A napraforgót választotta szimbólumául a Szeremley Huba, neves badacsonyi borász nevével fémjelzett új szervezet, a...

A napraforgót választotta szimbólumául a Szeremley Huba, neves badacsonyi borász nevével fémjelzett új szervezet, a Magyar Gazda és Polgárpárt. A rendszerváltáskor félig-meddig hazatelepült Szeremley eddig nem vett részt a nyilvános politikai életben, bár egy időben jó kapcsolatokat ápolt mind a Fidesszel, mind az FKGP-vel. A 2002-es választások előtt vitatott körülmények között megvette a kisgazdák Belgrád rakparti székházát, s a 700 millió forintos vételárból 200 millió forintot egyből a párt rendelkezésére bocsátott. Információink szerint az FKGP jelenlegi vezetése megállapodás közelébe jutott Szeremleyvel arról, hogy a pereskedés (HVG, 2004. november 13.) folytatása helyett értékesítik az ingatlant, s a borász kamatostól visszakapja 200 millió forintját.

Bár korábban Szeremley az FKGP átfazonírozásán is gondolkodott, végül úgy döntött, inkább a június végén megalakult gazdapárt elnöki tisztét vállalja el. Mint a HVG-nek elmondta, Nagyatádi Szabó István örökébe kívánnak lépni, az általa meghirdetett program mutat nekik utat ma is. E választás nem a véletlen műve, hiszen az új pártban Szeremley társelnöke Markó István - egykori MDF-es, majd rövid ideig MIÉP-es politikus -, aki történetesen Nagyatádi egyenes ági leszármazottja. Ő 2001-ben lett a Lányi Zsolt elnökségével alapított Magyar Kisgazda és Polgári Párt alelnöke, majd röviddel később elnöke. A párt a 2002-es országgyűlési választásokon nem indult, ám alelnöke, Hanó Miklós volt kisgazda országgyűlési képviselő próbálkozott, igaz, Fidesz-jelöltként vesztett Karsai Józseffel (MSZP) szemben. A 2002-es önkormányzati választásokon sem mutatott a párt nagy aktivitást, a Győr-Moson-Sopron megyei Kapuváron a MIÉP-pel közösen indult, de eredmény nélkül, Hanónak - aki most a Szeremley-féle szervezet vezetőségi tagja - viszont akkor saját pártja színeiben sikerült bekerülnie a békéscsabai önkormányzatba.

Az új párt hátországát egyes agrárszervezetek jelenthetik, ugyanis Hanó vezeti az ország délkeleti részén aktív Magyar Gazdák és Fogyasztók Önvédelmi Mozgalmát, míg az ugyancsak a gazdapártot erősítő Sákán Antal a Magyar Sertéstartók Szövetségének elnöke. Éppen ezért a Szeremley-csapat első komolyabb bemutatkozó akcióját az augusztus végi, az ország minden tájáról sok gazdát vonzó Országos Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Kiállítás és Vásár idején tartja majd.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Társadalom

Élet a küszöb alatt

Választási egyeztetőfórumot hozott létre néhány radikális jobboldali csoport a múlt héten annak reményében, hogy 2006-ban közös zászló alatt bejuthatnak a parlamentbe. Az együttműködéstől vonakodó MIÉP nélkül ez azonban aligha sikerülhet.

Tizenkét évünk van a világ megmentésére, a klímacsúcson mégsem hoztak döntést a kormányok

Tizenkét évünk van a világ megmentésére, a klímacsúcson mégsem hoztak döntést a kormányok

Szinte észre sem veszi, hogy viszi: ez lesz a világ legkönnyebb 17”-es notebookja

Szinte észre sem veszi, hogy viszi: ez lesz a világ legkönnyebb 17”-es notebookja

44 százalékkal kevesebb családi pótlékot kapnak jövőre az Ausztriában dolgozó magyarok

44 százalékkal kevesebb családi pótlékot kapnak jövőre az Ausztriában dolgozó magyarok

Gigantikus gyémántot találtak Kanadában – fotó

Gigantikus gyémántot találtak Kanadában – fotó

Ma van a magyar kórusok napja

Ma van a magyar kórusok napja

Így dolgozza be magát egy magyar Zaporozsec a világsajtóba

Így dolgozza be magát egy magyar Zaporozsec a világsajtóba