Olaszországban a múlt héten szavazta meg a törvényhozás azt a jogos önvédelemről szóló törvényt, amelynek értelmében...

Olaszországban a múlt héten szavazta meg a törvényhozás azt a jogos önvédelemről szóló törvényt, amelynek értelmében nem vonható felelősségre, aki a saját vagy mások személyi, illetve vagyonvédelmére otthon vagy a munkahelyén (például üzletben vagy bármilyen kereskedelmi, vállalkozótevékenységet folytató helyen) fegyvert - pisztolyt, puskát, kést stb. - használ. Az egyetlen paragrafusból álló törvény csak annyi megszorítást tesz, hogy fenn kell állnia a támadás veszélyének, illetve annak a körülménynek, hogy a betörő vagy a támadó nem hátrál meg a fegyver láttán. A törvényt beterjesztő Claudio Castelli igazságügy-miniszter, a szélsőjobboldali, idegenellenes Északi Liga tagja, győzelemként ünnepelte, hogy "a mai kormánytöbbség megajándékozta az olasz polgárokat egy Ábel érdekében tett lépéssel". "Mostantól a bűnözőknek valamivel több félnivalójuk, a derék embereknek, a támadások áldozatainak pedig valamivel kevesebb gondjuk lesz" - mondta. Az Unió nevű ellenzéki baloldali tömörülés pártjai viszont vadnyugati normák törvényesítésével vádolják a kormányzó jobboldalt, ahogy Piero Fassino, a baloldali demokraták vezetője fogalmazott: Berlusconiék lényegében azt üzenik a választóknak, mi nem tudunk megvédeni benneteket, tegyétek meg magatok. De nem tetszik az új törvény a bíróknak, az ügyvédeknek sem, mert az szerintük nem az önvédelmet, hanem a támadást törvényesíti azokkal szemben is, akik nem veszélyeztetik a másik ember testi épségét. Meglepő módon nem lelkesek a kereskedők sem - venetói szövetségük elnöke, Massimo Elbonetti úgy nyilatkozott, jobb lenne a vadnyugatot meghagyni Amerikának -, az egyik rendőrszakszervezet főtitkára pedig azt mondta, ez a törvény az állam kudarcát bizonyítja. Az olaszok többsége, 50-60 százaléka viszont az újságok internetes közvélemény-kutatásai szerint pártállástól függetlenül egyetért az új regulával.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Társadalom

Ahogy a csövön kifér...

Enyhíteni kellene a flóbertfegyverek tartásának másfél éve szigorított szabályait - áll a szocialista Vári Gyula és Gál Zoltán törvényjavaslatában, amely százezres kört "dekriminalizálna". Miközben valamelyest csökken az engedéllyel tartott pisztolyok száma, jócskán gyarapszik a vadászpuskáké.

Nagyjából ezren vonulnak az Andrássy úton a Várkert Bazár felé

Nagyjából ezren vonulnak az Andrássy úton a Várkert Bazár felé

Hát, ez szomorú: a MasterCard mégsem úgy vezeti be az álomfunkciót, ahogy elsőre tűnt

Hát, ez szomorú: a MasterCard mégsem úgy vezeti be az álomfunkciót, ahogy elsőre tűnt

Iszlamista orosz késelt meg egy nőt egy norvég plázában

Iszlamista orosz késelt meg egy nőt egy norvég plázában

Egy fát már most kivágnak a Vörösmarty téren, aztán majd az összes többit is

Egy fát már most kivágnak a Vörösmarty téren, aztán majd az összes többit is

A francia szélsőjobb kihátrál az egyik legnagyobb melléfogásából

A francia szélsőjobb kihátrál az egyik legnagyobb melléfogásából

Milliókkal többen halnak meg a légszennyezés miatt évente, mint gondolták

Milliókkal többen halnak meg a légszennyezés miatt évente, mint gondolták