A tavalyi reformok után a korrekciók éve lesz az idei tanév: másként készülnek majd az érettségi tételek, másként számítják a felvételi pontokat, miközben az általános iskolák alsó tagozataiban felmenő rendszerben folytatódnak a tavaly megkezdett reformok.

Már színes ceruzákkal álmodnak
© Fazekas István
Mindössze néhány napjuk maradt azoknak a középiskolás diákoknak, akik a nyár végéig valamelyik idegen nyelvből államilag elismert - legalább középfokú - nyelvvizsgát tettek, s ezzel akarják kiváltani az egyik érettségi tárgyukat. Jövőre ugyanis már nem lesz lehetőség arra, hogy valaki nyelvvizsga beszámításával tudja le a nyelvi érettségit, az iskoláknak pedig legkésőbb szeptember 5-éig regisztrálniuk kell azokat, akik valamilyen tárgyból előrehozott érettségit kívánnak tenni.

Az októberben és novemberben esedékes őszi vizsgaszezonban a nyelvek mellett természetesen valamennyi érettségi tárgyból matúrát lehet tenni. Feltéve, hogy a jelentkező teljesítette a középiskolai anyagot, azaz megszerezte az összes év végi osztályzatot. Ez praktikusan azt jelenti, hogy például egy tizenegyedikes diáknak az iskolai házi vizsgán bizonyítania kell, hogy az adott tárgyból a tizenkettedikes tananyagot is tudja. Ez utóbbi megméretés módját, időpontját az iskolák saját belső szabályzatuk alapján határozhatják meg.

Nem a három érettségi vizsgaidőszak (lásd a Tanévnaptárt) lesz az egyedüli újdonsága a 2005-2006-os tanévnek. A tavalyi tételkiszivárogtatási botrány (HVG, 2005. május 14.) tapasztalataiból okulva az Oktatási Minisztérium (OM) több logisztikai változtatásról is határozott. A feladatlapokat a jövőben csak közvetlenül a vizsgák előtt nyomtatják ki, és azokat nem az iskolákhoz, hanem a jegyzői hivatalokhoz továbbítják, ahonnan az oktatási intézmények képviselői csak a vizsgák hajnalán vihetik el a tételcsomagokat. Változik az érettségin elért eredmények felvételi pontokká történő átváltási rendszere is (lásd táblázatunkat a 111. oldalon). Bár az egyetemek-főiskolák hivatalosan jövőre sem követelik meg az emelt szintű érettségit a felvételizőktől (a követelményeket ugyanis legalább két évvel korábban közzé kell tenni), az idei tapasztalatok alapján a rektorok "melegen ajánlják" a magasabb szintű matúrát azoknak, akik valamelyik slágerszakra szeretnének bejutni.

Bár az OM szerint az idei felvételi eljárásban nem sérült a régebben és újonnan érettségizettek esélyegyenlősége, egy, a szaktárcánál készülőben lévő rendelettervezet szerint megszűnne a különböző vizsgákon szerzett eredmények kimazsolázásának lehetősége. A régebben érettségizettek ugyanis most először - és a jelek szerint utoljára - megkaphatták a korábbi 5-ös érettségijükért járó maximális felvételi pontszámot, amelyhez még 7 többletpont is járt, ha szintemelő vizsgát tettek, és ott legalább 33 százalékot értek el. Az "öregdiákok" a jövőben is választhatnának, hogy a 2005 előtti - de csak középszintűt érő - matúra eredményét vagy a későbbi szintemelő vizsgán nyújtott teljesítményüket kérik-e figyelembe venni a felvételi pontok számításánál, de a kettőt semmilyen módon nem lehet majd kombinálni.

Könnyebb lett az iskolatáska (Oldaltörés)

HVG
Az idei felvételipont-mizéria tapasztalataiból okulva megváltozik a nyelvvizsgáért adható többletpontok rendszere is. Ezen a jogcímen idén akár 20 pontot is össze lehetett gyűjteni, amit azért is ért számos kritika, mert így a felvételinél sokszor nagyobb súllyal esett a latba a nyelvtudás, mint a választott szak profiljába vágó előtanulmányok (HVG, 2005. augusztus 6.). A tárca javaslata 10 pontban maximálná a nyelvismeretért adható pontokat, miközben változatlanul két nyelvvizsgát lehetne beszámítani, a középfokúért pedig továbbra is 7, míg a felsőfokúért 10 többletpont járna.

A közép- és felsőfokú oktatást érintő reformok és korrekciók mellett szinte már csak kozmetikázásnak tűnnek az általános iskolai képzést érintő változások. Szeptembertől felmenő rendszerben folytatódik a "stresszmentes iskolarendszer" megteremtését célzó közoktatási reform: a lexikális tudás követelményének csökkentése mellett nagyobb hangsúlyt kap az oktatásban a képességfejlesztés (HVG, 2003. január 25.). Ettől a tanévtől kezdve már az általános iskola második osztályában is csak szülői engedéllyel lehet buktatni, és - az elsősöknél tavaly bevezetett módon - itt is szöveges értékelés váltja fel az osztályzatokat.

Szeptemberben 103 ezer elsős kezdi meg tanulmányait, több mint 3 ezerrel kevesebb, mint tavaly. Nekik egyébként a szó szoros értelemben is könnyebb lehet, mint elődeiknek volt. Egy tavaszi kormányrendelet értelmében ugyanis az alsó tagozaton úgy kell megválasztani a tankönyveket, hogy az egyes tanítási napokon használt segédeszközök tömege ne haladja meg a 3 kilogrammot. Annál súlyosabb lehet viszont az az anyagi teher, amit a tankönyvek beszerzése ró a szülőkre: a tárca az idén 7 százalékos - az inflációt meghaladó mértékű - tankönyvár-emelkedést engedélyezett. Ugyanakkor rászorultsági alapon (három- vagy többgyerekes, illetve kiegészítő családi pótlékra jogosult családok esetében, valamint ha tartósan beteg vagy fogyatékos gyermekről van szó) az idén már a 13. osztályig jár az ingyen tankönyv. A dolog szépséghibája, hogy ezt a kötelezettségüket az iskolák a könyvtárból történő kölcsönzéssel vagy akár a tankönyvek napköziben, tanulószobában történő elhelyezésével is megoldhatják.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Társadalom

Tanévnaptár

Első tanítási nap:2005. szeptember 1. (csütörtök).Utolsó tanítási nap:2006. június 15. (csütörtök)Szünetek:Őszi: 2005.

Minden, amit az Ünnepi Könyvhétről tudni érdemes

Minden, amit az Ünnepi Könyvhétről tudni érdemes

Egy év alatt 40 százalékkal nőtt a magyar építőipar

Egy év alatt 40 százalékkal nőtt a magyar építőipar

Baleset történt az M1-esen, lezárták a Budapestről kifelé vezető oldalt

Baleset történt az M1-esen, lezárták a Budapestről kifelé vezető oldalt

Elit alakulatnál kapott kiképzést Orbán Gáspár

Elit alakulatnál kapott kiképzést Orbán Gáspár

Dokumentumokkal cáfolja a Fidesz Karácsony Gergely állítását

Dokumentumokkal cáfolja a Fidesz Karácsony Gergely állítását

"Ne nyilvánosan csinálják, hanem a négy fal között" - mondta a Fidesz politikusa a Pride-ról

"Ne nyilvánosan csinálják, hanem a négy fal között" - mondta a Fidesz politikusa a Pride-ról