Megszüntette a nyomozást a rendőrség a leggazdagabb magyarokat felsoroló két konkurens kiadvány ügyében. Az igen hasonló százas toplisták kiadói - a Ringier-, illetve a Spiegel-csoport itteni cégei - egymást vádolják, s a korábban a rendőrséghez forduló Ringier Kft. polgári pert fontolgat.

Széles, Demján, Várszegi vagy Várszegi, Széles, Demján? - közvetve erről, vagyis a helyes sorrendről is döntenie kellett volna a XI. kerületi Rendőrkapitányságnak, amely azonban a napokban bűncselekmény hiányában megszüntette az üzleti titok megsértése miatt két, a 100 leggazdagabb magyart felsoroló kiadvány megjelenése kapcsán indított nyomozást. A feljelentést a százas toplistát immár harmadik éve összeállító Ringier Kiadó Kft. tette, mivel a saját kiadványát tartja az igazinak, s plágiumnak tekinti, hogy az idén a Spiegel-csoporthoz tartozó Manager Magazin (MM) az övéhez igen hasonló termékkel lépett a piacra, ráadásul olcsóbban, sőt néhány nappal meg is előzve a Ringier-kiadványt. Miután a büntetőfeljelentéssel nem értek el sikert, már fogalmazzák a polgári jogi keresetet. A Manager Magazin Budapest Kft.-nél cáfolják, hogy bármiféle jogsértést követtek volna el, s emlékeztetnek, két éve a Spiegelnél fontolgattak hasonló lépéseket, mivel a svájci Ringier magyarországi kiadványát egyértelműen a 100 leggazdagabb német című MM-lista koppintásának vélték.

A tét nemcsak valamiféle szakmai siker, de több mint 20 millió forint reklámbevétel is. A két kiadvány sok tekintetben a megtévesztésig hasonlatos, igaz, a Werner Péter szerkesztette Ringier-félének a borítója aranyszínű, s a "100" számmal írva szerepel a címben, míg a Kertész György főszerkesztő által jegyzett MM-én bordó alapon arany betűvel. A lista hármas befutója - Széles Gábor, Demján Sándor és Várszegi Gábor - azonos, igaz, eltérő sorrendben, s a felsorolt száz vállalkozó között is gyanúsan sok, csaknem 90 százalékos az átfedés. Ezt még indokolhatná a mindkét kiadvány bevezetőjében leírt azonos módszertan: a szerzők többnyire a jelöltek tulajdonában álló vállalkozások saját tőkéjének a tulajdonrészre vetített arányát vették alapul. Más kérdés, hogy valamelyik stáb rosszul kalkulált: az MM-listán Szélesnek és Demjánnak is 50 milliárd forintja van, míg a konkurenciánál "csak" 45 milliárdja.

Szembeötlő a hasonlóság a szöveges részekben is, s nemcsak ami a kissé bulváros, a vállalkozókkal igencsak hízelkedő hangvételt illeti. A "Demján-fejezet" például így kezdődik az MM-kiadványban: "Két alapkő-letételi ünnepség egy héten belül. Egyik Budapesten, a másik Katowicében." Ugyanez a Ringier-nél: "Nemrég Budapesten, illetve Katowicében két újabb beruházás alapkövét helyezte el Demján Sándor." Az üzletember nevével fémjelzett díjról - két kötőszó híján - megegyezik a szöveg mindkét Top 100-ban.

A hasonlóság nem a véletlen műve. Amikor november közepén a Ringier úgy döntött, nem finanszírozza tovább a veszteséges Magyar Hírlapot (MH), s menesztette a szerkesztőséget (HVG, 2004. november 13.), felmondott az MH-kiadványként 2002-ben 55 ezer, 2003-ban 35 ezer példányban eladott, évente mintegy 20 millió forint hirdetési bevételt termelő Top 100-at szerkesztő Szakonyi Péter újságírónak is. Ő saját szellemi termékének tekintette a félkész listát, s távozásakor magához vette azt, miközben maradt egy változat a munkahelyi számítógépén. Utóbb a Ringier eladta az MH kiadói jogát a Tóth Kamilla - Csillag István korábbi gazdasági miniszter volt kabinetfőnöke - résztulajdonában álló A-Pont-MH Kft.-nek (HVG, 2004. november 27.), de a Top 100 jogait megtartotta. Szakonyit eközben több kiadó is megkereste - a HVG értesülései szerint a Napi Gazdaság Kiadó Kft. (NGK) például párhuzamos ajánlatot tett neki és a Ringier-nek -, a szerkesztő végül az MM-mel állapodott meg: az átlagosan 32 ezer példányban megjelenő havi magazin e speciális decemberi számából 47 ezer került az utcára. A jelek szerint az NGK Kft. is megtalálta a számítását: a gazdasági napilap több munkatársa "maszekolt" a Ringier-féle Top 100-nak, amelyet ajándékba kaptak a Napi Gazdaság előfizetői. Szakonyi - aki ellen egykori munkáltatója munkaügyi eljárást fontolgat - annyit mondott a HVG-nek: "sajnos nem példátlan, hogy egy kiadó egy tollvonással megszüntesse a kiadványát, de először sikerült bebizonyítani, hogy az írott szellemi terméknek piaci értéke van. Ezért vállaltam." Szakonyinak nem volt szerződése a Ringier-vel a lista összeállítására, az MH-t pedig, amelynél korábban dolgozott - s amelynek a Top 100 a tervek szerint a melléklete lett volna -, november közepe óta nem a Ringier adja ki.

A svájciak - bár később jelentették meg kiadványukat, mint az MM - sikerrel jártak a reklámpiacon, toplistájuk hirdetési bevétele elérte a 25 millió forintot (az MM ügyeinek ismerői éreztették, nekik is megérte kockáztatni). Ami a jogi ügyek állását illeti, nehezíti a Ringier érvelését, hogy a Magyar Szabadalmi Hivatal védjegylajstromában, mindmáig MH-kiadványként szerepel a Top 100 (igaz, beadtak egy "MH-nélküli" kérelmet is, ez ellen azonban észrevételekkel élt az MM, döntés még nincs). Eközben azzal is érvelnek a Spiegel-cégnél, ötletet nem is lehet levédetni; ha például ők piacra lépnének a 100 legjobb bor listájával, vállalnák annak kockázatát, hogy ez másnak is eszébe jut.

RÁDI ANTÓNIA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kidobott műanyagból készül üzemanyag a szomszédban – megnéztük

Kidobott műanyagból készül üzemanyag a szomszédban – megnéztük

Átnéztek 1327 csillagrendszert a kutatók, de sehol nem akadtak értelmes lények nyomaira

Átnéztek 1327 csillagrendszert a kutatók, de sehol nem akadtak értelmes lények nyomaira

Szerelmi dolgok

Szerelmi dolgok

Amerikai edzője lett Babos Tímeának

Amerikai edzője lett Babos Tímeának

Megdöbbentő felfedezés: pluszcsont nőhet a koponyára, ha túl sokat mobilozunk

Megdöbbentő felfedezés: pluszcsont nőhet a koponyára, ha túl sokat mobilozunk

Ha apukának van, a gyerek is járhat Mercedes-AMG G63 6x6-tal

Ha apukának van, a gyerek is járhat Mercedes-AMG G63 6x6-tal