Rózsadombi lepény

Utolsó frissítés:

Harsogó és kivagyi - így jellemezte Dévényi Tamás Ybl-díjas építész a Fővárosi Tervtanács (FT) opponensi jelentésében...

Harsogó és kivagyi - így jellemezte Dévényi Tamás Ybl-díjas építész a Fővárosi Tervtanács (FT) opponensi jelentésében az egykori Hotel Rózsadomb utódjául szánt Excelsior Park terveit, amelynek engedélyeztetését az FT nem támogatja. Aki ismeri a tervező, Maghegyi György - egyébiránt a Globex-ügy (HVG, 2000. augusztus 12.) csalással és magánokirat-hamisítással vádolt szereplője - munkáit, nem lepődik meg az opponens érzelmes kijelentésein, amely szerint például a "lepényépületek közhelyesek és aránytalanok": a főképp az egykori Globex-csoportnak - amelynek örökségéből a volt rózsadombi SZOT-szálló is ered (HVG, 2001. július 28.) - dolgozott Maghegyi több budai luxusingatlana azt a kategóriát erősíti, amelyet az építészetkritikusok "bunkóbarokknak" neveznek. A végső döntés a II. kerületi önkormányzaté, amely a közeljövőben tűzi napirendre a Hotel Rózsadomb ügyét.

A papírforma szerint csak véleményezési joggal felruházott, Schneller István fővárosi főépítész által vezetett FT, a Főpolgármesteri Hivatal tanácsadó testülete megkeserítheti ugyan az ingatlantulajdonos építtető, a Kunos Péter, az Agrobank-ügyben a börtönt is megjárt exbankár résztulajdonában álló Pro-Hill Ingatlanfejlesztő és Vagyonkezelő Kft. (HVG, 2004. augusztus 21.) napjait, a 15 éve lelakatolt, a budai hegyvidék panorámáját jóindulatú megközelítésben lezáró, mások szerint megülő épületmonstrumot a Pro-Hill mindenképpen felújítja. A kft ugyanis érvényes építési engedéllyel vásárolta meg a közel 2,3 hektáros, gyógyfürdőként nyilvántartott telket a rajta fekvő épülettel az akkoriban Erdély Zsigmond Gábor, a Magyar Külkereskedelmi Bank Rt. egykori első embere által vezetett RDMB Szállodafejlesztő Kft.-től (jelenlegi nevén Excelsior-IFB Kft.) tavaly augusztusban. Az engedélyezett terveket Vadász György Kossuth-díjas építész készítette, s az elgondolás lényege: az épület 147 lakásos apartmanszállóvá változna. A Pro-Hill - amelynek fő tulajdonosa az RDMB-ben is tulajdonos Antalóczy György, illetve Arányi György érdekeltségében álló Excelsior-Holding Kft. - nem kis részben a finanszírozó CIB Bank Rt. tanácsára időközben meggondolta magát, mondván, a pesti szállodapiac telített, s megváltoztatták a terveket. E szerint 93 luxuslakást alakítanának ki az egykori hotelben - egy átlaglakás nagyobb lenne 100 négyzetméternél -, úgy, hogy az épületre ráhúznának még egy emeletet. Az így összesen tízszintes lenne majd, igaz, ebbe már beleszámít a szinteltolás révén csak Budára néző garázs-, illetve a kiszolgálószint is. Főképp ez ellen tiltakozik az FT, a II. kerület ellenben - mint Horváth Csaba polgármester a HVG-nek elmondta - elképzelhető, hogy beletörődik az elgondolásba, mivel a kevesebb lakás úgymond kisebb forgalmat eredményez, mint az apartmanszálló, s a Pro-Hill azt is vállalta, nem építi be a maradék zöldterületet.

A cég a jelek szerint fut a pénze után: az ingatlant a CIB 6,2 milliárd forintos keretbiztosítéki jelzálogjoga, illetve 2006 augusztusáig szóló vételi joga terheli, az egész beruházás több mint 10 milliárd forintba kerül majd. Igaz, viszonylag gyors, két-három éves megtérülést remélnek, bízva abban, hogy 2006 végétől forgalomképesek lesznek a négyzetméterenként vélhetően 1 millió forintnál is drágább ingatlanok. Cserébe a vevők - a Maghegyi-féle tervek alapján - a felsőbb szinteken mindkét oldalra panorámás otthonokat kapnak, közös luxusszolgáltatásokkal, például termál-wellness centrummal. Amennyiben azonban a II. kerület mégis megmakacsolná magát, a Vadász-féle elgondolások alapján folytatódik a beruházás, amelynek jelenleg az előkészítő munkálatai zajlanak.