Fideszes és MIÉP-es voksok segítségével fogadtatta el Ferencváros SZDSZ-es polgármestere a kerület idei költségvetését, míg a koalíciós társ MSZP képviselői tartózkodtak. Így már csak elvben működik a koalíció a IX. kerületi önkormányzatban, bár a 2002-ben kötött megállapodást hivatalosan egyik fél sem mondta fel.

"Ez súlyos hűtlenség, de nem biztos, hogy váláshoz vezet" - így kommentálta Bánsághi Tamás, Ferencváros (pillanatnyilag hatáskör nélküli) alpolgármestere, az MSZP IX. kerületi elnöke, hogy tíz tartózkodó voksuk ellenére, második nekifutásra 18 igennel a kerületi képviselő-testület rendkívüli ülése elfogadta Gegesy Ferenc SZDSZ-es polgármester költségvetési javaslatát. A hétfő délutáni név szerinti szavazás előtt hiába próbálta levélben jobb belátásra bírni a koalíciós feleket Kökény Mihály (MSZP), a kerület egyik egyéni országgyűlési képviselője, a döntés az SZDSZ koalíciós partnerének támogatása hiányában a szabaddemokraták, a Fidesz-MPSZ, a MIÉP, valamint független képviselők szavazatával született meg.

Ezek után már csak papíron létezik a helyi MSZP-SZDSZ koalíció. Azt egyik aláíró sem mondta ugyan még fel, viszont Gegesy - jóllehet nem tagja az SZDSZ-frakciónak - a korábbi testületi ülés után már bejelentette: ha nincs költségvetési együttműködés, nincs koalíció. Az erről szóló, 2002-ben kötött megállapodást egyébként éppen egy hónapja, január 25-én erősítették meg a felek. A Hardi Róbert SZDSZ-es és Tímár Gábor

MSZP-s frakcióvezetők által jegyzett nyilatkozat szerint a pártok fenn kívánják tartani a koalíciót, valamint azt is kijelentik, hogy egyik frakció vagy helyi szervezet sem folytat és nem is tervez intézményes egyeztetést a ferencvárosi Fidesszel.

Az MSZP-t kikerülő akcióra azok után került sor, hogy Gegesy - aki 1990 óta Ferencváros polgármestere - az egy héttel korábbi, egyszer már leszavazott költségvetési javaslatát terjesztette ismét a képviselő-testület elé. Ebben nem szerepelt a szocialisták által szorgalmazott, a László Kórház mellé tervezett ifjúsági és sportcentrum építésének ez évi 120-150 millió forintos fedezete. "A beruházáshoz valóban nyert az önkormányzat 400 millió forintos címzett állami támogatást, ám a fennmaradó 600 milliót a kerületnek kellene állnia" - nyilatkozta a HVG-nek Gegesy, aki kifejtette: erre nincs pénz az idei, az inflációt sem követő forrásmegosztás miatt, ezért inkább visszaadná a kapott állami pénzt. A városrehabilitációt ráadásul fontosabbnak tartja, megjegyezte: az erre költendő 400 millió kerületi forinthoz 1,4 milliárd forintnyi támogatást tenne hozzá az állam. Gegesy minderről egy hét alatt meggyőzte a kerületi jobboldalt, így már nem volt szükség az MSZP-s szavazatokra (Bácskai János fideszes frakcióvezető közlése szerint támogatásuk erre az egy alkalomra szól).

