Feltűnően kevés elmarasztaló döntést hozott eddig a február óta működő hazai antidiszkriminációs felügyelet. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság régi emberi jogi harcosokból álló tanácsadó testületét csak a múlt héten nevezte ki a miniszterelnök.

A melegek házasságkötésének hazai engedélyezése - távlati célként ez is szóba került, amikor az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) tanácsadó testületének hat tagja a múlt héten átvette megbízólevelét Göncz Kinga szociális és esélyegyenlőségi minisztertől. Mostantól a hatéves mandátummal rendelkező grémium is jogosult javaslatot tenni a kabinetnek az egyenlő bánásmódot garantáló jogszabályok kidolgozására. A leszbikusok, transzvesztiták és társaik családjogi emancipációját konkrétan Kárpáti József ügyvéd, a Háttér Társaság a Melegekért jogsegélyszolgálatának vezetője sürgette. Tanácsadó kollégája, Majtényi László volt adatvédelmi ombudsman később azonban szükségesnek látta hangsúlyozni, hogy a testületnek a mindenkori közfelfogásra is tekintettel kell majd indítványait megfogalmaznia. Nem egészen egy évtizeddel ezelőtt - mint emlékezetes - az Alkotmánybíróság még úgy foglalt állást, hogy nem ellentétes az alaptörvénnyel az azonos neműek házasságkötésének a tilalma.

A februárban színre lépett EBH-nak eddig többnyire prózaibb ügyekben kellett eljárnia. Egy fővárosi céget például 450 ezer forint bírsággal sújtottak, mert az 30 év alatti hölgyekre cserélte le három, 50 év fölötti női alkalmazottját. Egy diszkótulajdonos Nógrád megyében pedig 400 ezer forint pénzbüntetést kapott, mivel nem volt hajlandó beengedni a szórakozóhelyre a romákat.

A jelenleg összesen tíz munkatársat foglalkoztató, 50 ezertől 6 millió forintig terjedő bírság kiszabására feljogosított EBH februári premierje óta különben feltűnően sok panaszt utasított el. A június végéig lezárt 31 ügy közül mindössze öt esetben hoztak elmarasztaló határozatot, 24 alkalommal viszont megalapozatlannak minősítették a kérelmet (két eljárás egyezséggel fejeződött be). Az alacsony találati arányról Demeter Judit EBH-elnök a HVG-nek úgy nyilatkozott, hogy az lényegében megegyezik a civil emberi jogi szervezetek hasonló adataival. A pesti Belváros egyik legelegánsabb negyedében (a Vigadó utcában) működő antidiszkriminációs szervezet egyébként nemcsak kérelemre, hanem hivatalból is eljárást indíthat, ha valakit bőrszíne, faji hovatartozása, nemzetisége, vagyoni helyzete, fogyatékossága, vallási vagy politikai meggyőződése, szexuális irányultsága, életkora vagy érdek-képviseleti tagsága miatt sérelem ér.

A második MSZP-SZDSZ koalíció kezdettől emblematikus szerepet szánt az általa kiépíteni kívánt új esélyegyenlőségi intézményrendszernek. Ehhez képest legalábbis meglepő, hogy egészen mostanáig, a parlamenti ciklus utolsó évéig kellett várni az EBH teljes vezérkarának miniszterelnöki kinevezésére. A propagandisztikus okokból gyakorta emlegetett "esélyegyenlőségi iparág" tényleges kormányzati súlya tavaly óta ráadásul folyamatosan csökken: az önálló esélyegyenlőségi miniszteri poszt múlt évi felszámolása után néhány hete megfosztották költségvetési önállóságától magát az EBH-t is, amely így ma már - pénzügyi státusát tekintve - a szociális és esélyegyenlőségi tárca kvázi főosztályaként működik.

Miközben tehát az idén 135 millió forintos büdzsével rendelkező antidiszkriminációs hatóságnak elvileg fel kellene lépnie a közigazgatásban, s ezen belül a kormányhivatalokban is tapasztalható hátrányos megkülönböztetésekkel szemben, az EBH-t financiális értelemben május vége óta igencsak rövid pórázon tartja a Gyurcsány-kabinet. Több hazai emberi jogi szervezet szerint ezért akár a luxembourgi Európai Bíróság elé is citálhatják még Magyarországot. Egy uniós irányelv szerint a tagállamoknak garantálniuk kell ugyanis a rasszizmus és az intolerancia ellen fellépő hatóságok függetlenségét.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Összevissza beszél a Google vezetője a titokzatos kínai keresőről

Összevissza beszél a Google vezetője a titokzatos kínai keresőről

Tisztességtelen díjat szedni a befizetésért - banki gyakorlatokat ítélt el a bíróság

Tisztességtelen díjat szedni a befizetésért - banki gyakorlatokat ítélt el a bíróság

Kovács Zoltán most a Washington Postot osztotta ki CEU-ügyben

Kovács Zoltán most a Washington Postot osztotta ki CEU-ügyben

Az Alkotmánybíróság megvédte a plakáttörvényt

Az Alkotmánybíróság megvédte a plakáttörvényt

Orbán testével védi az ülést levezető elnököt – fotó

Orbán testével védi az ülést levezető elnököt – fotó

Évente mintegy 1,35 millióan halnak meg közúti balesetekben

Évente mintegy 1,35 millióan halnak meg közúti balesetekben