Akár a 2006-os belváros-lipótvárosi polgármester-választási kampányban is komoly szerepet kaphat a Belgrád rakpartra melegek számára tervezett "vigalmi negyed". Az elszántan terjeszkedő vállalkozó, valamint a lakók jelentős része közti csatározásba a hatóságok egyelőre csak óvatosan avatkoznak be.

A Belgrád rakpart számos ingatlantulajdonosa attól tart, hogy Birta László vállalkozó, az Első Magyar Meleg Alapítvány képviselője a világörökség részét képező Duna-parti utcában "meleg vigalmi negyed" kialakítására törekszik. A környék képét jelenleg elcsúfító 9. számú ház szomszédságában lakók közül akad, aki szó szerint úgy véli, hogy "éjjeli mulató és kupleráj" nyílik hamarosan mellettük. Birta László, aki a HVG kérdésére több beszélgetés során is felvázolta álmát, amely lehetővé tenné, hogy a mindeddig kényszerűségből pincékbe szorult melegközösség számára is kinyíljon a tér a Citadellával szemközt Budapest egyik legszebb területén, minden nyilatkozatát visszavonta, s tekintve, hogy az általa kezdeményezett építkezések miatt jogviták folynak, kijelentette, hogy csak "másodfokú jogerős, neki kedvező ítélet után" kíván nyilvánosan megszólalni.

A helyi ingatlantulajdonosok közül viszont több mint százan alá is írtak egy, Steiner Pál V. kerületi polgármesternek írt tiltakozó levelet, hangsúlyozva, hogy a "választópolgárok nem szeretnének egy vigalmi negyedben élni", ám személyes beszélgetések során rendre kérték, hogy névtelenek maradhassanak, arra hivatkozva, hogy tartanak Birtától. Egészen konkrét "fenyegetésre" emlékszik Mura Péter ügyvéd, a 9. számú épületben mintegy 25 százalékos tulajdonrésszel rendelkező Épkar Rt. jogi képviselője: "Személy szerint nekem mondta, hogy ha ügyfelem tulajdonos marad a házban, minden lépcsőfordulóba csókolózó férfiakat fog állítani." A tét pedig korántsem csekély, a kisebbségi tulajdonos birtokvédelmi eljárást indított a közös képviselőként is fellépő Birta László és egy érdekeltsége, a házban tulajdonos Kabarett Bt. ellen, valamint 160 millió forintos kártérítési igénnyel is előállt a céggel szemben. Egy másik házban a közös költség fizetésének elmulasztása miatt perlik a Kabarett Bt.-t, ott már 3,8 millió forint erejéig jelzálogjogot is be tudtak jegyeztetni.

Birta nem hivatalos információk szerint valaha az Utasellátó Vállalatnál dolgozott - egészen a bizalmi állásnak számító, nemzetközi vonatokon betöltött hálókocsi-kalauzságig jutott -, s az ottani ismeretségek később a privatizáció során kamatoztak számára. A Belgrád rakpart 9.-be is így jutott be, az egykor Utasellátó kiszolgálta Maharton keresztül szerezte meg a földszinten egy korábbi klubhelyiség bérleti jogát. A "tőkegyűjtés" során állami vendéglátó és kereskedelmi cégek felszámolóitól olcsón felvásárolta, majd továbbértékesítette az üzlet- és konyhai berendezéseket. Sikerrel próbálkozott az önkormányzatokat ötletével megelőzve lerobbant raktárak, gépműhelyek olcsó lakássá alakításával is, így vállalkozói tevékenysége már a kezdetektől összekapcsolódott az ingatlanügyletekkel. Jelenlegi, jórészt Duna-parti ingatlanainak összértéke már milliárdos nagyságrendű lehet, s mivel nehéz elképzelni, hogy ekkora értéket össze lehetett volna gyűjteni a bármily sikeres, de mégiscsak kis üzletekkel, sokan meleg vállalkozók pénzét sejtik Birta mögött, de erre semmi bizonyíték nincs.

Most három épületben rendelkezik komolyabb tulajdonrésszel: a Belgrád rakpart 23. alagsorában-pincéjében működik jelenleg is a melegek éjszakai szórakozóhelyeként ismert Capella Café, a 25. szám alatti ház Duna felőli földszintjének és pincéjének is nagy része az övé, valamint a 9. számú ház mintegy 75 százaléka áll a tulajdonában. A 9.-ben ugyancsak főként a melegeknek szánt mulató, a Limó működött, de ahogy Birta fokozatosan fel tudta vásárolni a házbeli lakásokat - csak az első emelet maradt az Épkar Rt. tulajdonában - azt bezárta, majd az egész ház átalakításába fogott.

