Lényegében Kupa Mihályra maradt a lámpaoltás feladata, miután a Centrum Párt egykori alapítói - "húzónevei" - a napokban testületileg jelentették be távozásukat, ha nem változik semmi. Márpedig úgy tűnik, nem is nagyon fog.

Első és egyben utolsó relatív választási sikere, 2002 áprilisa óta a Centrum Párt (CP) lényegében kiírta magát a belpolitikai közéletből. A soha nem látott gyorsaságú felemelkedést - a két évvel ezelőtti országgyűlési választásokon az akkor alig négy hónapos párt közel 4 százalékos eredményt ért el (HVG, 2002. április 27.) - rekordtempójú leépülés követte. A CP-ről azóta lényegében egyetlen összefüggésben lehetett hallani: a pártot folyamatosan belső viták terhelték. Volt olyan időszak, hogy ketten is a szervezet elnökének tekintették magukat, az elmúlt napok fejleményei pedig arra mutatnak, hogy végképp megpecsételődött a CP sorsa.

Az egykori alapítók - Kupa Mihály, az Antall-kormány pénzügyminisztere, Pusztai Erzsébet, az MDNP, Bartók Tivadar, a KDNP, Gyenesei István, a Harmadik Oldal Magyarországért Egyesület és Droppa György, a Zöld Demokraták elnöke (HVG, 2001. november 17.) - közül mára lényegében csak Kupa maradt. Pusztai már közvetlenül a 2002-es országgyűlési választások után távozott, tiltakozásul amiatt, hogy Kupa úgymond elárulta a bal- és jobboldaltól egyenlő távolságot tartó centrumpolitikát, amikor a választások éjszakáján bejelentette, választókörzetében visszalép a szocialista jelölt javára (HVG, 2002. április 13.). A KDNP pedig tavalyelőtt "szerveződött ki" a CP-ből azáltal, hogy a Legfelsőbb Bíróság döntése nyomán Bartók távozni kényszerült az elnöki székből, és a párt élére a Fidesz-MPSZ parlamenti frakciójában ülő régi vezetők - Varga László, majd annak 2003-ban bekövetkezett halála után Semjén Zsolt - kerültek (HVG, 2003. május 24.). A KDNP pedig ezt követően az "egy a tábor, egy a zászló" orbáni jelszó jegyében a Fidesz vezette konzervatív szövetséget erősítette.

A CP mellett a legvégsőkig kitartó alapítók lendülete sem volt azonban már jó ideje a régi. A Centrum egyválasztásos jellegét látszott bizonyítani például az, hogy vezetői már a 2002-es őszi önkormányzati választásokon maguk is különböző színekben mérették meg magukat. A skizofrén állapotot jelezte, hogy Kupa Mihály pártelnök például a Zempléni Településszövetség támogatásával szállt ringbe a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlési mandátumért (eredménytelenül), miközben pártja saját jelölteket és listát állított a megyében. Gyenesei Istvánt pedig a Somogyért Egyesület színeiben választották meg ismét megyei közgyűlési elnöknek (HVG, 2002. december 14.). A tavalyi uniós választásokon aztán már nem is indított jelölteket a CP.

A "fellazulásban" az is közrejátszott, hogy a politikai középre húzódó MDF mellett egyre kevesebb levegő maradt a centrumban az amúgy is inaktívabbnak mutatkozó CP-nek. A Dávid Ibolya MDF-elnök kezdeményezte újabb jobboldali összefogás kísérlete nyomán pedig a Centrum-alapító MDNP lényegében szervezetileg is át-, pontosabban visszaállt az MDF oldalára. Az MDNP-ben egyre elfogadottabb véleménnyé kezdett válni, hogy "megszűntek a párt különállásának okai", ezért az "anyapártba" olvadás sem zárható ki (HVG, 2003. április 10.).

Az erjedés Kupát is meggondolásra késztette. A 2003. decemberi tisztújításon már maga jelentette be, nem akar tovább a párt elnöke lenni, aztán végül mégis maradt. Előbb csak átmeneti időre, majd az egy hónappal ezelőtti kongresszuson "véglegesen" - a 2006-os választásokig - újra elvállalta a CP vezetését. Ez is közrejátszott abban, hogy Gyenesei, Droppa és az MDNP időközben megválasztott új elnöke, Szabó József múlt év december 31-ével "felmondta" tagságát. Pontosabban azt közölték a Kupához írott közös levelükben: a jövőben nem kívánnak részt venni a párt munkájában, s követelik, hogy a CP bocsássa rendelkezésükre a vagyonából, illetve költségvetési támogatásából a rájuk, illetve szervezeteikre eső részt.

2002-es választási eredménye alapján a CP-nek tavaly és az idén közel 70 millió forint éves támogatás járt, illetve jár az állami költségvetésből. Gyenesei elmondása szerint ebből a pénzből rég kifizethették volna például a párt 2002-ben felvett hiteleiből fennmaradó néhány milliót, ám nem tették. Szerinte pazarló gazdálkodás folyik a pártban. "Néhányan nagyon jól megélnek a Centrumból" - fogalmazott Gyenesei. Hozzátette: a kilépők - amellett, hogy hiányolják a valódi centrumpolitikát - azt is sérelmezik, hogy az új tagok felvételével lényegében kiszorították a döntéshozatalból az egykori alapítókat (jelenleg mintegy ötszáz tagja van a pártnak).

Kupa kedden nem kívánt reagálni a felvetésekre; mint a HVG-nek elmondta, csak azt követően nyilatkozik, ha már az elnökség a január 14-ei ülésén kialakította álláspontját a történtekről. Később viszont közleményt adott ki, hangsúlyozva, a párt szétesésére vonatkozó megállapítások "legfeljebb titkos vágynak tekintendő, semmint tényeken alapuló következtetések". A pártelnök közvetve utalt arra is, hogy mivel a Centrumot az alapítók mint magánszemélyek hozták létre, az általuk képviselt szervezetek alaptalanul formálnak jogot a CP költségvetési támogatásából való részesedésre.

A most demonstratívan kilépő "alapító atyák" mindazonáltal nem tervezik ellenpárt szervezését. S mint közösen kinyilvánították, hajlandóak lennének visszatérni egy olyan szervezetbe, amely a 2001 novemberében kitűzött célok mentén szerveződik újjá. Szerintük ugyanis az MDF nem képes betölteni azt az űrt, amit a CP hagyott maga után.

DOBSZAY JÁNOS

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Eltűnik két BMW is a kínálatukból

Eltűnik két BMW is a kínálatukból

Végre egy kutatás a macskákról: jellemvonásaik fele öröklés által megy tovább

Végre egy kutatás a macskákról: jellemvonásaik fele öröklés által megy tovább

Már kapható a világ első whiskyje, amit a mesterséges intelligencia készített el

Már kapható a világ első whiskyje, amit a mesterséges intelligencia készített el

Két helyen is dugó alakult ki az M0-son baleset miatt

Két helyen is dugó alakult ki az M0-son baleset miatt

MMS-cseppek: megérkezett már a büntetőfeljelentés is

MMS-cseppek: megérkezett már a büntetőfeljelentés is

2020-ra csődbe mehet az osztrák hadsereg a védelmi miniszter szerint

2020-ra csődbe mehet az osztrák hadsereg a védelmi miniszter szerint