Tartalmilag kevés újat hozott a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal Postabankkal kapcsolatos jelentésének nyilvánosságra került tervezete, arra azonban igencsak alkalmas, hogy erősítse az adatvédelmi biztos által megfogalmazott aggályokat a mindenkori kormányzati "titokgyár" működéséről.

"A közérdekű adatok nyilvánosságát tekintve a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) a legproblematikusabb állami szervezet" - erősítette meg a HVG kérdésére Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos. Az államszervezeten belül a kormány alá tartozó Kehi, valamint a személyes adatok védelme mellett a közérdekű információk szabad megismerhetőségéért is felelős mindenkori ombudsman hosszú évek óta "elbeszélnek" egymás mellett. Az előd, Majtényi László már 1999-ben nyomatékosan felhívta a hivatal vezetőinek figyelmét mulasztásaikra, majd Péterfalvi is több kemény hangú ajánlást fogalmazott meg, a Kehiről azonban az éppen regnáló kormány összetételétől függetlenül gyakorlatilag mindig lepergett a kritika.

Alkotmányos kötelezettsége ellenére a hivatal rendre csak jókora késéssel vagy egyáltalán nem kérte ki az adatvédelmi biztos véleményét - például titokköri jegyzékéről vagy egyedi titkosítási döntésekről -, és az ajánlások jó részére is fittyet hányt. Mindennek jelentősége részben most mutatkozik meg, amikor egy hat évvel ezelőtti vizsgálat politikai botránykővé vált. Kétségtelen, hogy a hajdani, Princz Gábor-féle Postabank működését, összeomlásának, majd állami milliárdokból történő újjáélesztésének igaz történetét szinte lehetetlen teljességgel feltárni - ezt bizonyítja a mindmáig első fokon zajló büntetőbírósági eljárás elhúzódása is -, de az mégiscsak szokatlan, hogy a Kehi érvényes kormányhatározat ellenére képtelen volt ennek egyik részterületéről hivatalos jelentést produkálni. Valami persze elkészült, azt viszont formálisan titkosították, majd a múlt héten internetes közkinccsé vált egy szöveg, amiről közreadói azt állítják: ez maga a "titok".

Nem először kerekedett botrány a Kehi titkos Postabank-anyaga körül. Ez ugyanis - máig tisztázatlan körülmények között - három évvel ezelőtt bukkant fel először, amikor a rendőrség lezárta a Princz Gábor egykori Postabank-vezér és bankártársai ellen folyó nyomozást (HVG, 2003. március 29.). A dokumentumra Princz ügyvédje talált rá a rendőrségi iratok között. Az viszont most a választási sárdobálás részévé vált, hogy mit talált annak idején a Kehi, és minderről miért nem készülhetett "valódi" jelentés. A HVG megtalálta a Postabank Workout Kft. működését vizsgáló egyik volt Kehi-munkatársat, aki elmondta, neki a "nem jelentés" elkészítése után nem sokkal el kellett hagynia a szervezetet. Szerinte abban az időben felkészült szakemberek minden szükséges iratot megvizsgálva szakmailag megalapozott jelentést készítettek elő, Auth Henrik akkori Postabank-vezető (ma MNB-alelnök) ellenvéleményére is érdemi választ írtak, az viszont már nem rajtuk, hanem a Kehi vezetésén múlt, hogy mindez torzó maradt. "Már 2003-ban is elmondtam, 1999. december 15-én valóban kaptam a Kehitől egy jelentéstervezetet, amelyet a Postabank vezetése hatvanoldalas - a benne lévő banktitkok miatt nyilvánosságra nem hozható - válaszban utasított vissza. A tervezetet soha nem véglegesítették, azt a kormány nem hagyta jóvá, de el sem vetette, egyszerűen elaltatták" - emlékezett vissza most a történtekre Auth Henrik, aki 2001-ig vezette a bankot.

Jogilag is meglehetősen furcsa, hogy annak idején a kormányhatározat (1155/ 1998. december 9.) alapján kezdett vizsgálatot csak úgy le lehetett volna állítani, hisz erre vonatkozó utasítás akár Sepsey Tamás akkori Kehi-elnök, akár Stumpf István, az Orbán-kormány kancelláriaminisztere részéről végső soron hatáskörtúllépés lett volna. Az 1998-as kormányhatározatot csak 2004-ben helyezték hatályon kívül, formálisan is megszüntetve a Kehi-vizsgálatot. Stumpf egyenesen azzal vádolja az ő állítólagos leállító levelét fakszimilében közreadó Népszabadságot, hogy hamis dokumentumot közölt, és perrel fenyeget. Most Kiss Péter szocialista kancelláriaminiszter azt vizsgálja, feloldható-e az 55 oldalas tervezet minősítése.

A szocialisták mindenesetre már Varga Mihály korábbi fideszes pénzügyminisztert is célkeresztbe állították. Őt azzal gyanúsítják politikai ellenfelei, hogy a Pénzügyminisztérium irattárából elvitte a jelentéstervezetet, s azt jogellenesen nem adta vissza. A vád nem csekély: valóban államtitkot tartalmazó irat esetében ez akár büntetőeljárás alapjául is szolgálhatna. Az ellenzék ugyanakkor egyszerűen a miniszterelnök hetek óta pertraktált cégügyeiről a figyelmet elterelni hivatott akciónak tartja a Postabank-ügy felmelegítését.

Volt már példa arra, hogy az előszeretettel a titkosság védelme mögé húzódó Kehit sikerült rávenni jelentésének nyilvánossá tételére. Répássy Róbert, a Fidesz jogi kabinetjének vezetője például Gyurcsány Ferenc balatonőszödi ingatlanvásárlása esetében sajtótájékoztatókkal, a nyilvánossággal megtámogatott jókora politikai nyomással kényszerítette ki ezt. Az ellenzéki politikus a HVG kérdésére mindenesetre megerősítette, hogy szerencsésebbnek tartaná, ha a kormányzati munka valóban diszkréciót igénylő belső ellenőrzését nem központi szervezet végezné, hanem a tárcák saját hatáskörükben gondoskodnának róla. Ez az elképzelés gyökeres szakítás lenne azzal a ciklusokon átívelő gyakorlattal, amely a Kehit a korábbi kormány szennyesében bogarászni hivatott, a nyilvánosságot viszont kínosan kerülő szervezetként is próbálta működtetni.

FAHIDI GERGELY, GYENIS ÁGNES

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Még a Ford Mustangból is lesz SUV, ráadásul elektromos

Még a Ford Mustangból is lesz SUV, ráadásul elektromos

Tavaly június óta most először kerül 320 forintnál kevesebbe egy euró

Tavaly június óta most először kerül 320 forintnál kevesebbe egy euró

Pálffy István Stahl Juditnak címzett szexista megjegyzése még ma is erősen hangzik

Pálffy István Stahl Juditnak címzett szexista megjegyzése még ma is erősen hangzik

Négyezer Audi-dolgozó sztrájkolt Győrben

Négyezer Audi-dolgozó sztrájkolt Győrben

Ezt egye, ha megmentené a Földet, és magának is jót akar

Ezt egye, ha megmentené a Földet, és magának is jót akar

Kiraknák a kastélyokból a fogyatékkal élőket

Kiraknák a kastélyokból a fogyatékkal élőket