Több tévétársaság és a legnagyobb újságíró-szervezet az Alkotmánybírósághoz fordult a parlamenti közvetítés szerintük egyértelműen cenzúrát gyakorló korlátozása miatt. Petrétei József igazságügy-miniszter viszont új érvvel állt elő: nem lenne elegendő hely a kameráknak.

"Miként higgyem el annak a politikusnak a szavait, aki már azzal is hazudik, ahogyan ül" - fogalmazott egy, a parlament plenáris üléseit régóta figyelemmel kísérő, a tévéközvetítések kulisszatitkait jól ismerő újságíró a honatyák egy részének tudatos manipulációjáról. Önmagában nem valami falrengető botrányról van szó, csupán arról a meglehetősen elterjedt gyakorlatról, hogy már öt-hat képviselő is "tömeg" benyomását tudja kelteni a televíziós közvetítésekben, azt a hamis képet sugallva a közvéleménynek, hogy a párt frakciója aktívan, nagy létszámmal van jelen az ülésteremben párttársuk megszólalása idején.

Ehhez mindössze annyit kell tenni, hogy a jelen lévő honatyák - akik amúgy is törekszenek képernyőre kerülni - kijelölt parlamenti ülőhelyüktől függetlenül az éppen felszólaló párttársuk körül foglalnak helyet. A tévétársaságok operatőrei könnyedén leleplezhetnék a manipulációt azzal, ha a beszélőről készített közeli felvételt folyamatosan szélesítenék, megmutatva a tátongó üres helyeket. Erre azonban jelenleg nincs lehetőség. A közvetítés úgynevezett kimenő jelét ugyanis a parlament saját robotkamerái közvetítik az ülésteremből, a tévétársaságok kizárólag ezeket a képeket vehetik át, vagyis a választók is csak ezeket láthatják. Márpedig ezek a kamerák csak az éppen beszélő személy közeli képét, vágóképként pedig időnként a teljes üléstermet, vagy annak nagyon nagy hányadát mutató totált vesznek fel.

"Tekintettel arra, hogy a sajtó egy része saját eszközeivel nem rögzítheti, és nem közvetítheti közvetlenül az Országházban történteket, hanem azt előzetesen az Országgyűlés elnöke által felállított hivatal saját szempontjai szerint megszűri, vagyis eldönti, hogy mikor és milyen képeket enged közvetíteni, egyértelműen cenzúrát gyakorol" - áll abban az Alkotmánybíróságnak (AB) címzett beadványban, amelyet politikai különbségeken, piaci konkurenciaharcokon felülemelkedve jegyzett hat indítványozó, a Hír Tv Rt., az ATV Rt., a Magyar RTL Rt., a Tv2-t képviselő MTM-SBS Rt., a Független Hírügynökség Kft., valamint szakmai szervezetként a Magyar Újságírók Országos Szövetsége. Azt az indítványozók is elismerik ugyan, hogy a mikrofonba mondottakat korlátozás nélkül megismerheti a közvélemény (a közrádió egyenes adásából is), de az ugyancsak képviselőktől származó beszólások, megjegyzések egy része már elsikkadhat, másrészt a képek önmagukban is a szavakat erősítő vagy éppen cáfoló tartalmat hordozhatnak.

Az állami szervek törekszenek arra, hogy a közvélemény csak róluk minél kedvezőbb képet festő konzervinformációkhoz juthasson. Mind több közszereplő igényli a róla szóló anyagok előzetes egyeztetését, sőt terjedő gyakorlat, hogy állami szervek, minisztériumok megpróbálják előre írásban bekérni az újságírói kérdéseket, ettől téve függővé a különben közérdekű információk gyors közzétételét. A törvényhozásnál az a közismert eset csapta ki a biztosítékot, amikor egy dohányzásellenes aktivista kezdeményezésére bejelentés nélküli, váratlan tisztiorvosi vizsgálat bizonyította, hogy a képviselők jelentős része az általuk hozott előírásokat semmibe véve nem csupán a kijelölt helyen, de a parlamenti folyosó legkülönbözőbb részein fújta a füstöt - s mindezt szemfüles tévések még rögzítették is.

