Megkérdőjelezhető módon vették rá a jelenleg magatehetetlen beteg labdarúgó-legenda, Puskás Ferenc idős feleségét az együttműködésre a Real Madrid budapesti mérkőzésének szervezői - a történtek legalábbis erre engednek következtetni.

Puskást ünneplik a 2002-es magyar-spanyol meccsen
© HVG
Puskás Öcsi feliratú színes műanyag karkötőket kívánt árusítani a vasárnap esti Real Madrid-meccs idején a Puskás Ferenc Stadion környékén egy vállalkozó, aki azonban végül hoppon maradt, miután a Magyar Labdarúgó Liga (MLL) elutasította kérését. A gagyiárus ötlete nyilván az utolsó csepp volt a pohárban. Hetek óta rossz hangulatú vita folyik ugyanis az aranycsapat jelenleg 78 éves, az Alzheimer-kórhoz hasonlatos súlyos idegrendszeri megbetegedése miatt gyakorlatilag vegetáló kapitánya, Helsinki olimpiai bajnoka nevének használatáról (HVG, 2005. július 30.).

A TrendSport Sportszervező, Reklám és Marketing Szolgáltató Kft., illetve a Demján Sándor üzletember nevével fémjelzett TriGránit Rt. által szervezett mérkőzésen a spanyol sztárcsapat ellenfele egy erre az estére verbuvált alkalmi magyar gárda lesz, amely a Puskás Ferenc Válogatott nevet kapta. A választás nem véletlen: a hét elején még Grazban edzőtáborozó spanyol királyi gárdánál nem csinálnak titkot belőle, hogy egy lépést sem tennének Budapest felé, ha nem egykori csapattársuk, Puskás előtt tisztelegnének a fellépéssel.

A jó ízlés határait súroló vita fő kérdése: a beteg Puskás, illetve az őt kezelő Kútvölgyi Kórházzal több millió forintos elszámolási vitában álló családja mit kap a Magyarország-védjegynek számító név konzumálásáért? A család egyelőre mindenesetre bízik a szervezők olykor egymásnak ellentmondó ígéreteiben, de papírjuk mindössze egymillió forintról, továbbá arról van, hogy a TrendSport állja az exsportoló gyógykezelésének a társadalombiztosítás (tb) által nem fedezett, "ténylegesen indokolt" költségeit.

Megállapodás közérdekű kötelezettségvállalásról címmel írt alá szerződést június 27-én az idén tavasszal alakult TrendSport nevében Erdős László ügyvezető-társtulajdonos és Puskás Ferencné. A 73 éves aszszonyt az aggodalom motiválta: pár nappal korábban a család egyik ismerősétől tudta meg, hogy a kórház több millió forintot követel férje ápolásáért. Arról Puskásék környezetében nem kívántak nyilatkozni a HVG-nek, honnan származtak a jól értesült ismerős információi. Labdarúgóberkekben állítják, az úgymond "elszámolási nézeteltérés" - szemben az eddig kiszivárgott hírekkel - nem abból ered, hogy a tb, illetve a család nem fizet az öt éve folyamatosan tartó kórházi ápolásért. Sokkal inkább abból, hogy azt az összeget, amelyet 2003-ban szponzorok segítségével gyűjtött össze a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) és a család, s amelyet arra szántak, hogy a kórház kialakítson egy 12 négyzetméteres "luxusszobát", a Kútvölgyiben minden jel szerint úgymond kreatívan használták fel, s - állítják az elszámolási tárgyalások ismerői - felmerül a gyanú, jutott belőle az osztály más kórtermeinek csinosítására is, miközben a kórház a Puskás-apartman elkészülte után rögtön "hotelszámlát" állított ki. E vita kapcsán a gyógyintézmény képviselői jelenleg is egyeztetnek a családdal, az MLSZ-szel és a Nemzeti Sporthivatallal. A kórházban közölték a HVG-vel, illetékesek szabadságuk végeztével adnak majd hivatalos tájékoztatást. Nem hivatalosan cáfolták a család környezetéből származó információkat, azzal, hogy a vita tb-alapú és az úgymond extra juttatások elszámolásáról folyik.

Ami a Puskásné által végül is aláírt TrendSport-megállapodást illeti, vitatott lehet, mi számít "ténylegesen indokolt" kezelési költségnek, a labdarúgó-legenda ugyanis jelenleg is jó ellátásban részesül. Hetente két alkalommal masszőr jár hozzá - igaz, egykor alaposan igénybe vett, immár alig mozgó testről lévén szó, ez aligha számít luxusnak.

