Egy pártgazdálkodási korszak lezárásaként is értékelhető az, hogy a KDNP a közelmúltban megvált utolsó vállalkozásától, a Mitrabau Kft.-től. A politikai alakulatok tulajdonában álló cégek helyét egyre inkább a pártokhoz közel álló gazdasági és közhasznú társaságok, alapítványok veszik át.

A parlamenti pártként szerzett vagyon utolsó szeletétől vált meg a közelmúltban a KDNP: pénzhiány okozta kényszerűségből eladta cégét, a Mitrabau Építőipari és Szolgáltató Kft.-t az Ökocentrum Rt.-nek. A párt 1990 és 1998 között még országgyűlési helyekkel is rendelkezett, a belső viszályok azonban teljesen szétzilálták, politikusai vagy eltűntek a közéleti süllyesztőben, vagy a Fidesz-padsorokban kaptak helyet - így például a KDNP-elnök Semjén Zsolt parlamenti képviselő is -, anyagilag pedig teljesen eladósodott (HVG, 2005. május 7.).

A dobra vert cég tulajdonképpen az egykor az államtól kapott budai, Nagy Jenő utcai székház "maradványa". A KDNP ugyanis 1999. március 31-én a Forma-1 Kft.-nek eladta székházát, amelyért 450 millió forintot kapott. A pártközpont - bérleti szerződés alapján - egy ideig még az irodaházban maradhatott, a befolyt összeg egy részéből pedig 2000. június 1-jén megvették a régi Sport mozi épületét a Thököly úton, hogy ott találjanak otthonra. A 31,75 millió forintért megszerzett ingatlant aztán a Mitrabau Kft.-be apportálták. Az átépítés azonban pénzhiány miatt megakadt, ezért már a cég értékesítésével is próbálkozott az akkori - Bartók Tivadar irányította - pártvezetés (HVG, 2002. október 18.). Erre végül csak az idén került sor. "Egyszerű adásvételről van szó, a cég volt az egyetlen vagyontárgyunk, az érte kapott pénzből fogjuk szanálni a pártot" - mondta az ügyletről Rubovszky György pártügyész a HVG-nek, s részletek említése nélkül hozzátette, kényszerhelyzetben voltak, s úgy érzi, érték alatt voltak kénytelenek megválni a társaságtól.

A helyzetük valóban szorongató: már végrehajtás is indult ellenük, mert az előző pártvezetés a bérek után levonta, de nem fizette be az adóhivatalnak a személyijövedelemadó-előleget, s így 16 millió forint tartozást halmozott fel. A szanálás nyilvánvalóan előfeltétele annak is, hogy a Fidesz-MPSZ szövetségesként komolyan vegye a KDNP-t, amely - már csak a neve miatt is - még szavazatvonzó segédcsapat lehet jövőre. A pártnak egyébként tavaly mindössze 22,5 millió forint bevétele volt; ez főleg ismertebb politikusai adományaiból származott, a legnagyobb összeget - közel 2 millió forintot - éppen a szintén Fidesz-képviselő Rubovszky adta be a pártkasszába.

A Mitrabau eladása egy korszak lezárását is jelenti: eltűntek a székházcégek, sőt pártcégből is alig maradt mostanra (lásd táblázatunkat a 94. oldalon). A kilencvenes években - a MIÉP kivételével - minden jelentősebb párt próbálkozott vállalkozásokkal. Az MSZP jórészt örökölte azokat, majd néhány újat alapított, a többiek pedig az ebből eredő hátrányukat próbálták behozni kft-k gründolásával, így 1989-től összesen közel ötven pártvállalkozást indítottak el Magyarországon. Az évek során azonban bebizonyosodott, hogy pártcégekkel nem lehet sok pénzt keresni, viszont annál nagyobb politikai pofonokba lehet beleszaladni egy-egy meggondolatlan üzlettel. A társaságok többségét ezért megszüntették (esetenként azok az érdemi gazdasági tevékenységgel hagytak fel) vagy eladták. Egy részüket azért, mert egyetlen gazdasági műveletre hozták őket létre, mint például az SZDSZ tette 1997-ben a City-Ház Kft.-vel, amelyen keresztül a Mérleg utcai székházán adott túl. A mostani pártcégek kifelé már nemigen üzletelnek, inkább a székház-üzemeltetéssel, nyomdai vagy kiadói munkálatokkal segítik alapítójukat.

A pártcégek megtizedelődését az is magyarázza, hogy e társaságok még az Állami Számvevőszék látókörében vannak, s az ellenőrzéskor a számvevők legalább azokon a műveleteken keresztül belelátnak ügyeikbe, amelyek szorosan kötődnek a párthoz (például ha kölcsönt adnak egymásnak). Azok a cégek, közhasznú társaságok, alapítványok azonban már "láthatatlanok" a számvevők számára, amelyek nincsenek tulajdonosi, alapítói kapcsolatban egy párttal (mint a Polgárok Háza Kht.), még ha politikai értelemben közvetve nyilvánvalóan azt a célt szolgálják is, hogy egy politikai erőt hatalomra segítsenek a következő választáson.

JUHÁSZ GÁBOR

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
24 éves törvényre hivatkozva állítja kamera elé a rendőrség a tüntetőket

24 éves törvényre hivatkozva állítja kamera elé a rendőrség a tüntetőket

Érdemes óvatosnak lenni a reklámozott ingyenhitellel

Érdemes óvatosnak lenni a reklámozott ingyenhitellel

Van Viber a telefonján? Akkor ön is megkapta az ingyenes karácsonyi csomagot

Van Viber a telefonján? Akkor ön is megkapta az ingyenes karácsonyi csomagot

Gigantikus gyémántot találtak Kanadában – fotó

Gigantikus gyémántot találtak Kanadában – fotó

Kemény legény: 30 millió forint a legdrágább eladó hazai Hummer

Kemény legény: 30 millió forint a legdrágább eladó hazai Hummer

Kamu egyenruhában, fegyverrel rabolt ki egy sofőrt három férfi – videó

Kamu egyenruhában, fegyverrel rabolt ki egy sofőrt három férfi – videó