Eddig nyolcszáz férfi élt azzal a lehetőséggel, hogy felvegye felesége családnevét. Az egyenjogúság nevében született törvénymódosítás nyomán az anyakönyvi rendszert is módosítani kellett.

Tizenöt év nagy idő. Deutsch Tamás fideszes országgyűlési képviselő, aki a Nemzeti Gyermek- és Ifjúsági Alapítvány kuratóriumának visszahívása miatt az országgyűlési jegyzőkönyvek tanúsága szerint 1991 októberében még "súlyos tényekkel" terhelt vitában állt Für Lajossal, az MDF-kormány honvédelmi miniszterével, a kormány ifjúsági kabinetjének elnökével, a közelmúltban családtagja lett egykori vitapartnerének, sőt még a nevük is részben közössé vált. Deutsch ugyanis - mint kifejtette - új felesége, Für lánya iránt érzett szerelmét kifejezendő, közszereplőként elsőként élt a két éve már Magyarországon is törvény adta lehetőséggel, és a sajátja mellé felvette a Für nevet is. Deutsch-Für Tamáson kívül tavaly decemberig összesen 355 férfi társa döntött úgy, hogy sajátja mellé felveszi a felesége nevét is. Voltak azonban náluk is elszántabbak: 409 névváltoztatást kérő teljesen lemondott saját családnevéről, és most kizárólag arája nevét használja a szülőktől örökül kapott helyett.

Bár a névváltoztatások indokáról nem vezetnek statisztikát a Belügyminisztérium Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatalánál - egyedi ügyekről pedig nem adhatnak felvilágosítást -, annyi megállapítható, hogy a házastársi névfelvételekben az érzelmi okok mellett legalább hasonló arányban lehetett befolyásoló tényező a régi családnévvel való elégedetlenség. A Nagyok, Kovácsok, Szabók és más gyakori családnevek viselői számára a házasságkötés - pontosabban az olykor lehetővé váló névváltoztatás - kiváló alkalmat teremthet arra, hogy megszabaduljanak valamilyen okból terhes családnevüktől is.

Korántsem volt ez mindig ennyire egyszerű Magyarországon. A férfiak házassági névváltoztatása csupán a családjogi törvény 2002-es, ám csak 2004 januárjában életbe lépő módosításával vált lehetővé. Korábban is változtathatott nevet, s akár a felesége vezetéknevét is felvehette egy férfi, ám ezzel automatikusan elvesztette saját születési nevét. A férjek névválasztási jogának efféle korlátozása miatt két érintett az Alkotmánybírósághoz fordult. Nem is hiába: a testület 2001-ben kiadott határozata szerint "mulasztásban megnyilvánuló alkotmányellenes helyzet" jött létre azzal, hogy Magyarország nemzetközi szerződésekben vállalt kötelezettségei ellenére sem biztosította a férjeknek és feleségeknek egyaránt a házasságkötést követő névváltoztatási jogot.

Ma már csak a házasulók fantáziája - és a névkettőzés terjedelmi korlátai - szabhat határt a házastársak névválasztásának. A módosítás nyomán a férj dönthet úgy is, hogy saját családnevét a felesége nevére cseréli, vagy - mint tette azt Deutsch - megőrzi, és egy kötőjellel elválasztott utótagként egyszerűen hozzábiggyeszti szerette vezetéknevét. Mindezt legkésőbb a házasságkötésig kell eldönteniük s az anyakönyvvezetőnek bejelenteniük, így az egész névváltoztatási procedúra megúszható 5 ezer forintból. Ha ugyanezt a hagyományos névváltoztatási ügymenet keretében teszik, az eljárási tarifa az első alkalommal 10, ezt követően pedig 20 ezer forint. A törvénymódosítást megelőzően összeházasodottak számára ugyanakkor visszamenőleges hatállyal és feltételekkel is lehetséges a családnév módosítása. Leszámítva persze a szükséges okmánycsere költségeit: arról ugyanis mindenki maga köteles gondoskodni, hogy mindenhol az új nevén szerepeljen.

A névválasztási szabályok módosításának költségvetési kihatásai nem jelentéktelenek. Az átállás árát még 2003-ban több milliárd forintra becsülték a szakértők, tételes kimutatás viszont azóta sem készült. A tényleges névváltoztatások számától függetlenül módosítani kellett, illetve kell mindazon nyilvántartásokat, amelyekben még a "lánykori név" megjelölés szerepel. Ez ugyanis az új szabályok szerint - vagyis a férfiakra nézve - értelmezhetetlen, s így használhatatlan fogalom, amelyet a "születési név" váltott fel. Az új rubrika miatt módosítani kellett például a népesség-nyilvántartó rendszert, átalakult a bűnügyi nyilvántartó, de az APEH és a társadalombiztosítás adatbázisa is. S bár a szakértők nem számítanak arra, hogy megindul majd a feleségük nevére vágyók rohama, a változásnak előbb vagy utóbb el kell érnie minden olyan további nyilvántartást is, amelyekben még a korszerűtlen "leánykori név" szerepel.

PÁLMAI ERIKA

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Társadalom

A legnépszerűbbek

Bár a hivatalos 2005-ös keresztnévtoplista csak néhány hét múlva készül el, annyi már biztosan tudható, hogy nem...

6,5 milliárd forint értékű élelmiszert mentett meg tavaly az Élelmiszerbank

6,5 milliárd forint értékű élelmiszert mentett meg tavaly az Élelmiszerbank

Közjegyzőnek álcázott csalók kérnek pénzt a lakásvásárlóktól

Közjegyzőnek álcázott csalók kérnek pénzt a lakásvásárlóktól

Videó: hatalmas füsttel lett „öngyilkos” egy Mazda motorja a Soroksári úton

Videó: hatalmas füsttel lett „öngyilkos” egy Mazda motorja a Soroksári úton

Lékai Máté legjobb napja: "Nyertünk és apa lettem!"

Lékai Máté legjobb napja: "Nyertünk és apa lettem!"

Karácsony és Horváth első előválasztási vitája: A Fidesz meg fog bukni

Karácsony és Horváth első előválasztási vitája: A Fidesz meg fog bukni

Aggasztóan lassan halad a kútba zuhant spanyol kisfiú mentése

Aggasztóan lassan halad a kútba zuhant spanyol kisfiú mentése