A cikk második feléhez kattintson ide (Oldaltörés)

Bonyolítja a helyzetet, hogy nem egyértelmű, kinek van joga rendelkezni a Puskás névről. Öcsi bácsi ugyanis jogilag cselekvőképes, nem áll gondnokság alatt, de - s ezt környezetében, illetve egészségügyi berkekben egybehangzóan elismerik - nincs abban az állapotban, hogy ügyeiről felelősen rendelkezni tudjon. A TrendSporttal kötött szerződés érvénytelensége ugyanakkor nem merül fel, a megállapodást ugyanis elővigyázatosan fogalmazták: Puskásné gyakorlatilag csak tudomásul veszi, hogy a gála szervezője egy Puskás és a realosok által dedikált labda árveréséből befolyó összeget, legkevesebb egymillió forintot szán férjének. Több bevételre nincs garancia. Annak ellenére, hogy Kisteleki István MLL-elnök a múlt héten kijelentette, méltatlannak tartja Puskás nevének felhasználását, utóbb az MLSZ-szel közös közleményben tudatták, támogathatónak tartják a gálát, ha a nyereség felét, de legkevesebb 40 millió forintot a szervezők Puskás gyógykezelésére ajánlanak fel.

Ez azonban lapzártánkkor kérdéses volt. A TrendSportnál rendre korábbi - az összeggel kapcsolatban így fogalmazó: "a mérkőzés jövedelméből mintegy 20 millió forinttal támogatják Puskás gyógykezelését, a magyar labdarúgást és egyéb karitatív célokat" - közleményükre, illetve arra hivatkoztak a HVG-nek, hogy egy magáncég elszámolása magánügy. Szőllösi György sajtófőnök, illetve Erdős szavaiból mindenesetre kitetszik, egyelőre az sem bizonyos, hogy a rendezvény végül nyereséges lesz, bár hangsúlyozták, "természetesen erre törekszenek". Az 5800 és 18 ezer forint között kínált jegyek lapzártánkig hellyel-közzel elfogytak; a szervezők 45 ezer fizető nézővel számolnak, 1700 belépőt hátrányos helyzetű gyermekeknek ajánlanak fel, 300-400 újságírót, fotóriportert akkreditálnak, s számos VIP-vendéget várnak: a szponzorcégek képviselőit, politikusokat, kormánytagokat. A kiadási oldalon 2 millió euró szerepel, ennek oroszlánrésze a Real Madrid - meg nem erősített hírek szerint mintegy 350 millió forintos - honoráriuma, a 70 tagú delegáció szállítása charterrepülővel, illetve szállása egy ötcsillagos pesti hotelben. Hogy a TriGránit és a TrendSport között miként oszlanak meg a költségek, azt üzleti titokra hivatkozva nem közölték. A reménybeli profit tehát nagyban függ a reklámbevételtől, illetve a Magyar RTL Rt.-től befolyó tévéközvetítési díjtól, amelyet szintén jótékony homály fed - a piac mindenesetre tízmilliós nagyságrendűre taksálja az összeget.

A Real Madrid sajtófőnöke, Antonio García Ferreras a HVG kérdésére megerősítette, hogy a csapat kifejezetten a Puskás-tiszteletmeccs kedvéért utazik Budapestre. A két hét múlva kezdődő spanyol bajnokságra készülő együttes olaszországi és szaúd-arábiai felkéréseket mondott le, hogy Puskás hazájába jöhessen. Bár azt nem akarta elárulni, hogy pontosan mekkora összeget kap a csapat a budapesti fellépésért, többször is hangsúlyozta, hogy sokkal kevesebbet, mint amennyit egy olasz vagy különösen egy szaúdi - már lekötött - meccsért kapott volna. A Budapesten kasszírozott pénz egy részét ők is a Puskás családnak juttatják, de hogy ez mekkora összeg, arra a szóvivő a hét elején még nem tudott válaszolni.

