A hulladék-újrahasznosítástól a háztartásvezetésen át a kistérségi stratégia készítéséig a legkülönbözőbb tevékenységgel ütik agyon az időt a közügyektől eltávolodott egykori politikusnők, miközben sokuk visszatérne, csak a hívó szóra vár. Többen könyvet írnak emlékeikről.

"Tállya utca-Méra utca sarka, tudja, a Farkasréti temető fölött" - igazította útba a HVG munkatársát Torgyán Józsefné Cseh Mária, az FKGP egykori parlamenti képviselője, a jelenleg ügyvédkedő exminiszter-expártelnök felesége, vélhetően feledvén, hogy a politikai vihart kavart villaépítésük helyszíne annak idején meglehetősen közismert lett. A 67 éves egykori pécsi operettprimadonna az anyai szigor hatására a zeneművészeti szakiskola mellett közgazdasági technikumot végzett, ami - megítélése szerint - utóbb nagyban segítette képviselői munkáját. Ez utóbbi - Torgyánné legalábbis így érzi - nem korlátozódott az 1994-től 2002-ig tartó két parlamenti ciklusra, amikor egyébként egy ideig a nemzetbiztonsági bizottság tagja is volt. Harmincéves színpadi karrierjét feladva a kezdetektől támogatta férje munkáját, s papíron jelenleg is elnököl az FKGP-hez köthető, a nyilvánosság előtt újabban keveset szereplő Független Női Szövetségben. Emlékként őrzi parlamenti fotóját: a képen mellette két MSZP-s politikusnő, a művészvilágból is kolléga Pécsi Ildikó, illetve Lendvai Ildikó, aki most a szocialisták frakcióvezetője. "Fiatalasszonyként el nem tudtam volna képzelni, hogy - az akkori szóhasználat szerint - hátébé legyek, s ne valósítsam meg magam, ma ellenben büszke vagyok rá, hogy segítség nélkül vezetem a háztartást" - mondta Cseh Mária. Nézetével egyébként egyedül van a HVG által megkérdezett egykori politikusnők között, akik, miközben valamennyien fontosnak tartják a családi értékeket, nem adták fel karrierjüket, legfeljebb a pályaíven módosítottak.

A KDNP alapító tagját s egykori főtitkárát, 1990-1994 közötti országgyűlési képviselőt, az 50 éves Ugrin Emesét - aki egyébként éppen egy Torgyán-hű kisgazda kitérő után vett búcsút a politikától - messze sodorta az élet. A művészettörténész végzettségű, diplomáját a belgiumi Leuven katolikus egyetemén szerzett Ugrin jelenleg a rendszerváltáskor a Magyar Néppárt színeiben politizáló Varga Csaba nevével fémjelzett, Nagykovácsiban működő Stratégiakutató Intézet Kht.-nak dolgozik távmunkában a pesti Dagály fürdő szomszédságában lévő otthonából. Az egyebek mellett Varga és felesége, a Mafilm Invest Kft., valamint Gát György producer által tulajdonolt kht "civilstratégia-író", "tudáselit-szervező" központ, amelyben Ugrin feladata tudományos keretet biztosítani a magyar jövőkép kialakulásához. Elsősorban önkormányzati megbízóiknak segít, hogy megfeleljenek az információs társadalom kihívásainak. A csapat dolgozott már egyebek mellett Barcs városának, a kecskeméti, a téti, a móri kistérségnek, kidolgozták Fejér megye tudásfejlesztő stratégiáját, s a közelmúltban vágtak bele a Fejér megyei, 4500 lakosú Aba részvételi demokrácia modelljének megvalósításába. Az exképviselő nosztalgiával gondol művészettörténészi múltjára - a szintén Varga által irányított, a Harmadik Évezred Alapítvány által fenntartott nagykovácsi Civil Egyetemen tanít is, illetve a stratégiakutató megbízásából dolgozik a jövő közgyűjteménye, az úgynevezett e-múzeum tervén. A politikába azonban nem kívánkozik vissza, mondván, taszító számára, hogy a közélet elveszítette értelmiségi jellegét.

