Többrendbeli adócsalás gyanújával vádat emeltek Szima Judit Tolna megyei főnyomozó ellen, aki szerint azért érik a sorozatos támadások, mert egy rendőrszakszervezet vezetője. Az illetékesek állítják, a két dolognak nincs köze egymáshoz.

"Nyolc hónapi vizsgálódás után csak abba tudtak belekötni, hogy a megengedettnél több gulyás és üdítőital fogyott egy-két szakszervezeti majálison" - mondja Szima Judit rendőr alezredes, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályának kiemelt főnyomozója, aki szerint az ellene folyó támadások legfőbb célja, hogy megszabaduljanak tőle mint rendőr-szakszervezeti vezetőtől. Szima ellen tavaly tavasszal, a rendvédelmi szolgálat feljelentése nyomán kezdett vizsgálódni a Somogy Megyei Ügyészségi Nyomozó Hivatal. A közelmúltban megszületett vádirat szerint a főnyomozó mint szakszervezeti titkár tehető felelőssé azért, hogy 2003-ban, illetve 2004-ben a Független Rendőrszakszervezet (FRSZ) Tolna megyei tagszervezete a megengedett adómentes határértéken felül adott természetbeni juttatásokat - ajándékokat, üdülési hozzájárulást, élelmiszereket, játékokat - a tagjainak és hozzátartozóiknak.

Az államháztartást ért kár összesen 223,4 ezer forint - számol az ügyészség, a többrendbeli adócsalásnak minősülő vétség mellett azt is felróva a vádlottnak, hogy megsértette a számviteli rendet bizonyos könyvviteli nyilvántartás és a pénzügyi beszámolók elmulasztásával. S mivel a megállapítás szerint mindezt szándékosan tette, a vádiratot előterjesztő címzetes ügyész egyenesen fogházbüntetést indítványozott a vádlottnak - igaz, próbaidőre felfüggesztve.

Az ügyészség irata alkalmatlan a vádemelésre - állítja Szima, mondván: ugyanazon dokumentumok alapján az APEH nem állapított meg adóhiányt, csak szabálytalanságokat tárt fel, amiért bírságot szabott ki. Azt is vitatja, hogy ő lenne az elkövető, hiszen ő csak egy tagszervezet vezetőjeként működött. Nem utolsósorban pedig bizonyos, bizonyítékul szolgáló jegyzőkönyvrészletről azt állítja, hogy az nem is az általa vezetett alapszervezetről szól. Horváth Szilárd Somogy megyei főügyész nem kívánt az ügyről nyilatkozni, de azt leszögezte, a vádemeléssel a törvényeknek megfelelő döntés született, s a bíróság dolga a bűncselekmény elbírálása.

Bármi történt is, a rendőrség számára az utóbbi években alighanem egyre kínosabbá vált Szima ténykedése, aki kezdetben a szekszárdi városi rendőrség alkalmazottjaként, majd a Tolna megyei főkapitányság vizsgálati osztályának hivatásos tisztjeként dolgozott. Részt vett több kiemelt ügy - olajszőkítések, vényhamisítások, sorozatos autólopások - nyomozásában is. Munkájával kapcsolatban szerinte nem merült fel kifogás, támadások és retorziók csak azóta érik, amióta élharcos szerepet vállalt egy önálló szakszervezet létrehozásában. Korábban az FRSZ Tolna megyei tagszervezetének volt a titkára, amelynek önállósodásáért egy idő után azért szállt síkra, mert úgy gondolta, az állomány tagjainak hathatósabb érdekvédelemre van szükségük. Mivel erőfeszítései hiábavalónak bizonyultak, 2004 végén a megyei tagszervezet teljes tagságával együtt kilépett az FRSZ-ből. Új érdekvédelmi szervezetet alakított, amelynek a nevéből egy idő után kikerült a "tolnai" jelző, ezzel is deklarálva, hogy már a megyén túliak felkarolására is törekszik. Pár hónapja Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetre változtatta a nevét. Tagsága, amelynek többsége ma már fővárosi, jelenleg hét megyéből közel 500 főt számlál. A szervezet több rendőrkövetelésnek, különösen a 2004-ben ki nem fizetett 13. havi illetmény ügyének vált hangadójává, az elsőként pereket indító rendőrök mögé állva. Mivel az új szakszervezet nem kapott a másik két rendőrszakszervezethez hasonló jogosultságokat, kedvezményeket a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányságtól, Szima az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz és az ombudsmanhoz fordult jogorvoslatért.

