A kilencvenes években tapasztalt alvilági leszámolássorozatba torkollott volna, ha az Energol-Conti-Car csoportként hírhedtté vált elkövetőknek sikerül felhasználniuk Szerbiából szerzett arzenáljukat - állítja a rendőrség. A nyomozók nem zárják ki, hogy a vádlottaknak közük lehet a Fenyő-gyilkossághoz is.

Rekordgyors vádemelést produkált a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség Radnai László és társai ellen: a tavaly kezdődött nyomozás lezárása után három nappal, hétfőn megszületett a vádirat a kilencvenes évek olajügyeiben ismertté vált főkolompos Radnai és tíz társa - többük az Energol-ügy vádlottja - ellen fegyvercsempészet, emberölés előkészülete, lőfegyverrel visszaélés és más bűncselekmények miatt (HVG, 2005. február 12.). Az ügyészek azt róják a szervezett elkövetői csoportként számon tartott vádlottak terhére, hogy szinte egy hadseregnek is elegendő fegyverarzenált szereztek be Szerbia és Montenegróból, hogy átvegyék a hatalmat a Balaton-felvidék éjszakai életében, s likvidálják az ott erős pozíciójú Túri Tibor vállalkozót. Minderről - a kiszemelt sértettet "T. T."-ként emlegetve - Polt Péter legfőbb ügyész, Nánási László Bács-Kiskun megyei főügyész, Bene László országos rendőrfőkapitány, Bolcsik Zoltán, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) igazgatója és Zsombok György NNI-főosztályvezető számolt be keddi sajtóértekezletén. Legutóbb csaknem négy éve gyűlt össze hasonlóan erős csapat a Legfőbb Ügyészségen, hogy bejelentsék, a szervezett bűnözés és az igazságszolgáltatás példátlan összefonódását fülelték le Fejér megyében. Az ügynek kínos vége lett: a 23 vádlott közül mindössze egy civil személyt küldött rács mögé a bíróság (HVG, 2005. február 5.).

Most azonban úgy tűnik, több muníciójuk van a bűnüldözőknek. Az NNI jogelődje, az Országos Rendőr-főkapitányság szervezett bűnözés elleni igazgatósága tavaly tavasszal kapta a fülest, hogy az egykori conti-carosok hatalomátvételre készülnek az alvilágban. Ettől kezdve megfigyelték, lehallgatták őket, de ami még inkább erősíti a pozíciójukat: négy potenciális gyanúsított is "átállt", s vallomást tett társai ellen (ők jelenleg védett tanúk). A HVG értesülései szerint a bűnbánók a kisebb halak (szállítók, futárok) közül kerültek ki, de még így is szokatlan, hogy a lehetséges elkövetők csaknem harmadát a nyomozók futni hagyják.

A vádirat szerint a bűnszervezetet Radnai hozta létre és ő is vezette, a fontosabb döntéseket Mészáros Péter, Csüllög Zsigmond, Ferencsik Attila, Molnár Miklós Richárd hozta. A bűnszervezet egyszerű katonái voltak a "Rico" becenévre hallgató, Szerbia és Montenegró-i állampolgár Nemet Endrigo, Zöldi Imre, Ábrahám Zsolt, illetve a volt birkózó, Gelénesi Nándor, Pityinger József és a szintén szerb, "Ványa" becenevű Sztanics Vladimir. Közösen döntöttek úgy, hogy illegális és legális tevékenységükből származó pénzük egy részéből úgymond tiszta, vagyis Magyarországon még nem használt fegyvereket szereznek be Szerbiából.

A lebukássorozat múlt év augusztus 4-én kezdődött, amikor egy Kecskemét határában lévő benzinkút parkolójában kommandósok körbefogtak két autót. Az egyik jármű - amely előzőleg Tompánál lépte át a magyar-szerb határt - csomagtartójából három pisztoly, egy betárazott Skorpió géppisztoly hangtompítóval, egy Kalasnyikov gépkarabély tárral, egy gránátindító csőtoldat, valamint 127 darab lőszer került elő. A másikban - amelyet Zöldi vagy Ábrahám vezetett - csupán egy pisztolyt találtak, ez az autó a rakomány biztosítására szolgált. A csoportnak nem ez volt az első, Szerbiából származó fegyverszállítmánya, a korábban érkezetteket utóbb egy Pest melletti erdőben elásva találták meg a nyomozók - az egyik együttműködő gyanúsított vezette nyomra őket. A fegyverek kinti beszerzőit nem kapták el, két szerb férfi ellen elfogatóparancsot adtak ki Magyarországon, harmadik társuk ismeretlen maradt.

A lehallgatási jegyzőkönyvek szerint a fegyverek a csoport Balaton-parti térnyeréséhez szolgáltak volna. Radnai és szűkebb köre ugyanis - a vádirat szerint - múlt év áprilisában azt tervezte, hogy szlovák bérgyilkosok segítségével likvidálja vélt ellenlábasait, főképp az északi parton befolyásos üzleti tevékenységet folytató Túri Tibort. A fegyverek egy részére ehhez lett volna szükség, de a csoport azzal is számolt, hogy meg kell majd védeniük magukat Túri embereinek esetleges bosszújától. A vádirat szerint Túrit Balatonfüreden, a Galéria Disco parkolójában vagy egy közeli útkereszteződésben végezték volna ki. A merénylet múlt év nyarán kétszer is elmaradt, az utolsó időpont szeptember 14-e lett volna, de a kecskeméti rajtaütés, majd Radnai és társai néhány nappal későbbi letartóztatása azt meghiúsította. A zömében a budapesti belvárosi Zsiráf étteremben tanácskozó csoport rejtjeles beszélgetéseiből a nyomozók arra következtetnek, hogy a szervezet több más, Túrihoz hasonló vállalkozó megölésére készült, de felmerültek olyan adatok is, hogy a csoportnak köze lehet a Fenyő-gyilkossághoz.

A HVG értesülései szerint a bűnügy központi figurái élnek a hallgatás jogával, a védelem álláspontja az, hogy ha megalapozott is a bűncselekmény gyanúja, Radnaiéknak nincs közük a történtekhez, csupán azért vehették elő ismét őket, mert az 1997 óta húzódó Energol-ügyben egyre kevesebb az esély az elmarasztaló ítéletre. Akárhogyan is, a fegyvercsempészügy aligha húzódik évekig, úgy tudni, a vasszigorral őrzött vádlottakat hamarosan a Bács-Kiskun Megyei Bíróságra idézik. A példátlan biztosítást indokolja egyébként, hogy több, a nyomozásban részt vett rendőrt és ügyészt fenyegetés ért.

RÁDI ANTÓNIA, RAJNAI ATTILA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Eladó a Porsche legendás első autója

Eladó a Porsche legendás első autója

Tovább folytatódik az Open Arms kálváriája

Tovább folytatódik az Open Arms kálváriája

Elegük lett a turistabuszokból az I. kerületieknek

Elegük lett a turistabuszokból az I. kerületieknek

Megszólalt a kormány a Microsoft-ügyben: nincs itt semmi látnivaló

Megszólalt a kormány a Microsoft-ügyben: nincs itt semmi látnivaló

Békés átmenet jöhet Szudánban

Békés átmenet jöhet Szudánban

Több nagyobb dugó is van az M1-esen

Több nagyobb dugó is van az M1-esen