Miközben Udvaros Dorottya színésznőt egy múlt heti közúti ellenőrzés nyomán bilincsben szállították vérvételre, egy újabb - immár balesetet okozó - fideszes képviselő bújt ki a szondázás alól, mentelmi jogára hivatkozva.

Több verzió is napvilágot látott már arról, miért döntöttek úgy a II. kerületben közúti ellenőrzést végző rendőrök múlt csütörtök hajnalban, hogy a szondát "halványzöldre" fújó Udvaros Dorottya színésznő kezét hátra kell bilincselniük. A legsúlyosabb változat szerint a Kossuth-díjas színésznő a "rendőrökre támadt", illetve aktívan ellenállt a hatósági intézkedésnek. Egy fokkal enyhébb variáció, hogy Udvaros nem volt hajlandó kiszállni a kocsijából - vagyis passzív ellenállást tanúsított -, míg az "altruista" olvasat szerint saját biztonsága érdekében alkalmazták vele szemben a meglehetősen drasztikus kényszerintézkedést, hogy úgymond ne tegyen kárt önmagában.

Azt már a szakértői vizsgálat is megerősítette, hogy valamennyi alkohol kimutatható volt Udvaros szervezetében, ittasnak azonban még a legenyhébb fokban sem volt nevezhető. A pontos mérést lehetővé tevő vér- és vizeletvizsgálat 0,39 ezrelékes véralkoholszintet mutatott ki, s mint a vérvételt végző rendőrségi főorvos, Szitás András nyugalmazott alezredes, igazságügyi szakértő a HVG-nek elmondta, 0,3 ezrelék a "határeset", ami alatt még az sem állapítható meg teljes biztonsággal, hogy a vizsgált személy alkoholt fogyasztott volna. Legalább 0,3-0,5 ezrelék között kell lennie az értéknek ahhoz, hogy kimondható legyen valakiről, ivott, ám az "alkoholos befolyásoltság" csak e fölött kezdődik.

Az intézkedő rendőrök persze még aligha tudhatták, hogy a "nagy fogás" a kimutatható határt épp csak meghaladó alkoholfogyasztásra utal majd, bár a szondázáshoz vezető gyanújukat az eddigi információk szerint a kocsiból "kiérezhető alkoholszagra" alapozták. Az intézkedés többi részletét illetően pedig már jócskán eltérnek egymástól a rendőrségi nyilatkozatok, valamint Udvaros állításai. Ami a végeredményt illeti: a színésznőt a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Gyorskocsi utcai fogdájába szállították, ahol vért vettek tőle. Mint Papp Gábor ügyvéd, a művésznő jogi képviselője a HVG-nek elmondta, ügyfele azt állítja, egyáltalán nem szegült szembe a rendőri intézkedéssel, és természetesen önnön testi épségét sem veszélyeztette, így megbilincselése teljességgel fölösleges, aránytalan és ezért jogsértő intézkedés volt, ami ellen panaszt emelnek. Az eddigi rendőrségi nyilatkozatok szerint viszont az intézkedés jogos és szakszerű volt. Ha viszont a bilincselés utóbb valóban indokolatlannak bizonyul, a járőr tagjaira fegyelmi büntetés szabható ki, és a "nagy kapásból" mindjárt túlkapás lenne.

A rendőrök elmeszelésének azonban igen csekély az esélye. Főként hogy a két intézkedő rendőr szavával csak az ominózus éjszakán egyedül autózó Udvarosé állna szemben. Ugyanakkor az olyan "véletlen egybeesések" is figyelemre méltóak, hogy például a vérvételt végző Szitás főorvos fogdaorvosi megbízatását a BRFK a történtek másnapján azonnali hatállyal megszüntette. Noha hivatalosan cáfolják, hogy ez összefüggésben lenne Udvaros vizsgálatával, annyi tény: a főorvos kétszer is kiállt a művésznő mellett. Először szakmai érvek alapján elvetette az indítványozott kétszeres - egymás után egy óra eltéréssel végzett - vérvételt, mondván, a már levett vér- és vizeletminta vizsgálata minden kétséget kizáró eredményre vezethet, és fölösleges az amúgy is zaklatott, érzékeny személyt még egyszer megszúrni, majd váratni. Másodjára pedig a kapuőröknél járt közben Udvaros érdekében, "ne keménykedjenek" a színésznővel, akit nem akartak a hideg utcáról visszaengedni, amíg a taxija megérkezik.