A Real - tájékoztatta lapunkat a szóvivő - évek óta havi 4 ezer eurót küld a Puskás családnak, mert a királyi gárda hálás a Spanyolországban azóta is istenített magyar focistának (a spanyol apanázshoz járul az a havi bruttó 500 ezer forint életjáradék, amelyet Puskás A nemzet sportolója cím kitüntetettjeként kap). A Magyarországot 1956-ban elhagyó labdarúgóklasszis, az 1958 és 1967 között a madridiaknál futballozó, Pancho becenéven emlegetett Puskás - Di Stefano mellett, aki egyébként szintén Budapestre jön a hét végén - a klub máig egyik legnépszerűbb játékosa. Ebben nagy szerepe volt annak, hogy négyszer is elnyerte a spanyol gólkirályi címet, majd az állampolgárság megszerzése után négy alkalommal a hispánok címeres mezét is felöltötte.

A Realt egyébként arról tájékoztatták Budapesten, hogy rendeződtek a pénzügyi jellegű nézeteltérések. Ha végül helyesnek bizonyul ez az egyelőre túlzottan optimistának tűnő megállapítás, az eset akkor is rávilágít arra, mennyire félvállról kezelték eddig a sportvezetők a magyar labdarúgó-válogatott nem hivatalos mérkőzéseit. Az ilyen meccseket eddig az MLSZ engedélyezte, az elvileg a szövetségbe tartozó, gyakorlatilag a klubcsapatok lobbiszervezeteként működő MLL azonban ezt nehezményezte, mondván, a focistákat a klubok tartják el, milyen alapon termeljenek ők hasznot másnak (arról nem is beszélve, hogy meg is sérülhetnek egy haknin). Az MLSZ elnöksége a napokban hozott határozatával a ligára ruházta az engedélyezési jogot, a döntés azonban a vasárnapi meccsre még nem vonatkozik. Az MLSZ-nél hangsúlyozzák is, hogy a Real ellen pályára lépő Puskás Ferenc Válogatott és a nemzeti tizenegy közé semmiképpen sem lehet egyenlőségjelet tenni, noha a tervek szerint 15 percre beszáll a játékba a gála ellen korábban berzenkedő Lothar Matthäus szövetségi kapitány is.

A méltatlan viaskodásból Öcsi bácsi aligha sejt bármit is. Ahogyan ma már nyilván arra sem emlékezik, hogy korántsem ez az első eset, amikor megkérdőjelezhető módon használják a nevét. Spanyolországban például - ahol korábban befucscsolt egy húsipari cége - tudta és hozzájárulása nélkül taxisvállalatot neveztek el róla, néhány hónappal azt követően pedig, hogy 1993-ban visszatért Magyarországra, egy norvég állampolgárságú magyar üzletember üdítőitalt kívánt forgalmazni Puskás néven (HVG, 1994. október 1.). "Sohasem volt jó üzletember" - jellemezte a HVG-nek egyik ismerője a futballóriást, aki egyébként - mások mellett Kárpáti György egykori vízilabdázóval együtt - papíron ma is társtulajdonos a 2004-ben 61 ezer forint veszteséget termelt Puskás Marketing Tanácsadó Kft.-ben. A tervek szerint ápolói kikísérték volna a meccsre a nyolcvannégyszeres magyar válogatottat, a tízes mez gazdáját, akit - mint 2002-ben a spanyol válogatott elleni Puskás-tiszteletmeccs előtt - a futópályán nyitott tetejű sportautó szállított volna körbe. Úgy tudni azonban, orvosai nem biztosak benne, hogy sikerül a hét végére olyan állapotba hozni Puskást, hogy bírja a megterhelést.

RÁDI ANTÓNIA, VASS PÉTER

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Megvalósulhat a fapados utazás Európából Amerikába

Megvalósulhat a fapados utazás Európából Amerikába

O.J. Simpson twitterezni kezdett, hogy tisztába tegyen néhány dolgot

O.J. Simpson twitterezni kezdett, hogy tisztába tegyen néhány dolgot

Szürreális alkotás született: valaki összevágta a Csernobil főcímét Jóbarátok-stílusban

Szürreális alkotás született: valaki összevágta a Csernobil főcímét Jóbarátok-stílusban

Erzsébet királynőnek fontosabb dolga is akad, mint a dédunokája keresztelője

Erzsébet királynőnek fontosabb dolga is akad, mint a dédunokája keresztelője

Titkos funkció a Moto Z4-ben? De miért hallgattak róla?

Titkos funkció a Moto Z4-ben? De miért hallgattak róla?

Csak cigarettáért ment, végül rablót üldözött egy fotós

Csak cigarettáért ment, végül rablót üldözött egy fotós