Csúszásban van a haderő-átalakítás, a késedelmekből fakadó kockázatok pedig súlyosak lehetnek - figyelmeztetett a napokban az Állami Számvevőszék egy vizsgálata. A Honvédelmi Minisztérium vezetése állítja: a védelmi kiadások megkurtítása ellenére sincs ok aggodalomra.

Elvesztette realitását a tízévesre tervezett haderőreform. Erre a lesújtó megállapításra jutott az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a honvédelem helyzetéről készített átfogó vizsgálata alapján. A napokban közzétett jelentés számos bírálattal illeti a Juhász Ferenc vezette Honvédelmi Minisztériumot (HM), amely 2002-ben még nagy lendülettel vágott bele a haderő át- és leépítésének nemegyszer fájdalmas áldozatokkal járó feladatába.

Valamennyi politikai erő megegyezett abban, hogy a magyar honvédségnek - a tömeghadseregek elavult reguláit elhagyva - kis létszámú, de ütőképes, professzionális, a NATO-normák szerint is korszerűen kiképzett, jól felszerelt haderővé kell válnia. A kormány, majd az Országgyűlés által 2004-ben szentesített reform azzal számolt, hogy a szárazföldi csapatok, a légierő és a logisztikai egységek több lépcsőben 2010-re érnék el a számukra megszabott hadrafoghatósági szintet.

A rendszerváltáskor még mintegy 150 ezer fős hadsereg létszáma mára 30 ezer alá csökkent, s közben szerkezete is átalakult. Leépültek a tömeghadseregre jellemző fegyvernemek: a páncélos erők, így a harckocsi, az önjáró tüzér, illetve a lánctalpas eszközökkel ellátott gépesített csapatok például eltűntek, vagy legalábbis szervezetük minimálisra csökkent. Laktanyákat, helyőrségeket és más honvédségi ingatlanok százait zárták be. A HM szocialista vezetése emellett beindított egy sor - például a hadsereg átfegyverzését és a katonák jobb lakhatását célzó - modernizációs programot is. Ami azonban leginkább kivívta a civil közvélemény figyelmét és támogatását: a békeidőre felfüggesztett hadkötelezettség. Az önkéntes haderő megteremtése jegyében tavaly novemberben leszerelt az utolsó sorozott katona is.

A haderő-átalakítás nagy ívű programja - így például a korszerűbb fegyverzet beszerzése - ugyanakkor tetemes pluszköltségekkel is járt. Optimizmusát a védelmi tárca voltaképpen arra alapozta, hogy a Medgyessy-kormány még a NATO 2002. évi képességfelajánló prágai csúcstalálkozóján kilátásba helyezte: a védelmi kiadásokat 2006-ra fokozatosan a hazai össztermék (GDP) 2,1 százalékára emeli. Ám egy évvel később a kormány visszavonulót fújt, s például a HM idei költségvetési kiadási főösszege már a GDP 1,3 százalékát is csak alulról közelíti (lásd ábránkat). Ráadásul a katonáknak a következő években is vissza kell fogniuk magukat. Az ÁSZ-jelentés úgy számol, hogy a haderő átalakítására tíz évre ígért pénz összesen több mint ezermilliárd forinttal kevesebb annál, mint amennyivel 2003-ban kalkuláltak a GDP-ből való 2,1 százalékos részesedéssel számolva. Márpedig a jelentés szerint kellő költségvetési támogatás nélkül a tervek komolytalanok, s így 2014-re nem lehet megvalósítani nagyra törő haderő-modernizációt.

A probléma persze bonyolultabb annál, hogysem pusztán költségvetési ügyként lehetne kezelni. Az ÁSZ-jelentés készítői maguk is a honvédség illetékeseinek a szemére vetik, hogy a HM késésben van a NATO-szabványok és normák bevezetésének eredeti ütemtervéhez képest. Példaképpen említik a NATO-követelményeken alapuló haderő-fejlesztési törzskönyvek alkalmazásának korlátozott eredményeit. E dokumentum rendeltetése, hogy alapadatokat szolgáltasson az alakulatok hadieszköz- és másfajta igényeiről, márpedig ezek beárazása nélkül elképzelhetetlen a valódi pénzügyi tervezés, a feladatok sorrendjének meghatározása.