"Attól tartok, hogy ugyanolyan tragédia történhet, mint az Ó utcában, ahol összeomlott egy bérház, de az is aggaszt, hogy ha újból melegmulató nyílik, a zaj fogja zavarni az éjszakai nyugalmat, és jócskán le fognak értékelődni az itteni lakások" - panaszolta egy szomszédos ingatlan tulajdonosa. Látszatra a legjelentősebb változás az volt, hogy a homlokzat és a tető korszerűsítésére vonatkozó engedély birtokában Birta megemelte a ház tetősíkját, és gyakorlatilag két új emeletet épített. A környék biztonsága szempontjából azonban fontosabbnak bizonyult, hogy a pincéből nagy mennyiségű földet termeltek ki, helyenként az alapok alá is ásva, s a felső szintek súlytöbblete a földtámasz meggyengítésével együtt már az oldalfalak beomlásával fenyegetett. Birta több ízben hangsúlyozta, hogy egy helyi rendelet szellemében eljárva emelte a tetőt, a pincében pedig éppen ő kezdett kárelhárításba a szomszéd házból befolyó csapadék- és szennyvíz többéves pusztítása miatt, előkészítve a szakszerű megerősítést. A szomszédok szerint viszont egyszerűen uszodát akart csináltatni, nem csupán az építési előírásokra, de a józan észre is fittyet hányva. Az önkormányzat végül egy statikai vélemény alapján úgy találta, életveszélyes állapotba került a ház, ezért kényszerintézkedésként nagy szilárdságú betonnal töltették fel a pincében ásott gödröt.

A szomszédvitából fokozatosan politikai ügy lett. Tavaly decemberben az előző ciklus alpolgármestere, Bartal Sándor (Fidesz-MPSZ) kerületi képviselő interpellált a polgármesterhez az építkezés miatt. "Az építtető, aki az érintett ház jelentős mértékű tulajdonosa is, nem jogkövető magatartást tanúsított, amely a Hivatal részéről intézkedést váltott ki. Az építkezés le lett állítva (...) Folyamatos támadásnak lett kitéve az építtető részéről a Hivatal, aki diszkriminációval vádolta meg a Hivatalt" - áll szöveghűen a jegyző adta válaszról készített kivonatban, amit Steiner kiegészített, mondván, hogy emiatt a Fővárosi Közigazgatási Hivatal a VII. Kerületi Polgármesteri Hivatalt jelölte ki a további eljárásra.

Az interpelláló képviselő már ezt az átpasszolást is nehezményezte, azt viszont végképp elfogadhatatlannak tartotta, hogy a VII. kerületiek nem az eredeti állapot maradéktalan helyreállítását rendelték el, hanem a világörökség részének számító épületben elképzelhetőnek tartották, hogy fennmaradási engedélyt adjanak az engedély nélküli átalakításokra. A polgármesteri választ elutasítva hajszál híján többséget szerzett az ellenzék - január végén 12:11 arányban kapott többséget Steiner -, február végén viszont a belvárosi Fidesz-MPSZ még nagyobb politikai súlyt helyezett az ügyre. Egy lakossági fórumon Rogán Antal önkormányzati (és parlamenti) képviselő azt ígérte, ha jövőre megválasztják polgármesternek, radikálisan véget fog vetni az engedély nélküli építkezéseknek. Steiner kihívójaként - feltehetőleg egymás ellen versengenek majd Belváros-Lipótváros polgármesteri posztjáért, és esetleg a jelenleg az SZDSZ-es Pető Iván betöltötte parlamenti képviselői mandátumért - Rogán komoly lakossági támogatást szerezhet a Birta elleni keménységet hirdetve, bár, mint párttársa, Semjén Zsolt példája mutatja, a nyíltan és durván homofób fellépés akár vissza is üthet a politikusokra. A lakók addig is az önkormányzat elleni perekre és utcai demonstrációra készülnek.

FAHIDI GERGELY

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nem ígér sok jót, ha valaki rátolat egy vasúti átjáróra – videó

Nem ígér sok jót, ha valaki rátolat egy vasúti átjáróra – videó

Elütöttek egy gyalogost az M1-esen

Elütöttek egy gyalogost az M1-esen

Meghalt Boda-Szász Kriszta színművész

Meghalt Boda-Szász Kriszta színművész

Marabu FékNyúz: Példakép

Marabu FékNyúz: Példakép

Orbán Viktor is alig talál szavakat arra, amit az alkotmányos jogállammal művel

Orbán Viktor is alig talál szavakat arra, amit az alkotmányos jogállammal művel

Zsiráf született a veszprémi állatkertben

Zsiráf született a veszprémi állatkertben