Egy alaposan meggyengült MDNP-vel egyesül az MDF a hétvégén, ám a második jobboldali "erőcentrum" létrehozásán munkálkodó Dávid Ibolyáék más lehetséges szövetségeseit a Fidesz-MPSZ környékezi.

Egy győzelem, egy vereség - az MDF szempontjából ezzel a mérleggel zárult a múlt szombati politikai forduló. Dávid Ibolya, az MDF és Szabó József, az MDNP elnöke aláírta a két párt egyesüléséről szóló megállapodást. Az egyezség aprópénzre váltásaként az MDNP hét végi utolsó kongresszusán várhatóan a küldöttek is áldásukat adják a frigyre, az MDF ugyanaznapra összehívott országos gyűlése pedig visszafogadja azokat, akik csatlakoztak az 1996-ban - Lezsák Sándor MDF-elnökké választása elleni tiltakozásul - létrehozott MDNP-hez (HVG, 1996. március 16.).

 Elvesztett viszont az MDF egy potenciális szövetségest, a Vállalkozók Pártját (VP). A két párt vezetői március közepén még közös közleményben adták tudtul: elérkezettnek látják az időt arra, "hogy a mérsékelt közép erő létrehozására évekkel ezelőtt megfogalmazott hívó szó realitássá váljon", az elnökök pedig már a "minél szorosabb együttműködés kereteiről" tárgyaltak. A VP múlt hét végi kongresszusa azonban egyhangú határozatban rögzítette: a megalakulása óta jobboldali elveket valló párt első számú szövetségese a Fidesz-MPSZ. A döntés előzménye, hogy Orbán Viktor Fidesz-elnök nem sokkal korábban azzal a kéréssel kereste meg a VP vezetőit, vegyenek részt a "2006-ban hivatalba lépő polgári kormány" vállalkozókra vonatkozó koncepciójának megalkotásában.

A közvélemény-kutatások szerint mérhetetlenül alacsony támogatottságú, ezért a felmérésekben nem is nevesülő VP "elvesztése" a jelenleg 2-3 százalékon álló MDF számára önmagában aligha jelentene érzékeny veszteséget "egy most vasárnapi választáson". Csakhogy a fórum annak a bizonyításán fáradozik: van élet a politikai jobboldalon a Fideszen kívül is.

Korábban épp ezért próbált meg Dávid Ibolya szorosabb együttműködést kialakítani a kisgazdákkal is, ám az FKGP folyamatos elnökcseréi miatt ez a közeledés ellehetetlenült. Ugyanakkor a Fidesz-MPSZ sem véletlenül hajtott rá az MDF egyik lehetséges stratégiai szövetségesének ígérkező vállalkozói tömörülésre. Orbán és politikai tanácsadói ugyanis egyszer-kétszer már elszámították magukat: például amikor nem vették komolyan a szintén csak a "futottak még" kategóriába sorolt pártok és egyesületek (a Kupa Mihály képviselte Zempléni Településszövetség mellett az MDNP, a KDNP, a Somogyért Egyesület, a Zöld Demokraták) vezetői által 2001 végén létrehozott Centrum Pártot, amely a 2002-es országgyűlési választásokon utóbb közel 4 százalékot ért el. De a Fideszben alulbecsülték a tavalyi európai parlamenti választásokon már az MDNP támogatásával önállóan induló MDF szavazatszerző képességét is, s aztán a fórum a voksok több mint 5 százalékát szerezte meg.

A jobboldal többpártrendszerének újrateremtési szándékát hangoztató MDF-nek ugyanakkor nem okoz különösebb nehézséget, hogy az MDNP hétvégi megszűnésével átmenetileg még csökken is a konzervatív pártok száma: a tervezett fúzió ugyanis Dávidék szerint nem klasszikus értelemben vett pártegyesülés. Az MDNP és az MDF különállásának olyan speciális okai voltak, amelyek - nem kis részben Lezsákék távozásával (HVG, 2005. február 5.) - megszűntek, és a beolvadó párt sem politikai, sem gazdasági értelemben nem kínált, illetve kínál alternatívát a jelenlegi MDF-fel szemben.

