedveznek, akik nem alkalmilag jótékonykodnak egy nagyobb összeggel, hanem évről évre folyósítják adományaikat. Így nem csoda, hogy a nagy összegű díjak, alapítványok - például a Prima Primissima (HVG, 2003. március 23.) - esetében is ezt az utat járták a támogatók, Demján Sándor például tíz év alatt költ egymilliárdot a díjra. Adományozótársa, Csányi Sándor újabb akciójáról, a hátrányos helyzetű gyermekek megsegítésére szánt egymilliárdról viszont csak annyi tudható, az OTP-vezér magánvagyonából adja a pénzt az alapítványnak, amely lapzártánkkor bejegyzés alatt állt. A magánszemélyek közül egyébként 2001-2003-ban 95-105 ezer között mozgott azok száma, akik adományról számoltak be adóbevallásukban, össztámogatásként pedig évi 800-1062 millió forint jött ki. A cégek többet áldoztak: 21-22 ezer társaság összesen 10,5-13,5 milliárd forint adományt jelentett az adóhivatalnak. A társaságok vezetői másképp emlékeznek: a Nonprofit Kutatócsoport kérdőíveken, személyes beszélgetéseken alapuló idei kutatása szerint 2003-ban a cégek közel kétharmada adományozott több mint 30 milliárdot, amelynek több mint felét az egészségügyben és a szociális ellátásban működő szervezetek kapták.