A Szerbiával és Ukrajnával kötött szerződések alapján már létező hosszú távú vízumok átalakításával próbálja a határon túli magyarokat nemzeti vízumhoz juttatni a kormány. A terv megvalósulására a nemzetközi egyeztetések miatt még várni kell.

"A nemzeti vízumot kétoldalú szerződések alapján fogjuk kiadni, és az a törekvésünk, hogy magyar származásúakra szűkítsük le" - jelentette be Avarkeszi Dezső, a kormányfő nemzetpolitikai ötletei megvalósításának előkészítésével megbízott szocialista politikus a múlt heti kormányülés után. Az uniós szabályok azonban kizárják, hogy etnikai alapon lehessen különbséget tenni a vízumkérők között, ha tehát az Avarkeszi által megfogalmazott kritériumok a jogszabály szövegében jelennének meg, akkor nyilvánvalóan számítani lehetne az EU elutasító állásfoglalására.

A gyakorlatban mindez persze másképp nézhet ki. A vízumkiadást magyar tisztségviselők végzik, s megválogathatják, kiknek adnak ilyen különleges, a szokásosnál hosszabb lejáratú belépési engedélyt. Az MSZP-képviselő szavaiból kiderült például, hogy felmerült: mindenkivel, aki nemzeti vízumot igényel, mélyinterjút fognak készíteni a konzulátuson. Az valószínűleg előnyt jelent majd, ha valakivel magyar nyelven beszélgethetnek, mint ahogy a magyar kultúrához való tartozás bizonyítéka lehet az Orbán-kormány által bevezetett magyarigazolvány, vagy ha valaki anyaországi vagy határon túli magyar oktatási intézményben szerzett végzettséget.

A kivételezést nem lesz könnyű a szomszédos Ukrajnával és Szerbia-Montenegróval lenyeletni. A határon túliak közül gyakorlatilag csak a vajdaságiaknak és a kárpátaljaiaknak életbevágó a hosszú távra szóló vízum, a többi szomszédos országban élő magyarok gondtalanul utazhatnak az anyaországba. Szerbiával és Ukrajnával Magyarország 2003-ban megállapodást kötött: a polgáraik számára kiadott magyar vízum ingyenessége fejében a két ország beleegyezett, hogy a magyar állampolgárok szabadon utazhassanak hozzájuk. A szerződésekben az áll, a rövid időtartamú (legfeljebb egy évig érvényes) vízum mellett a magyar állam bizonyos esetekben öt évre szólót is kiadhat, ám erre is érvényes az a megszorítás, hogy hat hónapon belül legfeljebb kilencven napot lehet vele az országban tartózkodni. "Elképzeléseink szerint a jövőben ezzel a vízummal öt éven belül bármikor be lehetne utazni Magyarországra és korlátlan ideig itt lehetne tartózkodni" - mondta a HVG kérdésére a tervezett változásokról Avarkeszi. A megállapodások egyébként már rögzítik, ez a hosszú időre szóló belépési engedély Magyarországnak a schengeni rendszerbe való belépése után úgynevezett nemzeti vízumként szolgálhat.

A schengeni országok alapvetően olyan vízumokat adnak ki, amelyeket az összes többi szerződő állam elfogad, s így az, aki az egyik államba beléphet, szabadon közlekedhet a többiben is. Minden ország kiadhat azonban nemzeti vízumot, amelynek érvényességi idejét saját maga állapítja meg, ám ez elvileg csak annak az államnak a területére érvényes, amely kiállítja. Négy éve azonban a schengeni szabályok lehetővé teszik, hogy megfelelő feltételek esetén egy nemzeti vízum a többi ország területére szóló rövid határidejű turistavízumnak is minősüljön. Ezt szeretné a magyar kormány is kihasználni, s mihamarabb elfogadtatni az EU tagországaival, hogy a tervezett magyar nemzeti vízummal ne csak ide lehessen belépni.

Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, törvényben ki kell mondani, hogy ez az engedély munkavállalásra vagy tanulmányi célra nem jogosít. A határokon túliak között azonban sokan úgy tartják, hogy a nemzeti vízum jó ugyan, de csak állampolgárság-pótlék. A kormány úgy próbálja leszerelni az elégedetlenkedőket, hogy könnyű átjárást tesz majd lehetővé a vízumok között; a cél az, hogy ha valaki munkát talál Magyarországon (s alkalmazása nem okoz magyar munkaerő-piaci gondokat), akkor tartózkodási vízumot kap, ha a nemzetiről a munkavállalás idejére lemond.

Az EU területére való beutazásra jogosító nemzeti vízum azért is fontos a magyar kormánynak, mert a Gyurcsány-féle ötpontos nemzetpolitikai programban a határon túli magyaroknak ígért különleges útlevél szinte megvalósíthatatlan. Ehhez először meg kellene alkotni a nemzetpolgárság (HVG, 2004. november 20.) fogalma alapján kidolgozott közjogi státust, majd azoknak, akikre ez áll, speciális - az EU-államokra is érvényes - útlevelet adni. A nemzetpolgárság részletszabályairól az Igazságügyi Minisztérium információink szerint már kidolgozott egy tervezetet, ám szerdán e munka koordinálását is Avarkeszire ruházta a kormány.

A vízumtervek megvalósítására szeptember 30-áig kapott határidőt a politikus, az elmúlt hónapokban kidolgozott állampolgársági jogszabály-módosító csomag (HVG, 2005. március 5.) viszont várhatóan a közeljövőben az Országgyűlés elé kerül. A lényege, hogy csökkentik azt az időt, amely alatt egykori magyar állampolgárok már letelepedési engedéllyel rendelkező leszármazottai (elvileg nemzetiségüktől függetlenül) magyar állampolgársághoz juthatnak. Emellett igyekeznek enyhíteni a bevándorlási hivatallal szembeni kiszolgáltatottságot is, bevezetik például az egyablakos rendszert, s így nem kell minden egyes irattal minden hatósághoz külön-külön elzarándokolni. A legfontosabb azonban valószínűleg az anyagi terhek mérséklése lesz: egyedül a kötelező egészségügyi szűrővizsgálat megszüntetése 160 ezer forintot hagy egy négytagú család zsebében.

RIBA ISTVÁN

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A komoly összecsapások miatt visszaállította a korlátozásokat az indiai kormány Kasmírban

A komoly összecsapások miatt visszaállította a korlátozásokat az indiai kormány Kasmírban

Meghalt az első gleccser Izlandon

Meghalt az első gleccser Izlandon

István, a király rockopera-versenyt írnak ki az iskolásoknak

István, a király rockopera-versenyt írnak ki az iskolásoknak

2 millió forintos időgép ez a nagykanizsai eladó Wartburg

2 millió forintos időgép ez a nagykanizsai eladó Wartburg

"Egy cég nyerte a tenderek 90%-át" - még jobban kitálal a gyulai exfideszes

"Egy cég nyerte a tenderek 90%-át" - még jobban kitálal a gyulai exfideszes

Halálos gombás fertőzések kísérhetik a globális felmelegedést

Halálos gombás fertőzések kísérhetik a globális felmelegedést