Enyhíteni kellene a flóbertfegyverek tartásának másfél éve szigorított szabályait - áll a szocialista Vári Gyula és Gál Zoltán törvényjavaslatában, amely százezres kört "dekriminalizálna". Miközben valamelyest csökken az engedéllyel tartott pisztolyok száma, jócskán gyarapszik a vadászpuskáké.

Rendőrpukkasztó fricska volt, egyúttal a fővárosiak "érzékenységének" tesztje, hogy a Tomcat művésznéven publikáló internetes szerző, Polgár Tamás egy kalasnyikov kinézetű tárggyal, "bűnelkövetés" feliratú sapkában és mellényben több mint egy órán át - háborítatlanul - mászkált Budapesten. Következményében szerencsére az sem vált tragikusabbá, hogy Gyöngyösön szombaton egy vitát követően pisztolylövéseket adtak le egy családra; a rendőrök által gyanúsított büntetett előéletű fiatalember ellen körözést adtak ki.

HVG

Évtizedes vita, hogy a lőfegyvertartás szigorítása vagy éppen enyhítése miként hatna a közbiztonságra, Tomcat története mindenesetre egyfajta állampolgári és hatósági fásultságot valószínűsít. Az az új magyar törvényjavaslat, amelyet két szocialista honatya, Vári Gyula vadászpilóta és az 1990-ben néhány hónapig belügyminiszter, 1994-1998-ban parlamenti elnök Gál Zoltán önálló képviselői indítványként jegyez, mindenesetre "csak" a legkevésbé veszélyes lőfegyverekről, a flóbertekről szól.

A flóberteket a magyar törvényhozás 2004-ben, az EU-jogharmonizáció jegyében sorolta be az engedélyköteles tűzfegyverek közé - a Vári-Gál-féle javaslat indoklása szerint lényegében tévesen. A flóbertek úgynevezett csőtorkolati energiája nem haladhatja meg a 7,5 joule-t, így súlyos sérülést csak kivételes helyzetekben okozhat, például ha közelről leadott lövés szemen vagy torkon talál valakit. E fegyverfajta engedélykötelessé tétele mindenesetre a flóberttartók pontosan nem ismert, százezres nagyságrendű táborát fenyegeti büntetőjogi szankciókkal.

Ami a valódi, emberélet kioltására is alkalmas lőfegyvereket illeti, az engedéllyel tartott puskák, pisztolyok száma Kincses Ildikó ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) igazgatásrendészeti főosztályvezetője szerint jelenleg mintegy 223 ezer. Figyelemre méltó, hogy egy év alatt az önvédelmi maroklőfegyverek száma 1800 darabbal, mintegy 10 százalékkal csökkent, a vadászfegyvereké viszont 5 ezerrel nőtt. A pisztolytartás visszaszorulása az engedélyezés szigorodásával függ össze: azzal, hogy megszűntek a korábbi "alanyi" jogosultságok, immár a tényleges veszélyeztetettséget kell legalább valószínűsíteni. A jelenlegi engedélyesek mintegy fele aktív rendőr, akik szabadidejükben gyakran nagyobb teljesítményű fegyvert hordanak, mint szolgálatban.

A testületen belül sem egységes azonban a hozzáállás, maga Kincses Ildikó például egyáltalán nem tart önvédelmi fegyvert. Ő kevéssé hisz a fegyveres önvédelem lehetőségében, mondván, a támadó mindig lépéselőnyben van, egy női táskából elővarázsolni a pisztolyt igencsak időigényes lenne. Kincses mindazonáltal megérti, hogy a rendvédelmi szervezetek vagy a honvédség tagjai "érzelmileg" ragaszkodnak a fegyverhez; szerinte a kevésbé veszélyeztetettek számára ésszerű kompromisszum lehetne pisztolyuk gázriasztóvá alakítása. Vele szemben például Garamvölgyi László ezredes, az ORFK szóvivője ragaszkodik önvédelmi fegyveréhez, mondván, szolgálati és államtitkok ismerője, ráadásul nemegyszer nyilvánosan beszél súlyos bűncselekmények elkövetőiről, bűnszervezetek tagjairól.

FAHIDI GERGELY

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Társadalom

Kilövési engedély

Az otthon a legintimebb szféra, ezért a polgárt a saját lakásában nagyobb védelem illeti meg, mint másutt - indokolta...

Társadalom

Talján védelem

Olaszországban a múlt héten szavazta meg a törvényhozás azt a jogos önvédelemről szóló törvényt, amelynek értelmében...

Náci karlendítésre emlékeztető mozdulatokat tett esküvőjén a Jobbik elnökének felesége

Náci karlendítésre emlékeztető mozdulatokat tett esküvőjén a Jobbik elnökének felesége

Az a legfontosabb, ami a tanulónak fontos. És a tanterv, amit ismerünk, nem az

Az a legfontosabb, ami a tanulónak fontos. És a tanterv, amit ismerünk, nem az

Sokan pályázhatnak Andy Vajna kaszinóira

Sokan pályázhatnak Andy Vajna kaszinóira

Népszava: Folytatódik az eljárás Magyarország ellen a Stop Soros-törvénycsomag miatt

Népszava: Folytatódik az eljárás Magyarország ellen a Stop Soros-törvénycsomag miatt

Elődöntőbe jutottak Babosék az Australian Openen

Elődöntőbe jutottak Babosék az Australian Openen

Sokkal könnyebb lesz a földhivatali ügyintézés, ha valóra válik a kormány terve

Sokkal könnyebb lesz a földhivatali ügyintézés, ha valóra válik a kormány terve