Egy fillér támogatás sem szerepel a villany nélküli tanyák áramellátásának megoldására a 2005-ös állami költségvetésben. Az egyesületbe verődött, csalódott érintettek tüntetéssel adnak nyomatékot követelésüknek, miközben egyelőre azt sem tudni, hányan nélkülözik az áramszolgáltatást.

"A legszebb karácsonyi ajándék nekünk a villanyfény lenne" - írta két éve a köztársasági elnök feleségének, Mádl Dalmának a Nagykőröstől negyedórás autózással elérhető Árbóz-dűlőben lakó diák, Oláh Mária. A csillagszórók kihunyása után azonban még évekig csak akkumulátorról működő lámpa s a ritkán bekapcsolt aggregátorral üzemelő tévé világítja be a kétgyermekes Oláhék - és a hasonló helyzetű családok - hétköznapjait.

"Csak hét végén nézünk tévét, a tanuláshoz kell a lámpafény a gyerekeknek" - mutatta az októberben odalátogató parlamenti képviselőknek Német Zoltánné, Nagykőrös környéki tanyatulajdonos az áramforrásként szolgáló akkumulátorokat. Ezeket hetente-kéthetente töltik fel a városban. Az ilyen helyeken kézzel mosnak, s nyáron a főtt étel sem tehető el másnapra, a tej hűtését pedig akkor tudják megoldani, ha van a "közelben" villamosított tanya, ahonnan jeget lehet hozni. Az itt élő gyerekeknek szinte traumát okozott, amikor az iskolában CD-ROM-okat osztogattak: a számítógép ugyanis ilyen áramellátással nem működtethető.

A tanyasiak ritkán demonstrálnak. "Az utóbbi fél évszázadban korlátozottan gazdálkodhattak, nem építkezhettek, a tanyasi iskolákat, a mozgóboltokat bezárták, a rendszerváltás után a kislistás választások miatt alig kerültek be tanyán élők az önkormányzati testületekbe, így egyre mérsékeltebb lett az érdekérvényesítési képességük" - vázolta helyzetüket két kutató, Csatári Bálint és Kiss Attila a Magyar Tudományos Akadémia, a Lakitelek Népfőiskola Alapítvány és a gödöllői Szent István Egyetem közös kutatását összegző 2003-as tanulmányban. A tanyavilágról az utolsó megbízható adatok 1971-ből valók. "A mezőgazdasági területek pontos számbavételéhez készített, az agrárkifizetési rendszert megalapozó légi felvételeken sem látszanak a tanyák" - mondta a HVG-nek Szendrőné Font Erzsébet, a kormány területfejlesztési hivatalának főtanácsosa.

Október elején néhány alföldi településről körülbelül százan mégis a Parlament elé vonultak, hogy egy petróleumlámpát és petíciót adjanak át Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek. A kormány a társadalmi egyenlőtlenségek enyhítését ígéri, ennek első lépése a tanyák áramellátása kell hogy legyen - hangoztatták a tüntetők. "Közel egy évszázadnyi elmaradást akarunk felszámolni egyetlen évtized alatt. (...) Költségvetési tervezetünkből, hitem szerint, kiolvasható, hogy jövőre nagy lépést teszünk ebbe az irányba. (...) Annak, hogy jövőre fontos célok megvalósítására sor kerül, az is az ára, hogy más fontos célokra viszont csak később kerülhet sor. A villany nélküli magyar tanyák helyzetének megoldása is ilyen fontos cél. A 2005-ös költségvetésben nem szerepel olyan forrás, mint amilyen az ideiben rendelkezésre állt" - válaszolta Veres János politikai államtitkár, a miniszterelnök kabinetfőnöke (2004-ben 50 millió forint volt elkülönítve erre a célra, de csak a felére volt pályázó).

