A győri és debreceni táblabíróság hét eleji megnyitásával lezárult az igazságszolgáltatás szervezeti átalakítása. Nem minden történt azonban úgy, ahogy azt a törvényhozók eredetileg elképzelték.

Ötvenöt év után újra ítélkeznek táblabírák az egykori Debreceni Királyi Ítélőtábla épületében, a jelenlegi Hajdú-Bihar Megyei Bíróságon. A másod- és "harmadfokú" debreceni bírák társbérlete átmeneti kényszerűség: a monarchia hajdani helyi ítélőtáblájával szemközt 2006. január 31-ére készül majd el a köztársaság 4 ezer négyzetméter alapterületű, négyszintes új táblabírósága - 25 fellebbviteli bíró munkahelye.

A jogkereső közönség előtt szintén a hét elején megnyílt Győri Ítélőtábla tagjai ugyancsak egy darabig még egy fedél alatt hirdetnek ítéletet a megyei bírákkal. Győr 2500 négyzetméteres új táblabírósági épületébe várhatóan ez év végén költözhet ugyanis majd be a 16 táblabíró s a 36 fős kisegítő személyzet. Az új nyugat-magyarországi regionális bíróság illetékességi területe megegyezik az 1891-ben létesített Győri Királyi Ítélőtábláéval, vagyis a Vas, Zala, Veszprém, Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megyében (a megyei bíróságok által) nem jogerősen elbírált perekben ezentúl Győrben hirdetik ki a jogerős verdiktet.

A történelmi folytonosság tehát helyreállt: január 1-jétől ugyanúgy öt fellebbviteli bíróság működik Magyarországon, mint a háború előtti évtizedekben. Az ítélőtáblák székhelye is ugyanaz, mint korábban. A hazai jogtörténeti hagyományoknak megfelelő négyfokozatú judikatúra (helyi, megyei és táblabíróságok, valamint a Legfelsőbb Bíróság) restaurálását még 1997-ben a Horn-kormány kezdeményezte. A harmadik hatalmi ág azóta mélyreható változásokon ment keresztül, 1997 óta Magyarországon működik például a nemzetközi mércével is kivételes hatalmúnak számító bírói önkormányzat, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács.

© 2002. évi XXII. törvény

Az öt ítélőtábla újjászervezésére eredetileg fél évtizedet szántak, ám az Orbán-adminisztráció leállította a reformot, egy további teljes ciklusra konzerválva az államszocializmus idejéből megörökölt háromfokozatú bírósági struktúrát. A Medgyessy-kabinet által 2002-ben folytatott, s most a Gyurcsány-kormány idején befejezett igazságügyi reform a legjelentősebb közjogi változás 1989 óta. Más kérdés, hogy az a szervezeti átalakulás, amelynek végére most pont kerül, több tekintetben is eltér az első MSZP-SZDSZ-koalíció eredeti elképzeléseitől.

Az 1997-es igazságügyi reform egyik legfőbb célja a perek időtartamának a csökkentése, az aktahegyek alatt roskadozó 111 helyi bíróság, illetve a Legfelsőbb Bíróság (LB) tehermentesítése volt. Az utóbbi cél maradéktalanul teljesült. A 2003-ban sorompóba állt első három táblabíróságnak köszönhetően az LB évi 10-12 ezer olyan "élő ügytől" szabadult meg, amelyek esetében korábban fellebbezési fórumként döntött. A városi bíróságokra nehezedő nyomást viszont a reform eddig csak kismértékben tudta mérsékelni. Egyes területeken az ügyforgalom pedig kifejezetten emelkedett: 2002 végén például mintegy 5600, míg a múlt év közepén már 5750 olyan közvádas büntetőper folyt Magyarországon, amit két év alatt sem sikerült első fokon befejezni. A szakállas ügyek száma összességében azonban kétségkívül csökkent, a reform kezdetén mintegy 15 ezer, a múlt év közepén viszont már csak 11 ezer két évnél hosszabb ideje tartó per volt folyamatban Magyarországon.

Miközben az LB munkaterhe 2003-ban jelentősen mérséklődött (a múlt év első felében 54 százalékkal kevesebb üggyel foglalkozott, mint 2003 első felében), a testület karcsúsítása elmaradt a korábban tervezett mértéktől. "Az eredeti elképzelés az volt - mondta a HVG-nek a reformot elindító egykori igazságügy-miniszter, Vastagh Pál (MSZP) -, hogy az 1997-ben mintegy 110 fős LB létszáma a Fővárosi Ítélőtábla (FÍ) felállításakor a felére csökken majd." Ehhez képest az LB-nek a legfrissebb adatok szerint 77 tagja van másfél évvel az FÍ kapunyitása után. A nemzetközi összehasonlításban is magas létszám ellenére a testület egyelőre csak korlátozottan tesz eleget a hazai igazságszolgáltatás egysége fölötti őrködéssel kapcsolatos alkotmányos kötelezettségének. Az elmúlt két évben az LB öt illetékes tanácsa 15 jogegységi határozatot adott ki, nem többet, mint átlagosan a korábbi években. "Ez az a terület, ahol az LB-nek még jelentős tartalékai vannak" - fogalmazott tapintatosan a HVG-nek Vastagh.

Az öt ítélőtábla az 1997-ben tervezett 120 fő helyett végül is összesen 153 bírói státussal kezdte meg működését. Az új felsőbíróságokon korábban évi 19 ezres ügyfélforgalommal számoltak (HVG, 2002. június 15.), a múlt év első felében azonban összesen 5456 fellebbezés futott be a táblabíróságokra.

A nyolc éve elindított igazságszolgáltatási reform ugyanakkor mindmáig adós maradt egy olyan ígéret teljesítésével, amely közvetlenül érintené a jogkereső közvéleményt, s javíthatná a hazai ítélkezés színvonalát. A négyfokozatú bírósági rendszert a Horn-kormány részben azért kívánta helyreállítani, hogy újra megnyíljon a kétszeri fellebbezés lehetősége a hazai peres eljárásokban. Az első MSZP- SZDSZ-kormány végnapjaiban megszavazott 1998. évi büntetőeljárási kódexből az Orbán-kabinet azonban később kiemelte és hatályon kívül helyezte a kétfokozatú jogorvoslatot "rehabilitáló" fejezetet, s ezt az elmúlt két és fél évben az MSZP-SZDSZ-koalíció sem "hozta vissza".

BABUS ENDRE

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Fejjel lefelé fordított whoppert reklámoz a Burger King, és jó oka van rá

Fejjel lefelé fordított whoppert reklámoz a Burger King, és jó oka van rá

“Orbán Viktor túl erősen beszélt, ennek ma már semmi értelme”

“Orbán Viktor túl erősen beszélt, ennek ma már semmi értelme”

Csomagokra felpakolva és keresztbe rakva is szállítottak autót

Csomagokra felpakolva és keresztbe rakva is szállítottak autót

Ferenc pápa is megszólalt: azonnal lépni kell a globális felmelegedés ellen

Ferenc pápa is megszólalt: azonnal lépni kell a globális felmelegedés ellen

Többen meghaltak a Nyugat-Európára sújtó vihar miatt

Többen meghaltak a Nyugat-Európára sújtó vihar miatt

Ezt feltétlen kérje az új autójába – Hogyan működik a sávtartó automatika?

Ezt feltétlen kérje az új autójába – Hogyan működik a sávtartó automatika?