A főnyomozó a Belügyminisztérium (BM) megtorlásaként értékelte, hogy a szakszervezeti tevékenységével kapcsolatban ellene indított büntetőügyben házkutatást is tartottak a lakásán és az irodájában. A belügyi tárca szóvivője ugyanakkor egy tavalyi Népszabadság-cikkben a rendőrnő megnyilvánulásait "paranoid kirohanásnak" nevezte, ami miatt Szima büntetőfeljelentést tett. (A hamarosan induló perben dől el, valóban mondott-e ilyet a szóvivő, és ha igen, az minek minősül.) A főnyomozó házkutatás miatt tett panaszát a Legfőbb Ügyészség elutasította, de Szima időközben büntetőfeljelentést tett a rendvédelmi szolgálat ellen is. Álláspontja szerint ugyanis a közvetlenül belügyminiszteri irányítás alatt álló, a rendőrállomány munkakörével kapcsolatos ellenőrzéseket végző szolgálat az ügyében adótitkot sértett, és jogosulatlanul gyűjtött különlegesen védett adatokat a szakszervezetről.

Meglehet, öngólt lőtt a rendőri vezetés. A vádemelés hírére ugyanis pár nap alatt harminc újabb taggal bővült a szakszervezet. A Tolna megyei főkapitányság éléről egy hónapja nyugdíjba vonult Kustra József ugyanakkor úgy látja, a szakszervezetek tevékenysége ellehetetlenítheti a rendőri munkát. A volt főkapitány a HVG-nek elmondta: már tolnai kinevezése után két héttel beperelte őt a főnyomozó, és az utóbbi másfél évben másfél tucat pert indított ellene vagy a főkapitányság ellen. A Szima-ügyek miatt külön jogászt kellett felvenni, miközben az új rendőrszakszervezetnek egyre több tisztségviselője támadt, igényt tartva az ezzel járó munkaidő-kedvezményekre.

A BM-ben ma már csaknem mindenki személyesen ismeri a Szima-ügyet - állítja a volt főkapitány, jelenleg a BM régiós felelőse, utalva arra, hogy a szakszervezeti vezető valóban "kinőtte" a megyét. Azt is hangsúlyozta azonban, hogy a kiemelt főnyomozó ellen indított nyomozásnak semmi köze a szakszervezethez, azt egy rendőrtiszt ellen folytatták, "akinél az átlagosnál súlyosabban kell megítélni bármilyen törvénysértést".

TÖRÖK TÜNDE

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Székely János püspök: Méltányos volna a családi pótlék emelése

Székely János püspök: Méltányos volna a családi pótlék emelése

Budapesten is gyertyát gyújtottak a meggyilkolt lengyel politikus emlékére – fotók

Budapesten is gyertyát gyújtottak a meggyilkolt lengyel politikus emlékére – fotók

Több RAM-ot olcsóbban? Érdemes lesz kivárni a Google új telefonját

Több RAM-ot olcsóbban? Érdemes lesz kivárni a Google új telefonját

Három pitbull támadt egy 13 éves fiúra és húgára Ötvöskónyiban

Három pitbull támadt egy 13 éves fiúra és húgára Ötvöskónyiban

Márki-Zay: Volt olyan önkormányzati dolgozó, akinek ezernél is több kifizetetlen túlórája volt

Márki-Zay: Volt olyan önkormányzati dolgozó, akinek ezernél is több kifizetetlen túlórája volt

BKV: Nem is annyira súlyos a létszámhiány a cégnél

BKV: Nem is annyira súlyos a létszámhiány a cégnél