Új Magyar Szó néven jelenik meg október elejétől a tönkrement Romániai Magyar Szó helyét elfoglaló bukaresti magyar napilap. Az országos terjesztésű újság jövője elsősorban a Romániai Magyar Demokrata Szövetség jóindulatától függ.

"Bukarestben 58 éve jelenik meg országos magyar napilap, ezt a bástyát nem szabad feladni" - így indokolta a HVG-nek Stanik István, az Új Magyar Szó kiadójának, a Scripta részvénytársaságnak vezérigazgatója, miért kellett a román fővárosba, méghozzá az augusztusban, az 5263. számával megszűnt Romániai Magyar Szó romjaira telepíteni az új lap szerkesztőségét. A kiadó vezetése persze gondosan ügyelt arra, hogy a tönkrement elődre csupán a szerkesztőség - most rendbe hozott - irodáinak a helye emlékeztessen, hiszen nem névváltásos jogutódlásról van szó, hanem új kiadványról (HVG, 2005. augusztus 13.).

A pénz egyelőre nem számít. Az Erdélyi Riport című hetilapot is megjelentető nagyváradi Scripta 84 százalékos részvényese, Verestóy Attila, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátora eddig több mint 40 millió forintnyi lejt pumpált az induló lapba. Ez persze csak a startra elég. Stanik körülbelül 9 millió forintnyi havi költséggel számol, amit a lap "meglódulásáig" alapítói forrásból kell finanszírozni. A kiadásokat növeli a különleges szervezeti felállás: a lapot a fővárosban szerkesztik - ezért fizetni kell a Bukarestbe költöztetett 11 fiatal szerkesztő szolgálati lakásának bérét -, Kolozsvárott nyomják, a tudósítók, a bedolgozó munkatársak zöme pedig valamelyik erdélyi településről ír. A megkapaszkodást azonban segítheti, hogy befuthat egy 21-22 millió forintnyi segélycsomag. A pénzt az RMDSZ még idén nyár elején kalapolta össze főként alapítványoktól, továbbá vállalkozóktól a megszűnés határára sodródott és mintegy 60 millió forintnyi adósságot felhalmozó Romániai Magyar Szó számára. A befolyt összeg azonban kevés lett volna a Gyarmath János főszerkesztő irányította, a Transil kiadó által megjelentetett lap - a Ceausescu-időkbeli pártújság, az Előre jogutódja - újraélesztéséhez. Ráadásul a HVG információi szerint az RMDSZ csúcsvezetése már hónapokkal korábban kiállította az újság halotti bizonyítványát, mondván, a menedzsment képtelen alkalmazkodni a piaci viszonyokhoz. Ugyanakkor hozzátették a kormánypárt RMDSZ-nél: szívesen támogatnának egy, a fővárosban szerkesztett, országos terjesztésű magyar napilapot.

A nullszaldó eléréséhez azonban a mostani 8 ezres példányszám édeskevés, bár eleve 3500 előfizetővel indultak - a megszűnt lap hűséges vevőit ugyanis átvették a Transiltól. A kiadó éppen ezért elsősorban a hirdetési bevételekre számít, azzal kalkulálva, a romániai reklámtorta 98 százalékának felosztásáról Bukarestben határoznak. Stanik büszkén lobogtatta az egyik vezető romániai reklámügynökséggel frissen kötött szerződést, amely minimum havi 2,5 millió forintnyi bevételt ígér, de számítanak a regionális reklámcégekre és állami hirdetésekre is. Az utóbbiakra azért, mert egy, a közelmúltban RMDSZ-nyomásra hozott kormányhatározat arra kötelezi az állami intézményeket, hogy reklámkampánypénzeik 6 százalékát a kisebbségi kiadványokhoz irányítsák. Ez dekódolva a magyarokat jelenti, hiszen egyetlen más kisebbség lapja sem teljesíti az előírt két feltételt: a kiadvány legyen országos terjesztésű, és auditáltassa példányszámát. Valójában az Új Magyar Szóra szabták a kiírást, mivel a többi magyar napilap megyei terjesztésű, kivéve a fő vetélytárs Krónikát és az öt megyében megjelenő Nyugati Jelent, ezek viszont nem hitelesíttetik adataikat. Így viszont az Új Magyar Szónál jóval olvasottabb újságok (lásd táblázatunkat) mind-mind kimaradnak az irányítottreklámpénz-akcióból.

A gyakorlatban a kormányhatározat még nem garancia, hisz például a román nyelvű médiában most futó, adócsalás elleni kampány lejmillióiból az Új Magyar Szó eddig egyetlen fityinget sem kapott. "A hasonló törvények betartatásában számítunk az RMDSZ segítségére" - fogalmazott Stanik, aki határozottan tagadta, hogy a párt bármi módon beleszólna tartalmi kérdésekbe. "De szükség van egy országos magyar napilapra, amely objektíven tudósít az RMDSZ tevékenységéről" - jelezte a vezérigazgató, hogy Verestóyék sem önzetlenek. Hozzátette persze, hogy ha a politikai ellenlábas Szász Jenő-féle Magyar Polgári Szövetség pártként bejegyzi magát, természetesen "róluk is írnak" majd az Új Magyar Szóban.

Az önmagát közéleti, családi lapnak meghatározó és Ágoston Hugó főszerkesztette újsággal kapcsolatban várhatóan sokszor fogják emlegetni az RMDSZ-közeliséget. Kérdés viszont, hogy a másik országos magyar napilap, a Fidesz-közelinek mondott Veres Lajos többségi tulajdonában lévő Krónika beleharap-e vetélytársába. Egyébként 1999-ben ezt is Verestóyék hozták össze (HVG, 1999. október 16.) - hasonlóan nagy lendülettel. Stanik azonban fél év múlva otthagyta a Krónikát, állítása szerint azért, mert a tervekkel ellentétben a tulajdonosok magyarországi "közpénzekre utaztak", ő pedig a piacon akart megélni. Viszály forrása lehet a tény, hogy Stanik jó néhány krónikást átcsábított új lapjához, sőt a rossz nyelvek szerint a kolozsvári újság összes szerkesztőjét, tudósítóját megkörnyékezte ajánlatával.

IRHÁZI JÁNOS / BUKAREST

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Társadalom

Íráspróbák

Régebben, különösen a kilencvenes években az erdélyi magyar sajtót a lelkesedés jellemezte, valamint az, hogy vártak a...

Növekedhet a mellrák kockázata a lombikbébi-eljárással szülő nőknél

Növekedhet a mellrák kockázata a lombikbébi-eljárással szülő nőknél

825 millió forintot költ a kormány sürgős szúnyogirtásra

825 millió forintot költ a kormány sürgős szúnyogirtásra

Nem mond igazat Toroczkai önkormányzata az eladásra kínált Ladáról

Nem mond igazat Toroczkai önkormányzata az eladásra kínált Ladáról

Ha használja az Outlookot, most gyorsan frissítse

Ha használja az Outlookot, most gyorsan frissítse

Kormányinfó: Karácsony teljesen alkalmatlan Budapest vezetésére

Kormányinfó: Karácsony teljesen alkalmatlan Budapest vezetésére

Pokoli hőhullám éri el Európa nagy részét szerdán, 40 foknál melegebb idő várható

Pokoli hőhullám éri el Európa nagy részét szerdán, 40 foknál melegebb idő várható