Demeter Judit (52) közigazgatási jogász, az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) elnöke.

Demeter Judit (52) közigazgatási jogász, az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) elnöke. Az 1980-as években a Magyar Távirati Iroda, majd az MSZMP Pest Megyei Bizottságának munkatársa. Később szakértő a szocialisták országgyűlési frakciója mellett. 1994-1996, majd 2002-2004 között a parlamenti kapcsolatok felelőse az igazságügyi tárcánál. 2004-ben a nép ügyvédje hálózat kiépítését irányítja.

Furmann Imre (54) jogvédő, az EBH elnökhelyettese. Pályája kezdetén villanyszerelő. Egyetemi tanulmányai után ügyész, majd jogtanácsos. 1987-1994 között az MDF-ben politizál, három évig a párt alelnöke. 1994-től a NEKI-t, a Másság Alapítvány Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Irodáját irányítja, amely több precedensértékű pert is megnyert.

Az EBH tanácsadó testülete

Farkas Lilla (34) ügyvéd, a Magyar Helsinki Bizottság munkatársa. Pályáját a NEKI-ben kezdte. Később dolgozik a NaNe Egyesületnek, majd eseti megbízásokat vállal a Háttér Társaság a Melegekért jogsegélyszolgálatánál. Rendszeresen publikál a Fundamentum című emberi jogi folyóiratban.

Gyulavári Tamás (36) munkajogász, egyetemi docens. Az egyenlő bánásmódról szóló törvény egyik "atyja". 1996-1998 között a Munkaügyi Minisztérium egyenlő esélyek titkárságának munkatársa. 2000 óta a pécsi tudományegyetemen oktat.

Herczogh Mária (51) közgazdász-szociológus. Kezdetben a Magyar Televízió szerkesztője. Később az MTA Szociológiai Kutatóintézetében dolgozik, majd szociálpolitikai előadó Pest megyében. 1992 óta az Országos Kriminológiai és Kriminalisztikai Intézet munkatársa, a Család, Gyermek, Ifjúság szakmai folyóirat főszerkesztője.

Kárpáti József (34) ügyvéd, a Háttér Társaság a Melegekért jogsegélyszolgálatának vezetője. 1997-2001 között polgári ügyszakos bíró Monoron. 2001 óta védőként dolgozik. Rendszeresen publikál a Fundamentum című emberi jogi folyóiratban.

Majtényi László (55) egyetemi docens, volt adatvédelmi biztos. Pályáját a Mahart jogtanácsosaként kezdi, majd a Műegyetemen oktat. Két évtizeden át a Világosság szerkesztője. 1990-1995 között az Alkotmánybíróságon dolgozik, Lábady Tamás főtanácsadója. 1995-2001 között adatvédelmi ombudsman. 2003 óta az Eötvös Károly Közpolitikai Intézetet vezeti.

Szigeti György (61) közigazgatási jogász, 1990-1998 között szabaddemokrata parlamenti képviselő. Egy évtizeden át a Vakok Egyesületének elnöke. Törvényjavaslata nyomán fogadta el az Országgyűlés 1998-ban a fogyatékos személyek jogairól szóló első hazai törvényt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Társadalom

Szerény esély

Feltűnően kevés elmarasztaló döntést hozott eddig a február óta működő hazai antidiszkriminációs felügyelet. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság régi emberi jogi harcosokból álló tanácsadó testületét csak a múlt héten nevezte ki a miniszterelnök.

Tolatóradar: 1,3 milliárddal egy McLaren a legdrágább eladó autó itthon

Tolatóradar: 1,3 milliárddal egy McLaren a legdrágább eladó autó itthon

Brutális baleset Veszprémnél, két halott

Brutális baleset Veszprémnél, két halott

Trump szerint volt külügyminisztere kőbuta

Trump szerint volt külügyminisztere kőbuta

Nincs klímaváltozás? A hollandoknak lenne ehhez egy-két szavuk

Nincs klímaváltozás? A hollandoknak lenne ehhez egy-két szavuk

Meghalt a legismertebb orosz jogvédő

Meghalt a legismertebb orosz jogvédő

A Chelsea lenullázta Guardioláékat

A Chelsea lenullázta Guardioláékat