Elsősorban Horváth Csaba II. kerületi polgármester helyzetbe hozásával foglalatoskodik a jelek szerint a tavaly áprilisban alakult Budapest 23 Mozgalom. Úgy gondolják, ha budapesti pártelnök nem is lett belőle, főpolgármester-jelöltként még befuthat.

Az MSZP-kongresszus büféjében, kifli mellett született a Budapest 23 Mozgalom ötlete tavaly áprilisban. Néhány fiatal szocialista ugyanis úgy vélte, szükség lenne egy párton belüli szerveződésre, amelynek célja, hogy növelje a budapesti kerületek súlyát. A mozgalom húsz alapítójának képviseletében Patek Gábor, az MSZP elnökének tanácsadója, Szaniszló Sándor, XVIII. kerületi alpolgármester és Molnár Zsolt, Horváth Csaba II. kerületi polgármester kabinetvezetője vállalták, hogy válaszolnak a HVG kérdéseire. Elmondásuk szerint minden fővárosi kerületben vannak "barátaik", de a bázisukat elsősorban a külső kerületek adják. A "huszonhármasok" belső ügyeikről csak annyit árultak el, hogy hatvanfős szervezőgárdájában van országgyűlési képviselő, MSZP-választmányi tag és sok kerületi szocialista politikus. Az érintettek felhatalmazása nélkül azonban nevekről nem beszélhetnek, mondták, csupán Horváth Csaba II. kerületi polgármestert említették, aki országgyűlési képviselő is, továbbá az MSZP budapesti szervezetének társadalmi alelnöke.

Nehéz is lenne tagadni e kapcsolatot: ők készítették ugyanis Horváthnak a választópolgárokhoz írt levelét arról, hogy a szabálysértési törvény - nem mellesleg általa beterjesztett - módosítása (HVG, 2005. január 22.) után már senkinek nem kell szótlanul eltűrnie társasházi szomszédja rendbontásait. A Jogunk van a nyugalomhoz címet viselő, egy kampányszórólapra kísértetiesen emlékeztető, 800 ezer fővárosi háztartásba kézbesített, "a demokráciáért és a sikeres Budapestért" szlogent hangoztató levelet a mozgalom készíttette és terjesztette. Elmondásuk szerint havonta egyszer - mindig más kerületben - tartanak rendezvényt is, s járt már náluk Hiller István pártelnök, Szekeres Imre elnökhelyettes, Lendvai Ildikó frakcióvezető, Molnár Gyula budapesti elnök, s még a miniszterelnök-jelöltségért küzdve Gyurcsány Ferenc és Kiss Péter.

Célkitűzéseiket tekintve tűnhet úgy is, hogy a Vörös Csilla Polgári Körrel hírnevet szerzett Patekék nagyon korán meghallották Hiller hívó szavát, s igyekeznek mindenütt nyüzsögni (HVG, 2005. március 5.). A pártelnök ugyanis február elején felszólította pártja tagjait, hogy a helyi erők bevonásával mérjék fel az adott településeken élők speciális igényeit. A mozgalmárok, mint mondták, élhető Budapestet szeretnének, amelyet nem mellesleg szocialista főpolgármester vezet, s MSZP-többségű fővárosi közgyűlés van segítségére. Ezek után nem meglepő, hogy korán és aktívan szálltak be a főpolgármester-jelölt kiválasztásának - hivatalosan még el sem kezdődött - kampányába. Miután az általuk preferált Horváth Csaba az MSZP fővárosi elnökségéért folyó versenytől egy héttel a választás előtt visszalépett, a párton belüli hírek szerint most szeretnék őt főpolgármester-jelöltnek behozni. "Molnár Gyula politikai szövetségesünk" - szögezték le Patekék, ugyanakkor azt állítják, hogy Horváth is ideális jelölt lehetne a főváros élére.

"A főpolgármester-jelöltség nincs napirenden" - tért ki az érdemi válasz elől Horváth, aki egyébként a mozgalom külső támogatójának, nem döntéshozójának tartja magát. Az említett levél - amely szerinte egyáltalán nem kampányízű - ötlete a mozgalom tagjaitól érkezett, ő csak a tartalmat adta, magyarázta. A polgármester egyébként úgy véli, a Budapest 23 Mozgalom messze megelőzte a szocialistákat a Sikeres Budapestért koncepcióval, amelynek lényege, hogy csak a 23 kerület szoros együttműködése nyomán lehet szerethető, élhető a főváros. Ugyanezért pénteken kampányt hirdetett a fővárosi MSZP is, várják a javaslatokat a 2006 és 2014 közötti időszakra szóló, május 1-jére ígért programjukhoz. A dokumentum alapjainak kidolgozásával egyébként éppen Horváthot bízták meg.

PÁLMAI ERIKA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Társadalom

Rózsadombi lepény

Harsogó és kivagyi - így jellemezte Dévényi Tamás Ybl-díjas építész a Fővárosi Tervtanács (FT) opponensi jelentésében...

Szijjártó teljes mellszélességgel kiállt Boris Johnson mellett

Szijjártó teljes mellszélességgel kiállt Boris Johnson mellett

Ez a diáksztrájk nem rengeti meg az országot

Ez a diáksztrájk nem rengeti meg az országot

Strache megbukott, Hofer az osztrák radikálisok új vezére

Strache megbukott, Hofer az osztrák radikálisok új vezére

Meghalt Konrád György

Meghalt Konrád György

Jókora zavar volt a Nemzeti Választási Iroda honlapján

Jókora zavar volt a Nemzeti Választási Iroda honlapján

Sváby András képével csal ki egy francia férfi pénzt magányos nőktől

Sváby András képével csal ki egy francia férfi pénzt magányos nőktől