A kormányzati válasz gyújtó hatásúnak bizonyult: novemberben Oláhék tanyáján megalakult a Tanya-világ Egyesület, amely a villamosításon kívül az agrártermékek értékesítési feltételeinek javítását is célul tűzte ki. "Sokan az általunk javasolt tejüzem miatt csatlakoztak hozzánk - mondta az összefogás egyik főszervezője, Zágráb Nándor nagykőrösi önkormányzati képviselő. - Eddig több mint kétszázan léptek be az Alföld más településeiről is, év végére többen leszünk, mint a helyi fideszes és MSZP-s szervezet tagjai együttvéve" - büszkélkedett az amúgy az előbbi frakcióhoz tartozó városatya, hozzátéve, jövőre már ezerfős tüntetést tartanak a Parlament előtt.

Czira Szabolcs, Nagykőrös fideszes polgármestere 1999-ben - még kisgazda képviselőként - interpellált az Országgyűlésben a városhoz tartozó közel 1400 tanya áramellátásáért. Fónagy János, a gazdasági tárca akkori fideszes politikai államtitkára nem ígérgetett, mint mondta, "célszerű lenne a megyék vagy a régiók szintjén kidolgozni egy tanyai villamosítási programot". Ilyet sem az Orbán-kabinet hátralevő három, sem a jelenlegi koalíció eddig eltelt két éve alatt nem készítettek. "Attól tartok, nem is lesz megoldás a Gyurcsány-kormány regnálása alatt" - aggodalmaskodott az Országgyűlés szociális és egészségügyi bizottságának az október eleji parlamenti demonstráció után nagy hirtelen összehívott nagykőrösi kihelyezett ülésén a Fónagy válaszát annak idején elfogadó Szabó Erika fideszes bizottsági alelnök. Tény: a Czira és nyolc fideszes társa által jegyzett költségvetési módosító javaslatot - amely 3 milliárd forintot kívánt átirányítani az audiovizuális archívumra szánt 5,6 milliárdos előirányzatból - leszavazta az Országgyűlés, így 2005-ben nem lesz keret tanyavillamosításra.

Kérdés persze, érdemes-e az olykor néhány százezer forint forgalmi értékű ingatlanokra milliókért vezetéket építeni, főleg, ha nem telik a számla kifizetésére azoknak, akik a petróleummal és az óránként 1 liter üzemanyagot fogyasztó aggregátorok működtetésével is takarékoskodni kényszerülnek. Arra is a tanyasiak szegénysége a magyarázat, hogy nem terjedt el náluk a PB-gázzal működő - igaz, mérettől függően 60-200 ezer forintba kerülő - hűtőgép.

"Először fel kell mérni a tanyákat és helyzetüket, el kell dönteni, hogy milyen stratégiai szerepet szán nekik az ország, hogy legalább a 2007-2013 közötti uniós pályázati rendszerben legyenek források tanyavillamosításra, illetve -fejlesztésre" - vázolta a teendőket Szendrőné Font Erzsébet. Persze önmagukban a pályázati lehetőségek sem oldják meg azoknak a gondjait, akik nem hétvégi telekként, második ingatlanként vagy tőkeerős gazdaként birtokolják a tanyát, hanem azért laknak ott, mert nem tudták fenntartani magukat a városokban. Az efféle "szociális tanyákat" nem feltétlenül érdemes villamosítani, hiszen félő, hogy a kifizetetlen számlák miatt előbb-utóbb kikapcsolnák az áramot. Az ilyen helyen élőket a szociális ellátások keretében célszerű sűrűbben lakott környékre költöztetni, fejtette ki egy korábbi tévényilatkozatában Göncz Kinga esélyegyenlőségi miniszter.

"Mit akarnak felmérni? Itt már mindent megvizsgáltak. Nem gatyázni kell, mi is olyan állampolgárok vagyunk, mint mások" - csattant fel a kormányzati tervek hallatán az egyesületalapító Oláh Imréné, majd lemerült és áram híján egy darabig feltölthetetlen akkumulátora miatt megszakadt vele a HVG telefonkapcsolata. "Nagy nehezen odáig eljutottunk, hogy a pályázatunkat már kétszer is elutasították" - panaszolta korábban a szociális bizottság kihelyezett ülésén, arra utalva, hogy az övével együtt 14 tanya villamosításához kért a területfejlesztési tanácstól támogatást a nagykőrösi önkormányzat. "Kevés embert érint, ugyanennyi pénzt másra költve több szavazatot lehet szerezni: ilyen hivatkozással utasítottak el minket" - világította meg az elutasítás hátterét Czira.