Az MDNP hozománya anyagiak híján (a pártnak csupán egy bérelt irodája van a budai Fadrusz utcában) pusztán annyi, hogy többek közt az Antall-kormányban egykor vezető tisztséget betöltő személyekkel (volt miniszterekkel, államtitkárokkal) erősíti a Lezsák és más ős-MDF-esek - például a hétfőn a Fidesz-frakcióba felvett Balsai István - kizárásával, kilépésével meggyengült MDF-et (HVG, 2004. november 20.). Nem utolsósorban pedig a visszatérők alkalmasak lehetnek arra, hogy immár ne csak a kádári nosztalgiák ébresztgetésének legyen piaca a hazai belpolitikában, hanem az Antall József nevével fémjelzett éveknek is.

Ez az MDNP azonban már nem a régi. Szabó Iván, a párt első - és mindvégig tiszteletbeli - elnöke súlyos betegsége miatt már nem vállal közéleti szerepet. "Visszatérek az MDF-be, de pártpolitikai funkciót nem vállalok" - mondta a HVG-nek a jelenleg ügyvédként dolgozó Kónya Imre, az MDF 1990-1993 közötti frakcióvezetője, a Boross-kormány belügyminisztere. Pusztai Erzsébet - akit Orbán azt követően váltott le az egészségügyi tárca politikai államtitkári székéből, hogy 2000-ben részt vett a mérsékelt jobboldali erők összefogását célzó Békejobb kezdeményezésében (HVG, 2000. július 8.) - szintén úgy nyilatkozott, ott lesz a régi-új csapatban, ha nem is az első vonalban. Az ismertebb nevek közül viszont már korábban - a Centrum-szövetség kapcsán - elhagyta az MDNP-t Jeszenszky Géza volt külügyminiszter és Bod Péter Ákos egykori ipari miniszter, exjegybankelnök.

Az MDF megújuló elnökségében várhatóan két MDNP-snek jut hely: az egyikre a jelenlegi pártelnök, Szabó József, a másikra Zsigmond Attila, a Budapest Galéria igazgatója, a parlament kulturális bizottsága egykori elnöke lehet a befutó. Az MDF százfős országos választmányában a hírek szerint 15 "bérelt" helye van a visszatérőknek, ide várják például Raskó György agrárközgazdászt, az Antall-kormány földművelésügyi államtitkárát, s bejuthat Katona Tamás történész, 1990-1992 között külügyminisztériumi, majd 1992-1994 között miniszterelnökségi politikai államtitkár is.

A kormányzati tapasztalattal rendelkező politikusok reaktiválása stratégiai kérdés az MDF számára, Dávid ugyanis arra számít, 2006-ban nem alakul majd kormány az MDF nélkül. Ami az egyesített párt által követett politikai irányvonalat illeti, annak legfőbb célja a "korszerű konzervatív politika megújítása". E tekintetben az MDF vezetői szerint ma sokkal könnyebb alternatívát felmutatni, mint korábban, hiszen a Fidesz-MPSZ a jobb- és baloldali elemeket tartalmazó egyveleg megjelenítésével letért a konzervatív szavazók megnyerése érdekében választott útról. Ez pedig azt jelenti, hogy az MDF ma már nemcsak stílusban, hanem a tartalomban is könnyebben megkülönböztetheti magát. E különbözőség demonstrálásának lenne a következő állomása az MDF őszi országos gyűlése, ahol várhatóan "a Magyar Konzervatív Párt" toldalékkal egészül majd ki az MDF név.

DOBSZAY JÁNOS

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Milliós megtekintés fölött a betiltott Bródy-dal

Milliós megtekintés fölött a betiltott Bródy-dal

Itt vannak a legjobban fizetett színészek, Dwayne Johnson megint kilőtt

Itt vannak a legjobban fizetett színészek, Dwayne Johnson megint kilőtt

Vádat emeltek Simonka György fideszes politikus ellen

Vádat emeltek Simonka György fideszes politikus ellen

Tizennégy autóról lopott kerekeket egy férfi, miközben bűnügyi felügyelet alatt állt

Tizennégy autóról lopott kerekeket egy férfi, miközben bűnügyi felügyelet alatt állt

17 fok a különbség Kelet- és Nyugat-Magyarország között

17 fok a különbség Kelet- és Nyugat-Magyarország között

Kétszer annyi a rendőr hazánkban, mint sok uniós államban, mégis állandóan túlóráznak

Kétszer annyi a rendőr hazánkban, mint sok uniós államban, mégis állandóan túlóráznak