A főorvossal viszont valóban keményen elbántak: korábbi panaszokra hivatkozva bontották fel a szerződését. Szitás maga is hallott arról, a fogdaőrök felháborodtak azon, amikor ő egy gyomorbeteg fogvatartott kérésére orvosilag indokoltnak minősítette, hogy az illető víz helyett üdítőt igyon, amit a mellé rendelt kísérők azért nehezményeztek, mert így nekik is a büfébe kellett "szaladgálniuk". Más forrásból a HVG úgy értesült, hogy ügyészségi nyomozókkal is volt összezördülése a főorvosnak. Az azonban vitathatatlan, hogy több évtizedes szakértői múltjával - az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi szolgálatvezető főorvosaként ment nyugdíjba, egyetemen is tanít - lényegesen felkészültebb fogdaorvos, mint sok fiatal külsős doktor, így menesztése szakmailag aligha magyarázható másként, mint mundérvédő parancsnoki döntésként.

Az egymásnak jórészt ellentmondó információk alapján nehéz megítélni, mi váltotta ki az indokolatlannak tűnően szigorú rendőri fellépést. Különösen annak fényében, hogy eközben a politika által védett közszereplők a rendőröket sokszor frusztráló módon bújnak ki a hatósági intézkedések alól, mentelmi jogukra hivatkozva. Fenyvesi Máté fideszes képviselő korábbi példáját (HVG, 2005. március 12.) a múlt hét végén párttársa, Vincze László követte. Miután autójával lesodródott az útról, és árokba borult, ő sem volt hajlandó megfújni a szondát. Ráadásul korábban volt már egy hasonló esete: 2001 áprilisában az akkor még az FKGP színeiben politizáló képviselő Pálmonostora belterületén egy Ladának ütközött, amit műszaki hiba miatt toltak az utasai. Később a honatya beismerte, a karambol előtt alkoholt fogyasztott.

A művészek vagy a szórakoztatóipar "sztárjai" a mindennapi emberekhez hasonlóan alá vannak vetve a rendőri intézkedésnek, jóllehet egy részük kivételezett hatósági bánásmódot - akár szemhunyást - várna el. Többen nem is csinálnak titkot abból, hogy ismertségük nemegyszer átsegítette őket egy-egy kínos igazoltatáson. A közúti balesetben közelmúltban elhunyt - ittasan vezető - Bubik István tragédiája azonban azt mutatja, a "mentelmi jog" informális kiterjesztése senkinek nem érdeke. Ugyanakkor a rendőrök közt is máig feldolgozatlan trauma Császár Előd énekes 1998-as esete, akinek felelőtlen vezetése a II. kerületben egy rendőr életébe került. Császárt ezért jogerősen csak felfüggesztett szabadságvesztéssel büntették.

FAHIDI GERGELY

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
4,6 milliárdból újul meg a PVSK sporttelepe

4,6 milliárdból újul meg a PVSK sporttelepe

Magyar ügyészség 2.0: nyomozást rendeltek el a Microsoft-botrány miatt

Magyar ügyészség 2.0: nyomozást rendeltek el a Microsoft-botrány miatt

Facebook-komment miatt tett feljelentést Jászapáti fideszes polgármestere

Facebook-komment miatt tett feljelentést Jászapáti fideszes polgármestere

Beidézte a rendőrség Kerpel-Fronius Gábort egy sajtótájékoztató miatt

Beidézte a rendőrség Kerpel-Fronius Gábort egy sajtótájékoztató miatt

Jó húzásnak tűnik az Opel elektromos raliautója

Jó húzásnak tűnik az Opel elektromos raliautója

Brexit: két szék között a padlóra eshet Boris Johnson

Brexit: két szék között a padlóra eshet Boris Johnson