A meglévő hálózattól egy-két kilométerre eső magányos tanyák villamosítása 2,5-3,5 millió forintba kerül, miközben Körös Gábornak, az Energiaklub zöld szervezet szakértőjének becslése szerint 2-2,5 millió forintért helyi ellátással, megújuló energiából fedezhető egy háztartás áramigénye. Referenciateremtési s nem utolsósorban segítő szándékkal a Gaiasolar Kft. hat - áfa nélkül egyenként 38 ezer forintért kínált - napelemet, két, egyenként 40 ezer forintos, hosszú élettartamú akkumulátort, egy 400 ezer forintos, az egyenáramot 220 voltra átalakító invertert szerelt Oláhék tanyájára. "A tesztüzemi tapasztalatok szerint a kapacitás (például szélturbina segítségével történő) bővítése szükséges, amit a kft magára vállalt" - mondta Véghely Tamás ügyvezető igazgató. Ez esetben áfával együtt mintegy 2 millió forintért 1,5-2 kilowattnyi áramtermelő kapacitás teremthető. Ez meglehetősen kiporciózott adag ugyan, viszont a szűkösséget ellentételezné, hogy nem kellene villanyszámlát fizetni.

Megkönnyebbülést jelentene az alföldi tanyavilág áramszolgáltatójának, a francia EdF kezében levő Démász Rt.-nek, ha az alternatívok segítségével megszabadulhatna a számára ráfizetéses hálózatfejlesztéstől. A jogszabályok szerint a cégnek kell állnia az összes költséget a transzformátorokig, a kisfeszültség szintjén pedig a vezetéképítés 30 százalékát. "A legújabb felmérések szerint Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Pest megyében 86 900 tanya áll, ebből 71 ezer lakott, s ez utóbbiakból 69 ezer van villamosítva" - mondta a HVG-nek Kecse-Nagy Sándor, a cég kommunikációs vezetője. Adatai szerint a 2028 áram nélküli tanya ellátása villannyal 4,2 milliárd forintba kerülne, ebből a Démászt mintegy 1,5 milliárd forint terhelné, ami a várható fogyasztás ismeretében soha nem térülne meg számára. Némi kételyeket ébreszt az adatok megbízhatósága felől, hogy Nagykőrös önkormányzatát hivatalosan tavaly még úgy tájékoztatta a cég: csupán a városhoz tartozó 385 tanya villamosítása közel 1,9 milliárd forintba kerülne. A várható országos költségeket azért is nehéz megítélni, mert a gazdasági tárca 2000-ben még arról adott hivatalos tájékoztatást, hogy a Dél-Alföldön 50 ezer tanya van áram nélkül, ebből kiindulva a Tanya-világ Egyesület úgy véli, 100 ezer ember érdekeiért száll harcba. A valóság kiderítését, az első felmérés eredményét a jövő év közepére ígéri a területfejlesztési hivatal.

SZABÓ GÁBOR

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Már a GreenGo autóival is el lehet jutni Ferihegyre

Már a GreenGo autóival is el lehet jutni Ferihegyre

Autókat nyelt el az esővíz Szolnokon – fotó, videó

Autókat nyelt el az esővíz Szolnokon – fotó, videó

Közel 5000 liter dízelt csapolt le kamionokból egy férfi

Közel 5000 liter dízelt csapolt le kamionokból egy férfi

Megszűnhet az idő egy norvég szigeten

Megszűnhet az idő egy norvég szigeten

Ez 2020-tól minden autóba be fog kerülni: terjedőben az automata vészfék

Ez 2020-tól minden autóba be fog kerülni: terjedőben az automata vészfék

A Hableány tragédiája után újra járnak a BKV dunai hajói

A Hableány tragédiája után újra járnak a BKV dunai hajói