Kicselezte a törvénysértést megállapító Állami Számvevőszéket a szegedi közgyűlés: a jövőben nem a pártok bérelhetnek kedvezményesen városi tulajdonú ingatlant, hanem azok frakciói.

Hatalmas kedvezménnyel bérelhetnek belvárosi irodát Szegeden a városi közgyűlésbe 2002-ben bejutott pártok-egyesületek. Noha az Állami Számvevőszék (ÁSZ) korábban - burkolt párttámogatásnak mondva - kifogásolta az egyébként máshol is alkalmazott gyakorlatot, a módszer a jelek szerint állandósul a csongrádi megyeszékhelyen. Igaz, a jövőben nem a pártok, hanem azok frakciói szerződnek a szegedi önkormányzati vagyont kezelő IKV Rt.-vel - döntött a múlt hét végén a megyei jogú város baloldali többségű közgyűlése. Jelenleg hét párt és két civil szervezet képviselteti magát a testületben, irodáik átlagosan több mint száz négyzetméteresek - a legnagyobb, 440 négyzetméteres ingatlant a mindössze két képviselőt az önkormányzatba juttató MSZDP bérli, a legkisebbet, 20 négyzetméternyit az MKDSZ.

Az ÁSZ tavaly év elején ellenőrizte a szegedi önkormányzat gazdálkodását. A vizsgálat megállapította, hogy a pártok rendkívül jutányosan, a piaci ár töredékéért, négyzetméterenként 40 forintért bérelnek helyiségeket az önkormányzattól. A számvevők jelentése kitért arra is, hogy a helyhatóság a számvevőszék által kifogásolt szerződéseket a közgyűlés döntése alapján visszamenőlegesen (1996. április 1-jétől) kötötte meg a városi ingatlanvagyont kezelő IKV Rt. 2000-ben, s a díjat azóta nem emelték. Az ÁSZ leszögezte: a csongrádi megyeszékhelyen az üzlethelyiségek piaci bérleti díja négyzetméterenként havi 359-2728 forint volt. A pártok által fizetett díj csak jelképes, mert az önkormányzati rendeletben meghatározott, az adott övezetre vonatkozó bérleti díj alsó határa kilencszer, a felső határa pedig hatvannyolcszor magasabb. Az önkormányzati vagyonnal való gazdálkodásnak "az önkormányzati feladatellátással kapcsolatos célokhoz kell igazodnia. A pártok támogatása nem tartozik a helyi közügyek körébe" - állapította meg az ÁSZ. Szeged polgármestere, Botka László (MSZP) és a város jegyzője, Mózes Ervin - mint tavaly tavasszal, a számvevőszéki jelentést elemző közgyűlési ülésen kifejtették - nem értettek egyet az ÁSZ megállapításával: úgy érveltek, hogy a helyiséghasználattal és a kedvezményes bérleti díjjal az önkormányzat nem a pártokat, hanem a képviselőket támogatja.

A számvevőszéki vizsgálat után az IKV Rt. felmérést készített a párthelyiségekről, a kedvezményes és a piaci díj mellett azt is feltüntetve, hogy 2005. december 31-éig melyik párt mennyi bérletidíj-hátralékot halmozott fel. A várost irányító koalíció tagjai közül a 218 négyzetméteres irodában működő MSZP-nek, az SZDSZ-nek (132 négyzetméter) és a Centrumnak (141 négyzetméter) nincs tartozása, míg az MSZDP-t 833 ezer forint hátralék terheli. Ellenzéki oldalon a Szegedért Egyesületnek van - kevesebb mint ötezer forint - tartozása, az Együtt Szegedért Egyesületnek pedig nincs. Igaz, az utóbbinak pártirodája sincs, mivel a három és fél év alatt egyik, számára felkínált helyiséget sem fogadta el. A többiek hátraléka azonban tetemesnek mondható: a 204 négyzetméteres irodát bérlő Fidesz tartozása 888 ezer forint, az MDF-é (107 négyzetméter) 1,1 millió, az MKDSZ-é 63 ezer.

A szegedi közgyűlés múlt pénteki ülésén 28 igen, 6 nem és 4 tartózkodás mellett úgy döntött, hogy megszünteti a pártokkal kötött szerződéseket, és a közgyűlési frakciókkal állapodik meg a bérleményekről. Ezzel a trükkel a város kivédte az ÁSZ által kifogásoltakat. Sajátossága a határozatnak az is, hogy azok a pártok sem maradnak iroda nélkül, amelyek megválasztott képviselői más frakciókban dolgoznak - például az MSZDP-s városatyák az MSZP képviselőcsoportjában -, az ő esetükben magukkal a képviselőkkel szerződik majd az IKV Rt.

A vagyonkezelő cég által készített kimutatás egyébként a közgyűlési előterjesztés mellékletét képezte. Ezt még a szavazás előtt szerette volna kivetetni a pénzügyi bizottság azzal, hogy a frakciók - mielőtt aláírják az új szerződést - a tartozások rendezéséről is állapodjanak meg az IKV Rt.-vel (amely más bérlőknél 3 hónapos késedelem után felmondja a bérletet). A baloldali többség azonban leszavazta a bizottság módosító javaslatát, amit - mint azt a testület elnökétől, Virág Andrástól (SZDSZ) megtudtuk - az ellenzékiek akartak átverni a közgyűlésen. Mécs László, a pénzügyi bizottság tagja, az MDF városi elnöke a HVG-nek azt mondta, a demokrata fórum azt is vitatja, hogy egyáltalán tartoznak az önkormányzatnak. Az MSZDP-s Beck Zoltán tanácsnok is megkérdőjelezte az adósság mértékét, és mielőbbi egyeztetést sürgetett. Németh István, az IKV Rt. vezérigazgatója a HVG-nek nyilatkozva hangsúlyozta, nem tévedtek, a kimutatás valós adatokat tartalmaz. Ő eleget tesz a közgyűlési utasításoknak, valamennyi párttal és frakcióval egyeztetni fog a szerződés felmondásáról és az új kontraktusok megkötéséről.

A Fidesz frakcióvezetője, Szőllősi Béla - aki az előző ciklusban az IKV Rt. beruházási és műszaki igazgatója volt - azt hangsúlyozta, hogy ők rendezni kívánják a tartozásukat, de vitatják annak mértékét. Szerinte a Fidesznek csak 200-230 ezer forint körüli tartozása van, amelyet még 2000 előtt halmozhatott fel. Oláh János, a Fidesz szegedi csoportjának elnöke ugyanakkor nem vitatta a tartozás mértékét, viszont megjegyezte, nem érti, hogy a korábbi, Bartha László expolgármester, országgyűlési képviselő vezette elnökség miért nem fizette ki a visszamenőlegesen megállapított bérleti díjat.

OLÁH ZOLTÁN

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Négyes karambol a XIII. kerületben

Négyes karambol a XIII. kerületben

Szigorítaná a letelepedési kötvények kiadását az EU

Szigorítaná a letelepedési kötvények kiadását az EU

Ilyen is van már: ez a headset tudja, hova néz a viselője

Ilyen is van már: ez a headset tudja, hova néz a viselője

Megszületett Kovács Katalin második gyereke

Megszületett Kovács Katalin második gyereke

Újabb génszerkesztett babák születhetnek

Újabb génszerkesztett babák születhetnek

Szerdára megint befedi az országot a hó

Szerdára megint befedi az országot a hó