HVG
A hadsereg létszámának alakulásával is elégedetlenségét fejezte ki az ÁSZ. A katonai állomány belső arányai ugyanis csak lassan javulnak: magyarán még mindig több a tisztek és a polgári alkalmazottak száma, mint azt az Országgyűlés meghatározta. A honvédség finanszírozási gondjain pedig a folyamatos létszámleépítés sem enyhített. A HM 2000 és 2004 között több mint 34 ezer fővel csökkentette a létszámot, miközben a személyi juttatások több mint 60 százalékkal emelkedtek.

"Hát persze hogy emelkedtek a katonák javadalmazására fordított kiadások, hiszen az önkéntes haderőre való áttéréssel a szerződéses katonákat meg kell fizetni, és a külföldön szolgálatot teljesítő katonák az itthoni fizetésük mellett devizaellátmányban is részesülnek" - érvelt a HVG-nek Fapál László, a HM közigazgatási államtitkára. A tárca első számú pénzügyőre szerint a haderő-átalakítási terv korántsem olyan kilátástalan, ahogy azt az ÁSZ-jelentés sugallja. Elismerte ugyanakkor, hogy "a Medgyessy-kormány kezdeti politikai optimizmusának hatására túl nagyot álmodtak a katonák", azaz nem számoltak a nemzetgazdaság teherbíró képességével. Fapál szerint - aki egyébként nem vett részt a védelmi program elindításában - valóban elérkezett az idő a korábbi stratégiai felülvizsgálat felülvizsgálatára. Egyfajta csodafegyverként beszélt például arról a modulokból álló védelmi tervezőrendszerről, amely már nem éves bontásban, hanem hosszabb távon, úgynevezett gördülő tervezéssel készül, és figyelembe veszi az államháztartási büdzsé éves ingadozásait, majd ennek függvényében határozza meg a védelmi kiadások fontossági sorrendjét.

A források csökkenése ellenére a HM egyetlen fejlesztési programot sem akar leállítani: csupán későbbre halasztják megvalósításukat. A tervek szerint 2009-ben - négy-öt évvel később, mint eredetileg tervezték - hadrendbe állítják a Saab-Gripen harci repülőgépeket, s ha lassúbb ütemben is, de folytatják a hadsereg elavult jármű- és rádiókészülék-állományának megújítását, csakúgy, mint a laktanya-felújítási és a lakásépítési programot. Azt azonban a HM-nél is elismerik, hogy a honvédségben továbbra is egyszerre van jelen a hiány és a pazarlás. Milliárdos ráfordításokkal még mindig rendszerben vannak olyan alakulatok, amelyek életben tartásához nehezen áttörhető érdekek fűződnek. S amíg például Hollandia csak haditengerészetet és légierőt tart hadrendben, a szárazföldi manőverekben pedig a szomszédos Belgiumra támaszkodik, Magyarország és a környező országok esetében ilyesfajta együttműködés ma még szinte elképzelhetetlen.

HEIMER GYÖRGY

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Eldőlt: Nagy Blanka végleg lenyomta a NER karaktergyilkos bulvárlapját

Eldőlt: Nagy Blanka végleg lenyomta a NER karaktergyilkos bulvárlapját

A Csernobil színésze szerint az atomkatasztrófa miatt halhatott meg a nagybátyja

A Csernobil színésze szerint az atomkatasztrófa miatt halhatott meg a nagybátyja

Az 50 legnagyobb magyar Facebook-oldal is megszenvedi, ami most történik

Az 50 legnagyobb magyar Facebook-oldal is megszenvedi, ami most történik

Egy hatalmas mélytengeri "rém" maradványaira bukkantak 30 km-re Ausztrália partjaitól

Egy hatalmas mélytengeri "rém" maradványaira bukkantak 30 km-re Ausztrália partjaitól

Már a sündisznókra is figyelmeztetnek a brit utakon

Már a sündisznókra is figyelmeztetnek a brit utakon

Lövöldözés és pánik tört ki a Toronto Raptors bajnoki ünneplésén

Lövöldözés és pánik tört ki a Toronto Raptors bajnoki ünneplésén