Ez nehezen elfogadható magyarázat a ferencvárosi szocialisták számára, különösen az elmúlt két hónap konfliktusainak tükrében. A koalíciós szakadáshoz ugyanis Gegesy és Bánsághi tavaly decemberben végképp elmérgesedett, korábban sem felhőtlen viszonya vezetett. A polgármester közlése szerint a Gastorg-ügy (lásd Országépítők című írásunkat) adta a végső lökést ahhoz, hogy gyakorlatilag minden hatáskört megvonjon a hat éve hivatalban lévő alpolgármestertől. Az MSZP-s politikus így sem beruházási, sem pedig vagyongazdálkodási kérdésekkel nem foglalkozhat már, s munkáltatói jogkörét sem gyakorolhatja. Vagyis - hacsak nem mond le tisztségéről - Bánsághi az önkormányzati választásokig hátralévő másfél évben gyakorlatilag nem tehet semmit alpolgármesterként, ezzel fizetett azért, hogy a polgármester tudta nélkül kezdett egyezkedni a Gastorg Rt.-vel, amellyel már kilenc éve áll perben az önkormányzat, 445 millió forint megfizetését követelve.

"Bánsághi 100 milliós egyezséget akart volna a testület elé terjeszteni tudtom nélkül, lezárta volna a pert, amelyet még az idén megnyerhetünk, ráadásul nem először tanúsít nehezen magyarázható magatartást" - indokolta döntését a HVG-nek Gegesy. Számára furcsa, hogy az alpolgármester nem tőle kért információt a valóban bonyolult ügyről, és hogy tudta nélkül akarta volna lecserélni a perben az önkormányzatot képviselő ügyvédet. Ezek után nem bánná, ha Bánsághi "venné a kalapját, és más pályát keresne".

Bánsághi szintén hajthatatlan. Ő nem egyeztetett, csupán informálódott és szeretett volna tisztán látni, az ügyvédnek szánt, a perérték alapján fizetendő 7 százalékos sikerdíjat pedig sokallta, ezért kezdeményezett független vizsgálatot az ügyben - vázolta a történteket saját szemszögéből az alpolgármester, aki már régóta azt sejti: Gegesy a helyi SZDSZ-frakciót a jobboldal irányába próbálja terelni. Bánsághi - aki politikai lakmuszpapírnak tekinti a Ferencvárosban történteket - emlékeztetett arra is, hogy a polgármester éppen az ő érvelését átvéve terjesztett egy hete egyezségi ajánlatot Gastorg-ügyben a képviselő-testület elé, amivel csupán 55 milliós bevételhez jutna a kerület (az összeget Gegesy 90 millióra javította, azzal, hogy a per is folytatódna). Bánsághi következetes koalícióromboló szándékot lát a sportcentrummal kapcsolatban is: korábban a polgármester akarata ellenére, éppen az MSZP és SZDSZ képviselőinek szavazatával döntöttek a beruházás mellett.

Az alpolgármester hatáskörének megvonása okozott némi zavart a helyi SZDSZ-ben is. Noha most éppen kiállnak Gegesy mellett - aki Horn Gábor pártügyvivő, koalíciós koordinációs államtitkár szavai szerint az egyik legjobb polgármesterük -, abban több frakcióülés után sem tudtak dűlőre jutni, mi legyen a repedező koalícióval. Lapzártánkkor pedig mindkét fél arra vár, a másik párt nyilatkozzon, megszűnjék-e a ferencvárosi SZDSZ--MSZP-szövetség.

PÁLMAI ERIKA

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Lady Gaga elsőre lehagyta az ötödik vonalat a kottatetoválásáról

Lady Gaga elsőre lehagyta az ötödik vonalat a kottatetoválásáról

Letarolják a kínai mobilok Európát, a Huawei már az Apple-t fenyegeti

Letarolják a kínai mobilok Európát, a Huawei már az Apple-t fenyegeti

Videón egy óriáshajó, amint elviszi a kikötői mólókat

Videón egy óriáshajó, amint elviszi a kikötői mólókat

Belga pénzintézet vinné a Budapest Bankot

Belga pénzintézet vinné a Budapest Bankot

Mészáros Lőrinc teherautói miatt panaszkodnak az épülő M8-as körüli falvak

Mészáros Lőrinc teherautói miatt panaszkodnak az épülő M8-as körüli falvak

Ki mer ujjat húzni a dzsúdózó Putyinnal?

Ki mer ujjat húzni a dzsúdózó Putyinnal?