Mindenütt jelen lenni, mozogni, nyüzsögni - ez a vezérmotívuma az MSZP új terjeszkedési filozófiájának. A párt aktivistái a polgári körök szelídített változatával, a Sikeres Magyarországért társaságok alapításával, míg a pártközpont helyi programok pénzelésével és internetes játékkal igyekszik az emberek közelébe férkőzni.

Vörös Csilla néven az Orbán Viktor Fidesz-elnök által életre hívott polgári köröket parodizáló ál-polgárikört alapított tavaly két kispesti baloldali fiatal. A kör "Commandante Tanácsa" később több viccesnek szánt akciót szervezett, egy ízben például Orbánt a Mátrix című film főszereplőjeként ábrázoló plakátot állítottak ki a Nyugati pályaudvarnál. A "kör" egyik alapítója Hiller István - akkor még kulturális miniszter - egyik közvetlen munkatársa, Berzsán Ferenc, míg társa Patek Gábor közgazdászhallgató volt. Nem kellett túl sok időt várni azonban ahhoz, hogy a Vörös Csilla önmaga paródiájává váljon. Patekék legalábbis az elsők között hallották meg - az időközben pártelnökké előlépett - Hiller február elején elhangzott hívó szavát, aki arra szólította fel pártja tagjait és szimpatizánsait, alakítsanak helyi csoportokat "a jövő megtervezésére".

HVG
A pártelnök által meghirdetett Sikeres Magyarországért Mozgalom keretében létrejövő társaságok hivatalos célkitűzése, hogy a helyi civil erők bevonásával mérjék fel az adott településen élők speciális igényeit, s készítsenek hosszú távú programot a következő 10-15 évben, a második nemzeti fejlesztési terv keretében megvalósítani szándékozott beruházásokról. "A miénk tehát nem kör, hanem társaság; nem foglalkozunk politikával, csak szigorú szakmai kérdésekkel, és mostani kezdeményezésünk nem fricska, hanem teljesen komoly történet" - utasította el a korábbi önmagával való szembesítést, illetve a polgári körökkel való összehasonlítást Patek. Hozzátette, a Sikeres Kispestért Társaság hét alapítójából például csak hárman (köztük ő maga) tagjai a szocialista pártnak, s van a csapatban értelmiségi, vállalkozó, illetve egyikük egy nyugalmazott rendőrkapitány fia, aki "az édesapján keresztül is hoz jó ötleteket".

"Az MSZP nem irányítja, csak segíti a társaságok tevékenységét; szakértői útmutatást ad például ahhoz, hogyan kell megírni egy sikeres pályázatot" - mondta a HVG-nek Lugosi Viktória, Hiller István sajtótitkára, aki bővebb felvilágosításért a mozgalom egyik (nem hivatalos) koordinátorához, Hámori László pestszentimrei MSZP-képviselőhöz irányított. Utóbbi azonban - miután hosszan nyilatkozott a HVG-nek a mozgalomról - később már nem vállalta, hogy a nevét adja az elmondottakhoz. Hiller három héttel ezelőtti felhívása óta egyébként több mint nyolcvan "Sikeres-társaság" megalakulását jelentették helyi aktivisták a Köztársaság téri székháznak. Ezekben állítólag több mint ezer tagot tartanak nyilván, noha hivatalos regisztráció nincs. A társaságok megismerése ugyanakkor azért is nehézkes, mert a pártközpontban azt mondják: az érintettektől nem kaptak felhatalmazást arra, hogy adataikat kiadják.

"Mi a falvakkal és a városokkal együtt akarjuk sikeressé tenni az országot, (...) jöjjön tehát létre a Sikeres Bátonyterenyéért Társaság, a Sikeres Bakonszegért Társaság" - adta ki a jelszót még február elején Hiller. Nem kellett sokat várni: a példálózó felsorolás után mindkét település élen járt a mozgalomhoz tartozó sejtek megalapításában. A Sikeres Bátonyterenyéért például nyilvánosan - Mandur László, az Országgyűlés szocialista alelnöke részvételével - jött létre, az alapítók között pedig megtalálható Vanya Gábor, a város MSZP-s polgármestere és több szocialista képviselőtársa is. A polgármester ugyanakkor - akit az elmúlt napokban a HVG többször is eredménytelenül próbált meg nyilatkozatra bírni - az MSZP honlapján olvasható beszámoló szerint lényegében saját működésével kapcsolatban is kritikát fogalmazott meg, amikor a csoport létrehozásának egyik legfőbb céljaként azt jelölte meg, hogy a város fejlesztésével végre "ne csak egy szűk csoport foglalkozzon".

Tagrevíziós gondolat (Oldaltörés)

Hiller István. Szájról szájra
© Túry Gergely
Az eddigi legnagyobb taglétszámú társaság az MSZP szerint a Heves megyei Bakonszegen alakult meg, s jelenleg száz főt számlál. "Évek óta működik nálunk Bakonszegért Egyesület, van helyi szépítő egyesületünk, tudok a Szomszédok Egymásért Mozgalom létezéséről, de az említett szerveződésről még nem hallottam" - mondta ugyanakkor a HVG-nek Marczin Sándor bakonszegi polgármester, akit 1998-ban még az MSZP támogatásával, 2002-ben viszont már függetlenként választottak meg. Kisebb nyomozás után azonban fellebbent a fátyol: a Sikeres Bakonszegért Társulás alapítója Marczin 2002-es riválisa, Taga László, az MSZP helyi elnöke. Az viszont még a vele való beszélgetésből sem derült ki, hogyan is jött ki a pártközpontban nyilvántartott százas taglétszám. A Bakonszegen vendéglőt működtető Taga a HVG-nek arról számolt be, hogy heten alapították a csoportot; az is igaz viszont - tette hozzá -, hogy ő a társaság tagjának tekinti például a juhtenyésztéssel és juhtermék-feldolgozással foglalkozó Awassi Rt.-t is. Az rt vezérigazgatója ugyanakkor úgy vélte, hogy a társaság kapcsán legalább 40 ezer emberről kell beszélni, mivel ennyi embert érint az a fejlesztési program, amelynek részleteit - például egy vágóhíd és biogázüzem létesítését - részben már ki is dolgozták.

