Élőlánc Magyarországért néven új zöld párt szervezésébe fogott a kudarcot vallott Roosevelt téri famentő akciójáról elhíresült Lányi András, a Védegylet egyik alapítója. Jó választási eredményre még a vele szimpatizáló civil szervezetek sem számítanak.

,,Nem a hatalmat akarjuk megragadni, hanem az emberek képzeletét. Mi a politikát többnek tekintjük a pártok világánál, egy olyan demokráciában hiszünk, ahol érték az állampolgári részvétel és a környezettudatos magatartás" - áll a 2000 márciusában, az az évi tiszai ciánszennyezés után alakult, s az egyik alapítóját, Sólyom Lászlót az idén államfői pozícióhoz segítő Védegylet önmagáról szóló ismertetőjében. Ehhez képest váratlannak tűnik, hogy épp a bevezető mondat alkotója, Lányi András író, az ELTE humánökológia szakirány vezetője pártalapításba fogott.

"Alapszabályunkban az a ritkábban emlegetett kitétel is szerepel, hogy »mi politikát csinálunk a környezetvédelemből«. Kezdettől tudtuk tehát mindannyian, hogy ez az út hová vezet. Az élet minőségének romlásával egyenes arányban nő az érdeklődés a zöldek elképzelései iránt. Eljött az ideje, hogy választhatóvá tegyük az ökopolitika célkitűzéseit" - idézte fel az elmúlt évek s főleg hónapok vitáit a HVG-nek Lányi, aki a Védegylet létrejöttekor még úgy nyilatkozott: "a pártpolitikában különben sem hiszek". Elmondása szerint az Élőlánc Magyarországért nevet viselő párt most sem a hatalmat akarja, hanem "választási lehetőséget kínálni azoknak, akiknek elegük van a két nagy pártból". Azokra számítanak, akiket meg tudnak győzni, hogy programjuk "kitörést kínál a technológiai-gazdasági kényszerűségek világából".

HVG
Az ambiciózus terv megvalósításához rendelkezésre álló fegyvertár egyelőre mindössze egy iroda céljára átadott lakásból, egy számítógépből és egy teljes munkaidejét az ügynek áldozó szimpatizánsból áll. "Idő előtti egy új zöld párt alapítása a lejáratódott régiek helyett. A jövő évi választásokon még, fogcsikorgatva bár, a »saját« pártjára szavaz majd a többség, noha a parlamenti politikai erők egyike sem kezeli jól a környezeti ügyeket, amelyeket egyikük sem akart vagy tudott például német mintára összekapcsolni a szociálpolitikával, a gazdaságpolitikával és a munkahelyteremtéssel" - értékelte a helyzetet a HVG kérdésére a zöldmozgalomból érkezett Illés Zoltán, a Fidesz-MPSZ jelenleg a perifériára szorított környezetpolitikusa. Érvelését alátámasztani látszik a Medián idén nyári felmérése is, amely szerint meglepően kevesen választanák maguknak a zöld "címkét" (lásd táblázatunkat a 108. oldalon).

Ha netán átlépné az 1 százalékos küszöböt az országos választásokon, akkor a következő négy évben járó költségvetési támogatással (lásd Pártkörforgó című írásunkat) komolyabb szervezetfejlesztésbe kezdhetne a zengői radartelepítés elleni tiltakozó akcióra emlékeztető nevű Élőlánc. "Infrastruktúra, apparátus és pénz híján országos választási sikerre nem lehet számítani, viszont a helyhatósági választásokon van esélyük Lányiéknak" - vázolta az esélyeket Lukács András, a 133 tagszervezetet tömörítő Levegő Munkacsoport (LMCS) elnöke. "Nem zárom ki, hogy - megkeresés esetén - hulladékgazdálkodási tanácsokat adunk programjukhoz, vagy hogy egyes tagjaink, szimpatizánsaink - magánemberként - beállnak majd a kopogtatócédulázók vagy a plakátragasztók közé" - érzékeltette Szilágyi László, a Hulladék Munkaszövetség elnöke az együttműködés határait. Szakmai felkészítő anyagokat már eddig is adott az azokat igénylő parlamenti pártoknak az LMCS, s konzultációkat is folytatott mind a négy párttal. "Örülnénk, ha minden párt »zöldülne« egy kicsit, s persze jól jönne egy zöld párti siker is, de nincsenek illúzióim" - mondta Lukács.

