Petrétei József igazságügy-miniszter várhatóan a jövő héten kéri a háborús bűntettel gyanúsított Zentai Károly kiadatását Ausztráliától - értesült a HVG. A jelek szerint azonban a 83 éves exhonvédtiszt szökésben van.

Valóban az utolsó esélye a budaörsi származású Balázs családnak, hogy a nácivadász Simon Wiesenthal Központ tavaly indult Utolsó esély akciója keretében megtalálják az 1944-ben, 18 évesen halálra kínzott hozzátartozójuk, Balázs Péter gyilkosát. A gyanúsított elmúlt 83 éves. Az ausztráliai Perthben Charles Zentai néven élő férfi bűnös abban, hogy 1944 őszén a Magyar Honvédség I. számú fogatolt vonatosztályának egykori zászlósaként két társával - Máder Béla századossal és Nagy Lajos főhadnaggyal - a zsidó származású Balázs Pétert egy nyilas razzia során elfogták, és az Aréna (ma Dózsa György) úti laktanyában halálra verték, majd holttestét a Dunába dobták - állítja most a Wiesenthalék bejelentése alapján eljáró Budapesti Katonai Ügyészség.

A Fővárosi Bíróság katonai tanácsa Zentai ellen nemzetközi elfogatóparancsot bocsátott ki a múlt héten "egyéb háborús bűntett" gyanúja - vagyis nemzetközi jog alapján üldözendő, el nem évülő, etnikai jellegű kegyetlenkedés - miatt. Ez azonban nem jelenti, hogy köröznék az idős férfit. A nemzetközi elfogatóparancs ugyanis nem az, aminek a krimirajongók gondolják, csupán az egyik eljárásjogi feltétele a Magyarország és Ausztrália között kétoldalú nemzetközi szerződésen alapuló kiadatási procedúrának, ami ténylegesen akkor indul meg, amikor Petrétei József magyar igazságügy-miniszter kéri a gyanúsított kiadását. A HVG kormányzati forrásoktól úgy értesült, ezt a miniszter várhatóan a jövő héten teszi meg.

A Steiner néven anyakönyvezett, utóbb magyar papírjain Zentay, illetve Zentai néven egyaránt szereplő, az ausztrál sajtó szerint környezetében köztiszteletben álló családfőként ismert, aktív korában kórházi ápolóként dolgozott gyanúsított gyorsabb volt. Miután az idős férfi január közepén még azt nyilatkozta a Channel Nine ausztrál televízió híradójának, hogy ártatlan, s hajlandó Magyarországra utazni, hogy tisztázza magát, gyakorlatilag az adás után kiürítette Perth Willeton negyedében lévő otthonát, s felszívódott. A HVG értesülései szerint erről egyébként tudnak a magyar katonai ügyészek, akik azonban csak reménykedhetnek, hogy az ausztrál hatóságok megakadályozzák az ország elhagyását. "Mi hivatalosan nem is beszélhetünk a perthi nyomozókkal, ügyészekkel, be kell tartanunk a diplomáciai utat" - mondták a HVG-nek a katonai ügyészségen, sejtetve ugyanakkor, hogy némi informális jogsegélyhez alkalomadtán azért hozzájutnak. Vajday Attila, a magyar Igazságügyi Minisztérium (IM) sajtóreferense azt mondta: a HVG munkatársa hivatalosan "sohasem fogja megtudni", hogyan döntött a miniszter, az IM álláspontja szerint ugyanis a büntetőeljárást éppen az hátráltatná, ha kitudódna, Petrétei miképpen döntött.