A hatalmi válasz a tükör összetörése volt. Az operatőröket egy, a nyugodt törvényhozói munkát biztosítani hivatott korábbi norma kifacsart értelmezésével az ülésterem után kitiltották a folyosókról is, így a sajtó képviselőinek végképp nem maradt más hátra, mint a parlamenti magatartás külső korlátozására egyedül képes fórumhoz, az AB-hoz fordulni. Nem a legfényesebb esélyekkel. Egyrészt - mint erre Halmai Gábor alkotmányjogász felhívta a HVG figyelmét - az AB csak jogi normákat vonhat kontroll alá, az Országgyűlés elnöke által kibocsátott rendelkezés pedig formailag semmiképpen sem minősül annak, még ha normatív, kötelező erejű irányítási eszközként "viselkedik" is. Másrészt az AB a nyilvánosság melletti legnagyobb jóindulattal - amit azért nem kell készpénznek venni, hisz a taláros testület is vállalta a pereskedést például annak érdekében, hogy a politikusok által benyújtott indítványok egésze bizalmas információként megőrizhető legyen - sem tudhat mit kezdeni olyan, gyakorlatiasnak tűnő érvekkel, mint amilyet Petrétei József igazságügy-miniszter fogalmazott meg, miszerint nincs is elég hely a kamerák számára. Ha pedig egyet-kettőt beengednének, az nyílt diszkrimináció lenne - magyarázta a tárcavezető, bár ez az érvelés alighanem érdektelen lenne, ha az AB a közvetítés szabadsága mellett foglalna állást.

Valójában persze arról van szó, hogy a képviselők egy része önkorlátozás, fegyelmezett viselkedés vállalása helyett a tájékoztatási lehetőségek korlátozásával kíván őrködni a törvényhozás tekintélye, méltósága felett. Így kevesebb az esély arra, hogy ásítozó, újságot olvasó honatyák szerepeljenek a képeken, illetve arra is, hogy a helyi választóközösségeknek esetleg feltűnjön, választottjuk milyen ritkán vesz részt a parlamenti üléseken. A parlamentek ősatyjában, a londoni Westminsterben - több más törvényhozáshoz hasonlóan - hasonló közvetítési korlátozások érvényesülnek az ülésteremben, ott azonban mindezt nem álérvekkel próbálták alátámasztani, hanem a képviselők maguk hoztak törvényt a tilalmakról, vállalva annak kimondását, hogy hatalmi eszközökkel előzik meg az általuk előnytelennek ítélt képek adásba kerülését.

FAHIDI GERGELY

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Társadalom

Elrettentési változatok

Ismét egy interneten terjedő, rasszista játék irányította rá a figyelmet a gyűlöletbeszéd jogalkotási dilemmájára...

Pingvineket fogtak a wellingtoni rendőrök

Pingvineket fogtak a wellingtoni rendőrök

Életfogytiglant kapott a Köpcös

Életfogytiglant kapott a Köpcös

Beyoncé új dalával bővült Az oroszlánkirály filmzenéje

Beyoncé új dalával bővült Az oroszlánkirály filmzenéje

A villanypásztortól sem riadt vissza az a barna medve, amit nagy erőkkel keresnek Olaszországban

A villanypásztortól sem riadt vissza az a barna medve, amit nagy erőkkel keresnek Olaszországban

–10 százalék: újfajta szárnyak kerülhetnek az Airbus gépeire

–10 százalék: újfajta szárnyak kerülhetnek az Airbus gépeire

Vajon a házi kedvenceink szeretnek minket, vagy csak a kajára hajtanak?

Vajon a házi kedvenceink szeretnek minket, vagy csak a kajára hajtanak?