Hasonlóan vélekedik Pusztai Erzsébet, az Antall-kormány MDF-es népjóléti politikai államtitkára, aki 2000-ig hasonló posztot töltött be az Orbán-adminisztráció Egészségügyi Minisztériumában - egészen a jobbközép pártokat tömörítő Békejobb mozgalom 2000-es megalakulásáig (HVG, 2000. március 4.), amit akkoriban a Fidesz-hegemónia elleni aknamunkaként értelmeztek, s a most 52 éves szakpolitikusnak távoznia kellett az államigazgatásból. Opes Tanácsadó Kft. nevű - Káldi József Miklóssal, a Mahir Rt. 1994-es privatizációját (HVG, 1994. február 5.) levezénylő egykori vezérigazgatóval közösen tulajdonolt - cégét a 2002-es kormányváltás után bízta meg tanácsadással az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP). A tavaly 6,3 millió forint árbevételt elért Opes képviseletében a belgyógyász és infarktológus végzettségű Pusztai kezdetben a háziorvosi programmal, újabban pedig a gyógyászati segédeszközök támogatási rendszerével kapcsolatban látja el ötletekkel az OEP-et, miközben 2000 óta vezeti a Fejér megyei Kulcs községben a 11 települést és vonzáskörzetét, azaz csaknem 30 ezer embert ellátó, kht-ként működő járóbeteg-központot. Bár - mint a HVG-nek fogalmazott - úgy látja, a parlamentből újabban hiányoznak a szakmai viták, nem szakadt el a politikától: a Centrum Pártból annak balra tolódása okán távozott ugyan, ám az MDF-ből 1996-ban kivált MDNP alelnökeként továbbra is az újraegyesítésen ügyködik, munkáját reményei szerint "hamarosan" siker koronázza majd.

Az MSZP-s Baráth Etele és a fideszes Matolcsy György mellett éppen Pusztait tartja pozitív politikusi példának - akiknek az érveivel "lehet vitázni, de oda kell rájuk figyelni" - a közügyeket jelenleg a partvonalon túlról figyelemmel kísérő Petrasovits Anna. Az ő neve annak ellenére "politikus-közgazdászként" szerepel a 2004-es kiadású Ki kicsodá?-ban, hogy egykori pártja, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSZDP) már az 1990-es parlamentbe sem jutott be. Tény, az akkor általa vezetett MSZDP 3,8 százalékos választói támogatottsága a legtöbb volt, amit az utóbb a kisgazda belviszályokhoz hasonló párttörténetet produkáló szervezet a magáénak mondhat. A jelenleg politikai memoárkötetén munkálkodó Petrasovits tíz éve vállalkozó. Férjével közös cége, a tavaly 233,4 millió forint árbevétel mellett 10 millió forint osztalékot fizetett Bazax Kft. eddig elsősorban a hulladékkezelésben, környezetikár-mentesítésben jeleskedett - részt vett egyebek mellett a bélapátfalvai egykori cementgyár területének tisztításában, s veszélyeshulladék-elszállítói voltak az Agip Rt.-nek -, s a közeljövőben tér át az elektronikaihulladék-feldolgozásra. Utóbbi érdekében üzemet hoznak létre az egykori ácsi cukorgyár területén, amelyet Petrasovits sógorának cége, a Charbon Kft. szerzett meg idén nyáron, hogy ott ipari parkot alakítson ki.

A volt MSZDP-elnök benyomása a jelenlegi politikai elitről lényegesen kedvezőbb, mint a többi egykori politikusnőé. Szerinte egyre inkább a lényegről, az EU-csatlakozás kihívásairól szól a közbeszéd, amelyből - tette hozzá - olykor valóban hiányzik a józanság és a méltóság; erre legutóbb a december 5-ei népszavazást megelőző kampány szolgált kedvezőtlen példával, mindkét politikai oldalról. Ami a szívének kedves baloldalt illeti, Petrasovits nagy kihívást lát a "szociáldemokratizálódó" MSZP Hiller-Gyurcsány-féle vezetésében, s nem tartja kizártnak, hogy csatlakozzon a "balközép néppárthoz".

A politikai paletta jobb térfeléről szóló invitálásra vár a jelenleg a főváros melletti Ürömön ügyvédkedő G. Nagyné Maczó Ágnes, aki egyetlen büntetőperével rögtön kétes dicsőséget szerzett irodájának: az Országgyűlés 1994-1997 közötti alelnöke Kunstár Csaba újságíró és Kovács Zoltán, az Élet és Irodalom főszerkesztője ellen egy ÉS-cikk miatt indított rágalmazási eljárásban képviseli a magánvádlókat, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatóit. Ez ügyben sajtópert már nyert. Egyébként polgári ügyeket vállal az 1990-1994 között MDF-es, majd független, később kisgazda parlamenti képviselő, az FKGP volt alelnöke és 1999-2002 közötti ürömi polgármester, aki Dr. Maczó Ingatlan Iroda Kft. néven vállalkozást is működtet. Mint a HVG-nek elmondta: mostanában nem kel olyan korán, nem siet úgy, ahogyan politikusként tette, délre mégis elolvassa az összes politikai napilapot, miközben elsősorban Üröm és Pilisborosjenő és a környék lakóinak ügyes-bajos jogi dolgait intézi.