Zentai egyébként eddig feltűnő szerencsével kerülte el az ügy tisztázását. Az áldozat édesapja, az 1970-ben elhunyt Balázs Dezső ügyvéd 1948-ban tett feljelentése alapján nyomban megindult ugyan ellene a büntetőeljárás, s a Népbíróság még az év áprilisában kiadott egy elfogatóparancsot, az akkori igazságügy-miniszter pedig kérte az akkor az Egyesült Államok által megszállt német területen hadifogságba került férfi kiadatását. Az utóbb Ausztráliában letelepült férfit azonban az USA nem adta ki. Ezen az sem változtatott, hogy Balázs Dezső már 1946-ban - Kéthly Anna előszavával - könyvet írt fia kálváriájáról. Később, 1968-ban a jelenleg sokat emlegetett belügyi III-as ügyosztály javasolta Zentai további körözését - mindezt nem sokkal azután, hogy az exhonvéd családja legális kivándorlási engedélyt kapott a magyar hatóságoktól.

A férfi két bűntársát, Mádert és Nagyot 1946-ban, illetve 1947-ben elítélte a Népbíróság. Előbbi életfogytig tartó szabadságvesztést, utóbbi halálbüntetést kapott. Nagy büntetését utóbb kegyelemmel életfogytiglanra enyhítették, a férfi 1956-ban amnesztiával szabadult, majd elhagyta Magyarországot, további sorsa ismeretlen. Máder 15 évet ült, az ügyészek tudomása szerint azóta elhunyt.

Egyébként ma is az egykori népbírósági akták adják a Zentai-ügy bizonyítékainak oroszlánrészét. Az áldozat holtteste nem került elő, újabb fellelhető tanúk nincsenek. Más kérdés, hogy a gyanúsított mostani bujkálása - új elemként - sokak szemében alkalmasint felér egy beismeréssel. A népbírósági dokumentumok szerint Zentai 1944 novemberében a budapesti Vilmos császár (ma Bajcsy-Zsilinszky) úton egy villamoson elfogta a korábban munkaszolgálatra behívott, de az elől keresztény származást igazoló hamis dokumentumokkal bujkáló Balázst, a laktanyába vitte, ahol Naggyal és Máderrel közösen öt órán keresztül ütlegelték, majd - miközben az elkövetők boroztak - hagyták meghalni. Másnap hajnalban szénásszekérre tették az áldozatot, és a Dunába dobták. Alakulatukat néhány nappal később Kisbér mellé vezényelték (ez ellentmond Zentainak az ausztrál sajtóban előadott azon érvének, amely szerint ekkor ő már elhagyta Magyarországot). Tettük - derült ki egykor a Népbíróságon - korántsem volt egyedi, Zentaiék közismertek voltak kegyetlenségükről. Mindez a két vádlott, illetve tanúk (honvédtisztek és munkaszolgálatosok) vallomásaiból kiderült.

Az ügyben mindazonáltal kritika érheti a Wiesenthal Központ munkatársait is: a Balázs család leszármazottai a nekik segítő történész, Karsai László segítségével ugyanis már 1987-ben eljuttatták az általuk begyűjtött iratokat a nácivadászokhoz - egyebek mellett a perthi címet is ők derítették ki -, ám azok nem léptek. Efraim Zurroff, a központ mai igazgatója azt mondja, neki erről nincs tudomása. A HVG bécsi tudósítójának legalábbis azt hangsúlyozta, tavaly szeptemberben hallott először Zentairól, amikor az áldozat testvére megkereste őt.

RÁDI ANTÓNIA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Mire kinyitotta a kaput az autós, már nem volt mivel beállni – videó

Mire kinyitotta a kaput az autós, már nem volt mivel beállni – videó

Betiltották az eldobható műanyagokat a Mount Everesten

Betiltották az eldobható műanyagokat a Mount Everesten

Rájár a rúd a szexista sörökre

Rájár a rúd a szexista sörökre

Mi lesz, ha nagyot koppan a magyar gazdaság?

Mi lesz, ha nagyot koppan a magyar gazdaság?

Kirabolták a miskolci rendőrkapitány-helyettest

Kirabolták a miskolci rendőrkapitány-helyettest

Karácsony Gergely is HÉV-ből csinálna metrót

Karácsony Gergely is HÉV-ből csinálna metrót