A civilesített pártmozgalom azonban csak az egyik csapásirány az MSZP-ben a társadalom mélyrétegeinek megszólítására. A pártvezetés - Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel karöltve - elsősorban a fiatalokat kívánja megcélozni egy, a jövő héten induló internetes játékkal. Az amőba néven futó interaktív játékról egyelőre annyit tudni, hogy "alapfeltételként egy kis baloldali elkötelezettségre és napi fél óra szabadidőre van szükség". A játék a politikáról szól majd, és a kitalálók szándéka szerint lehetőséget nyújt a kreatív ötletek és a kritikák "becsatornázására".

Hiller már októberi pártelnökké választásakor világossá tette, minden vezetőtársától - álljon bárhol is a párthierarchiában - elvárja, hogy gondolkodjon arról, miként lehet közelebb jutni az emberekhez. Januárban már konkrétabb feladatot adott: azt kérte, az MSZP helyi csoportjai minden ezer főnél nagyobb településen állítsanak hadrendbe egy olyan összekötőt, aki rendszeresen tartja a kapcsolatot az elnökséggel, s beszámol az elért eredményekről. Röviddel később ennél is tovább lépett, s már azt mondta: az ötszáz lakosnál kisebb településekre is ki kell terjeszteni a kapcsolattartói hálózatot.

A választók közvetlen megszólítására, úgy tűnik, a választások közeledtével kerül pénz, paripa, fegyver is. A pártelnök a közelmúltban jelentette be a helyi szervezetek egyfajta hálózati központként való működését szolgáló pártelnöki alap létrehozását. Bár a keret nagysága nem publikus, annyit tudni lehet, az alapra bármelyik alapszervezet pályázhat a lakossággal való kapcsolatot erősítő programokkal. A pártvezetés olyan rendezvények támogatásában gondolkodik, amelyek a választókat érzelmileg is megérinthetik, s így megvalósulhat az, amit Hiller a pártelnöki programjában úgy fogalmazott meg: az MSZP-nek "szerethető párttá kell válnia". Az alapból így akár egy koncert, májusfaállítás vagy locsolóbál is támogatható, de Szekeres Imre elnökhelyettes egy hétvégi pártrendezvényen már arról beszélt, el kellene érni például azt, hogy a nőnap is igazi közösségi eseménnyé váljon.

Az MSZP elnökeként leginkább a kulturális miniszterségről való lemondása óta aktivizálódó Hiller a lakossági direkt marketing mellett újabban az MSZP belső összetartását erősítő kezdeményezésekkel is előállt. A pártelnök - aki korábban az MSZP-n belülről is többször megkapta, hogy csak Gyurcsány lendülete viszi előre a pártot - kezdeményezésére megkezdődött a platformok (a szocialista, a szociáldemokrata platform, a Baloldali Tömörülés és a Harmadik Hullám) konferenciájának előkészítése. A cél, hogy a jövőben ne hangoztassanak kifelé eltérő álláspontot. A következő napokban pedig megalakulnak az MSZP egyéni választókerületi tanácsai is, amelyek az országgyűlési képviselőjelöltek kiválasztásában és a kampányban működnek majd közre.

A párt- és mozgalmi élet fellendítésével párhuzamosan megkezdődött az átfogó tagrevízió előkészítése is. Ezzel összefüggésben merült fel például a pártigazolványok cseréje - az új "párttagkönyv" esetleg olyan csipkártya lenne, amivel a kongresszusokon elektronikusan lehetne szavazni -, s ami egyben alkalmat ad az MSZP belső nyilvántartásának felülvizsgálatára. Az MSZP-ben ma 40 ezer tagot tartanak nyilván, 8 ezerrel többet, mint három éve, s jóval többet, mint a többi parlamenti pártnál (lásd táblázatunkat). A létszámnövekedéssel együtt - úgy tűnik - föl is hígult a tagság: a korábban fiktív tagfelvételekkel felduzzasztott Vas megyei MSZP-szervezetek példája is azt mutatta (HVG, 2005. január 29.), hogy megérett az idő a felvételi eljárás szigorítására. Jelenleg ugyanis csupán arról kell nyilatkoznia a jelentkezőnek, hogy elfogadja a párt programját és alapszabályát, míg a jövőben szükség lenne például két ajánlóra is.

DOBSZAY JÁNOS

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Megvan az első szerződés, jövőre már 80-90 repülőt gyártana a magyar cég

Megvan az első szerződés, jövőre már 80-90 repülőt gyártana a magyar cég

TASZ: A kormány megveszi a nyugdíjasokat

TASZ: A kormány megveszi a nyugdíjasokat

Beismerő vallomást tett a balatonfűzfői gyilkosság gyanúsítottja

Beismerő vallomást tett a balatonfűzfői gyilkosság gyanúsítottja

Több tízezren tiltakoztak az idegengyűlölet és az intolerancia ellen Drezdában

Több tízezren tiltakoztak az idegengyűlölet és az intolerancia ellen Drezdában

4,6 milliárdból újul meg a PVSK sporttelepe

4,6 milliárdból újul meg a PVSK sporttelepe

Nem rázza meg a Fideszt a Simonka György elleni, példátlan súlyú vád

Nem rázza meg a Fideszt a Simonka György elleni, példátlan súlyú vád