"Semmiképp sem akarnánk »kiszippantani« a neves civil környezetvédőket szervezetükből, inkább jóindulatukra, tanácsaikra számítunk" - mondta a Védegylet vezetőségéből Lányihoz hasonlóan távozott Kajner Péter. Maga a Védegylet - amelynek Lányi, mint azt a szervezet honlapja szükségesnek látja közölni, idén március óta nem munkatársa - külön közleményben határolódott el a pártalapítástól. Leszögezték, hogy "a Védegylet soha nem fog párttá alakulni", miközben, persze, nem zárható ki, hogy egyes tagjai pártot alapítanak. Egyesek szerint Lányi meg kívánja lovagolni a Sólyom László nevét elsőként bedobó szervezet sikerét, Lányi viszont úgy látja, e siker láttán a pártalapítást ellenzők úgy gondolják: civilként is elérhetik, amit akarnak. "A pártkezdeményezésnek bizalmat szavazunk, azzal is egyetértünk, hogy közpolitikai célokat párt-, illetve parlamenti keretek között hatékonyan érhetünk el - de most még nem érett meg a helyzet a pártalapításra" - mondta Schiffer András, a Védegylet munkatársa.

Az Élőlánc esélyeit rontja, hogy a Lányi által kínált alternatívával más zöld pártok is jelentkeznek - a maguk módján. A zöldeket sokak szerint lejárató, 1994-ben még zavaros, egyebek között az "álcionista" és a "zöldlátnok" kifejezésekkel operáló Magyarországi Zöld Párt mellett a több névváltozáson átesett Zöld Demokraták (ZD) a legismertebbek. Ezeknek a pártoknak sosem sikerült néhány tizedszázaléknál több voksot szerezni listán, kérdés tehát, hogy a náluk nagyobb társadalmi beágyazottsággal nem rendelkező Élőláncnak mitől menne jobban 2006-ban. Igaz, e két "régi" párt nem élvezi a zöld szervezetek többségének bizalmát. A ZD például egyrészt azért bűnhődik, mert pártszövetségre lépett ideologikus pártokkal - 1998-ban a némileg jobbra állónak minősíthető Együtt Magyarországért Unió, 2002-ben az inkább baloldali beütésű Centrum színeiben vesztett -, másrészt többeket felbőszített, hogy miközben több tucat civil szervezet tiltakozott az uszodabővítés címén elrendelt margitszigeti fakivágások ellen, a párt - nem észszerűtlen - kompromisszumos megoldást munkált ki és fogadtatott el a beruházó sporttárcával.

Az Élőláncnál - legalábbis szervezői előéletét ismerve - efféle "puhaságtól" nem kell tartani. Másik kérdés, hogy a választókhoz mennyire áll majd közel egy olyan párt, amely a zöld érdekek propagálása közben a gázárak emelésének szükségességét, egyes sztrádaépítések feleslegességét hangoztatja, a nagy bevásárlóközpontok visszaszorítását szorgalmazza, és a fogyasztást korlátozni kívánó programokat hirdet.

SZABÓ GÁBOR

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Társadalom

Pártkörforgó

Jelöltállítási lehetőség az országgyűlési választáson - ez az egyetlen fogalmi elem, amely megkülönbözteti a pártot a...

Meghalt Franco Zeffirelli világhírű rendező

Meghalt Franco Zeffirelli világhírű rendező

570 milliárd forintot már most elköltött a Volkswagen a dízelbotrány miatt jogászokra, és messze még a vége

570 milliárd forintot már most elköltött a Volkswagen a dízelbotrány miatt jogászokra, és messze még a vége

Csomagokra felpakolva és keresztbe rakva is szállítottak autót

Csomagokra felpakolva és keresztbe rakva is szállítottak autót

Lezárásokra kell számítani a Hősök tere környékén a Szabadságkoncert miatt

Lezárásokra kell számítani a Hősök tere környékén a Szabadságkoncert miatt

Fülke: Gyurcsánynak 557 ezer oka van ejteni Karácsony Gergelyt

Fülke: Gyurcsánynak 557 ezer oka van ejteni Karácsony Gergelyt

Nem biztos, hogy jó ötlet most MacBookot venni, újak jöhetnek

Nem biztos, hogy jó ötlet most MacBookot venni, újak jöhetnek