A népies viseleteiért - szerinte sokszor igaztalanul - céltáblává vált egykori képviselő elégtételt érez napjaink politikáját figyelve. Meggyőződése, ma a teljes jobboldal az ő - korábban elutasított - véleményét osztja: nevezetesen a határozott nemzeti politika nélkülözhetetlenségét. Bármikor visszatérne a közéletbe, amikor úgymond szükség lesz rá. Maczó szerint egyébként itt az idő: a december 5-ei népszavazás kimenetele után a konzervatív politikai elitnek szüksége van olyanokra, akiknek elméleti és gyakorlati ismeretei is vannak a politizálásról. Kifejtette: nem akarta, de ma már elfogadja a kétpólusú politikát, amelyben szerinte egyszerűbb eligazodniuk az embereknek, s hozzátette, a Fidesz-MPSZ s a polgári körök megalakítása kísértetiesen emlékezteti arra, amit ő 1998-ban Új Szövetség néven elképzelt. A kisgazdapártot sajnálja ugyan, de szerinte azt jelenleg nem lehet újraéleszteni.

Az ügyvédkedés mellett lehetősége van arra, hogy visszaadja mindazt, amit aktív politikusként ő kapott költő férjétől 15 könyvének és saját alkotmánytervezetének a megírásához. Így most egykori kapcsolatait is felhasználva igyekszik népszerűsíteni bel- és külföldön is férje, G. Nagy István (Ilián) John Lennonról írt drámáját.

Nem ábrándozik a visszatérésről, ellenkezőleg: meggyőződése, hogy a politika epicentrumába cseppent a tavaly júniusban az Európai Parlamentbe (EP) beválasztott volt esélyegyenlőségi miniszter, Lévai Katalin. "Nagyon nagy tévedés azt hinni, hogy az EP-képviselők eltávolodnak a hazai politikától" - fogalmazott a HVG-nek a szociológusból 2003-ban miniszterré, majd "euroanyává" lett, miniszterként többször látványos és költséges semmittevéssel vádolt (HVG, 2003. augusztus 2.) Lévai, elutasítva még a feltételezést is, hogy elegáns parkolópályára küldték volna a politikai boszorkánykonyha káderfelelősei. Sorolta az ellenérveket: az EP-ben roma fórumot alapított, hogy a hazai cigányokat segítse az érdekérvényesítésben, beszélgetésünkre pedig éppen az Országos Cigány Önkormányzat évzáró közgyűléséről érkezett az EP jogi bizottságának előbb külkereskedelmi, majd szociológiai diplomát szerzett alelnöke. Az esélyegyenlőségi bársonyszékbe éppen csak belemelegedő, képviselői tapasztalatokkal nem rendelkező Lévai egyébként civilként, mint kihagyhatatlan kihívást élte meg az EP-képviselőség lehetőségét. Csak abban nem volt biztos, be tud-e úgy robbanni az európai közéletbe, hogy jelentős szerepe lehessen Brüsszelben és Budapesten egyaránt. Fél év után bátran meri mondani, remek döntés volt, hogy Brüsszelt választotta munkahelyéül, csak azt sajnálja, hogy nem tudta megőrizni korábbi hatalmát, amellyel - érzése szerint - jó irányban befolyásolta a közvéleményt. Az Esély című társadalompolitikai folyóirat alapító főszerkesztője egyébként büszke arra, hogy ő nem hagyományos politikus, szerinte ugyanis a politizálás mint értelmiségi szakma a jövő útja. Azt pedig igyekezett gyorsan megtanulni, mit jelent a gyakorlatban EP-képviselőnek lenni, így lassan már nem okoz gondot módosító indítványokat írnia, s nincs szüksége az asszisztense segítségére sem ahhoz, hogy kiigazodjon a szavai szerint ufószerű EP-épületben, ahol így immár egyedül is megtalálja a női mosdót és saját irodáját. Romaügyek és női esélyegyenlőség - ígéri, e szívügyeiben továbbra is hallatja majd a szavát, miközben életrajzi ihletésű könyvén dolgozik. Igaz, utóbbival kapcsolatban vannak félelmei is: a feltörő emlékek alapján írt sok alfejezet egyelőre nem áll össze egységes könyvvé.

PÁLMAI ERIKA, RÁDI ANTÓNIA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Császár Előd visszatér

Császár Előd visszatér

Betörték a koponyáját, mert más gazdához szegődött dolgozni

Betörték a koponyáját, mert más gazdához szegődött dolgozni

Lenyűgöző fényképet küldött haza a száguldó aszteroida körül keringő űrszonda

Lenyűgöző fényképet küldött haza a száguldó aszteroida körül keringő űrszonda

Nemcsak sebességet, hangerőt is mérnek az új szupertraffipaxok

Nemcsak sebességet, hangerőt is mérnek az új szupertraffipaxok

POSZT-igazgató: megdöbbenéssel fogadtuk a Magyar Színházi Társaság kilépését

POSZT-igazgató: megdöbbenéssel fogadtuk a Magyar Színházi Társaság kilépését

A momentumos Cseh Katalin lett az új liberális frakció egyik alelnöke

A momentumos Cseh Katalin lett az új liberális frakció egyik alelnöke