A Mol Rt.

A Mol Rt. volt és jelenlegi alkalmazottainak, valamint az iparterület őrzésében részt vevő (Pintér Sándor volt belügyminiszter érdekeltségébe tartozó) Civil Biztonsági Szolgálat Rt. és a honvédelmi tárca tulajdonában álló HMEI Rt. embereinek segítségével lopták hónapokon át a benzint és a gázolajat a százhalombattai olajfinomítóból - derült ki egy múlt heti rajtaütéskor. A Civilnél a HVG kérdésére elismerték érintettségüket, ám további részletek említése nélkül azt hangsúlyozták, az "nagyon kis mértékű". A Mol és a Nemzeti Nyomozó Iroda közös sajtótájékoztatóján elmondták, az olajipari cég saját biztonsági szolgálatától tavaly december 26-án érkezett az első információ az irodához: olajtolvajok kiváló belső kapcsolataiknak köszönhetően tartályautóikkal behajtanak a finomító területére, s ott egy nem túl feltűnő ponton egyszerűen teletöltik a tankereket (az első alkalommal négy autóval 120 ezer liter benzinhez jutottak). A nyomozóknak négy hónapot kellett várniuk a megfelelő alkalomra: április 18-án éjjel - amikor ismét minden, a lopás szempontjából fontos poszton a bűnözői csoport emberei szolgáltak - újabb három tartálykocsit igyekeztek teletankolni, kettőt még sikerült, a harmadik töltése közben azonban kommandósok segítségével lecsaptak a rendőrök. A rajtaütéskor 23 embert állítottak elő (heten pillanatnyilag csak tanúk), a gyanúsítottak közül 12-en előzetes letartóztatásban vannak, ketten lakhelyelhagyási tilalom alatt állnak, a többiek szabadlábon védekezhetnek. Köztük van a Pintér-féle biztonsági cég öt és a HMEI Rt. négy embere, a Mol egy technikusa - ő tudta, hogy mennyi benzint lehet feltűnés nélkül ellopni -, illetve egy másik alkalmazott, akinek az igazolványát a belépésnél használták fel a bűnözők.

A finomítóban végrehajtott akcióval párhuzamosan csaptak le a rendőrök Ercsiben, egy kamionmosóban a másik két tartálykocsira. Rövid keresgélés után egy csővezetékre is felfigyeltek a nyomozók: ezt másfél kilométeren követve a kamionmosóból a százhalombattai finomító területére jutottak. Arról egyelőre még nincs információja a rendőrségnek, hogy ezen a csövön mióta lopták a gázolajat, de valószínűleg tavaly júniusban, a menetrend szerinti nyári karbantartási üzemszünet idején volt alkalmuk a csempészeknek észrevétlenül "rácsatlakozni" a finomítón belüli vezetékre.

A százhalombattai eset sajtótájékoztatója idején már más biztonsági őrről szóltak a lapok bűnügyi hírei. Múlt csütörtökön a Kereskedelmi és Hitelbank Rt. Örs vezér téri fiókjában két férfi megtámadta és több lövéssel életveszélyesen megsebesítette a pénzintézet biztonsági őrét. Ő sikeresen megvédte a bank pénzét, amiért viszont majdnem az életével fizetett. A fiók elleni támadás során az álarcos fegyveresek már az előtérben, az 50 éves őr közelében kiabálták, hogy "bankrablás", amire a biztonsági ember - a fenyegetést talán alulértékelve - úgy válaszolt, itt bizony nem lesz bankrablás, és megpróbált szembeszállni a bűnözőkkel. Rövid dulakodás után a támadói belelőttek - az első lapértesülésekkel ellentétben nem az őrtől elvett fegyverrel, hanem a magukkal hozott, kisebb kaliberű pisztollyal -, hatszor találva el végtagjait és mellkasát.

Nem hivatalos információk szerint a kereskedelmi bankok munkatársaikat alapvetően arra kérik, ne próbáljanak ellenállni, viszont könnyítsék meg a rablók későbbi elfogását. Több, már menekülő bűnözőt sikerült megzavarni akár egyszerű kiabálással, vagy például azzal, hogy a pénzkötegek közé rejtett festékpatron a nyílt utcán robbant fel - volt olyan elkövető, aki ijedtében a mobiltelefonját hagyta el, igencsak megkönnyítve a nyomozók munkáját. Ami viszont látványosan hiányzik a magyar bankfiókokból, az a támadástól eleve elrettentő - bár nyilván az ügyfelekben is rossz érzést keltő - fémdetektoros kapuk, a gyors ki- és belépést megakadályozni képes zsilipek alkalmazása. A móri vérengzés után többször felmerült, hogy a hazai pénzintézeteket is kötelezzék új biztonsági intézkedésekre, ám "első körben" a bankok ezt visszaverték, szakértők szerint hiba volt egységes előírások megalkotásával kísérletezni. Mint Gönczöl Katalin kriminológiaprofesszor, az Igazságügyi Minisztérium miniszteri biztosa a HVG-nek elmondta: most differenciált biztonsági előírásokat szeretnének kezdeményezni, hogy a bankok ne hivatkozhassanak arra, hogy a költségek elviselhetetlenek. Emellett kiemelkedően fontosnak tartja a biztonsági őrök képzését, hangsúlyozva, hogy a rendvédelmi szervektől a vállalkozói szférába "átigazoló" őrök felkészültsége sem mondható minden esetben túl magasnak.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Társadalom

Játszani is enged

Ha felkészültebbek nem is, de ellenőrzöttebbek lesznek a biztonsági őrök és magánnyomozók a rájuk vonatkozó, végszavazás előtt álló új törvény elfogadása esetén. A parlamenti vita során megszelídült a kormányjavaslat: a hivatásos fegyveresek - ha szűk körben is, de - vállalhatnak majd másodállást őrző-védőként.

Sztereotípiák helyett valós napi kapcsolatot!

Sztereotípiák helyett valós napi kapcsolatot!

250 éve született az ember, akinél meg sem lehet számlálni, mi mindenhez értett

250 éve született az ember, akinél meg sem lehet számlálni, mi mindenhez értett

Érdekes kódrészletet találtak a Google alkalmazásban, hasznos új funkció készül

Érdekes kódrészletet találtak a Google alkalmazásban, hasznos új funkció készül

Újabb információ került elő Trump főbírójának zaklatásai ügyeiről

Újabb információ került elő Trump főbírójának zaklatásai ügyeiről

Kihagynák a Digit az 5G-ből, a cég tiltakozik

Kihagynák a Digit az 5G-ből, a cég tiltakozik

Kutyaláz: ezrek özönlenek világszerte a Corgi kávézókba

Kutyaláz: ezrek özönlenek világszerte a Corgi kávézókba