Konkurenciát kíván támasztani a Fidesz-közeli vezetés irányítása alatt álló KDNP-nek egy új kereszténydemokrata tömörülés. A zászlóbontását szeptemberre tervező politikai szervezet sok tekintetben az egyre inkább csak Kupa-pártként emlegethető Centrumot idézi.

Ha lenne az utónévkönyvhöz hasonló pártnévkönyv Magyarországon, minden bizonnyal a legnépszerűbb választottak között lenne a (kis)gazda és a kereszténydemokrata jelző. Nemrég Szeremley Huba hozta össze a Magyar Gazda- és Polgárpártot (HVG, 2005. július 9.), tovább gyarapítva ezzel a kisgazda szervezetek listáját, a Veszprém Megyei Bíróság pedig bejegyezte a Kereszténydemokratapárt - Keresztényszociális Centrum Összefogás elnevezésű szervezetet. Ez pedig azt jelenti, hogy - az Országos Igazságszolgáltatási Tanács nyilvántartása szerint - jelenleg három párt viseli nevében a kereszténydemokrata szót: az új tömörülésen kívül a Semjén Zsolt vezette KDNP és az Egyed István irányította Kereszténydemokrata Pártunió (ezen túl egyesületek, alapítványok nevét is ékesíti a jelző, s mára megszűnt pártok is hirdették ezzel magukat 1989 óta).

A névválasztás nem volt véletlen. A tihanyi székhelyű, 27 személy által létrehozott politikai alakulat vezetője ugyanis Bartók Tivadar, aki a bejáratott kereszténydemokrata pártot, az 1990-1998-ban parlamenti frakcióval is rendelkező KDNP-t vezette, míg a Legfelsőbb Bíróság 2002-es döntése (HVG, 2002. október 5.) következtében Varga László került a pártelnöki székbe. Az idős politikus azóta elhunyt, helyét a KDNP élén Semjén vette át, aki - ahogy halálakor Varga is - a Fidesz-MPSZ parlamenti frakciójának tagja. A kereszténydemokraták egy része azonban a jelek szerint messzebb szeretne állni Orbán Viktoréktól. "A párt a politikai középen kíván helyet foglalni" - áll a Kereszténydemokratapárt alapszabályában, részletek nélkül hozzátéve, hogy a "pozitív jobb- és baloldali értékeket egyaránt képviselni kívánja". A távolságtartást jelzi az is, hogy a szervezet alelnöke lett Füzessy Tibor, aki szintén nem tartozik a fideszes vezérkar kedvenc kereszténydemokratái közé.

Kérdés persze, hogy van-e, lesz-e mindennek jelentősége. Amennyiben a Bartók-féle párt papíron marad - ahogy néhány tiszavirág-életű pártkezdeményezéssel ez már előfordult -, Semjénéknek nem kell tartaniuk tőlük. Ha azonban a szimpatizánsok ma mintegy 300-400 fősre tehető táborát sikerül jövő tavaszig növelni - netán ismertebb régi kereszténydemokraták átcsábításával a valaha volt 30 ezres KDNP-tagságból -, majd létrehozni a helyi szervezetek országos hálózatát, akkor fontos szavazatokat vehetnek el a KDNP-től, s így minden bizonnyal a Fidesz-MPSZ vezette választási szövetségtől. Ez pedig a lehető legrosszabb pillanatban jönne az Orbán-hű kereszténydemokratáknak, hisz jogi, gazdasági ügyeik rendbetételével éppen most próbálják vonzó szövetségessé tenni magukat - ezt jelzi székházcégük, a Mitrabau Kft. eladása is (HVG, 2005. július 9.).

Ahhoz azonban, hogy az új párt valóban veszélyes legyen rájuk, nem elég, ha országos listát tud állítani - ahhoz pusztán hét megyei lajstrom elegendő -, azt kell elérniük Bartókéknak, hogy minden megyében és a fővárosban is lehessen voksolni a pártra. E nélkül az is erősen kétséges, hogy a Kereszténydemokratapárt jövőre átjut-e az egyszázalékos szavazatküszöbön, márpedig ahhoz, hogy 2006-2010-ben állami támogatást kapjon, ez szükséges.

De el lehet-e sütni még egyszer a 2002-es Centrum-trükköt? Jogvita támadhat már a névadásból is. Nem lenne meglepő, ha a KDNP bíróság segítségével megpróbálná átkeresztelésre kényszeríteni Bartókékat, mondjuk, az összetéveszthetőségre hivatkozva, ahogy az előző választás előtt a Magyar Centrum Párt tette ezt - egyébként sikertelenül - a Kupa Mihály-féle Összefogás Magyarországért Centrummal. Elképzelhető az is, hogy most meg az utóbbi szervezetnél fogalmaznak majd keresetlevelet, hiszen az "összefogás" és a "centrum" szó a Kereszténydemokratapárt hosszú nevében is megtalálható. Ami egyébként nem meglepő, hiszen Bartók - még mint a KDNP hivatalban lévő elnöke - egyik létrehozója volt a 2002-es voksversenyben indult Centrumnak is.

Ha túl is jut az új szervezet a névadással kapcsolatos esetleges jogi akadályokon, még messze van attól, hogy annyi szavazót szerezzen, ami elég a politikai túléléshez. Kérdéses például, hogy sikerül-e pénzt felhajtani a minimálisan szükséges választási infrastruktúra kiépítéséhez, a kampány finanszírozásához, illetve olyan neveket összeszedni, amelyek begyűjtik a párt nélkül maradt szavazók voksait, például a gazdátlan kisgazda-szimpatizánsokét. Nem kizárt persze az sem, hogy az új szervezet megpróbál majd odacsapódni valamelyik szövetségest kereső párthoz, például a Fidesz-MPSZ-től való távolságtartást hangsúlyozó MDF-hez. A politikus-népszerűségi közvélemény-kutatásokban hagyományosan jól szereplő Dávid Ibolya pártjának - amely már felszívta az egykor centrumos MDNP-t, visszafogadva ezzel az 1996-ban távozott fórumosokat - minden voks jól jöhet, ha valóban saját listával akarja átlépni az ötszázalékos parlamenti küszöböt 2006-ban.

JUHÁSZ GÁBOR

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Alig nézték Rogán Cecíliáék szépségversenyét

Alig nézték Rogán Cecíliáék szépségversenyét

A Czeglédy nélküli Czeglédy-per vádlottjainak fele egyezséget kötne

A Czeglédy nélküli Czeglédy-per vádlottjainak fele egyezséget kötne

A francia luxus tette naggyá Bill Gates és Jeff Bezos európai üldözőjét

A francia luxus tette naggyá Bill Gates és Jeff Bezos európai üldözőjét

35 ezren szavaztak eddig az előválasztáson

35 ezren szavaztak eddig az előválasztáson

Földrengés volt Róma közelében

Földrengés volt Róma közelében

A menekültek miatt nem ratifikálja a Fidesz a nők elleni erőszakról szóló egyezményt

A menekültek miatt nem ratifikálja a Fidesz a nők elleni erőszakról szóló egyezményt