Milliárdos nagyságrendű fiktív számlázást gyanít a rendőrség annál a pécsi bűnözői csoportnál, amelynek vezetői azt tervezték: elraboltatják egy APEH-főosztályvezető fiát.

"Kedves vendégeink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Baranya megyei adóhivatal áfavisszatartásából keletkezett körbetartozások miatt olyan helyzetbe kerültünk, hogy üzleteinket nem tudjuk megfelelő módon üzemeltetni." A közlemény a Pécs belvárosában olcsó háztartási termékeket forgalmazó, úgynevezett 100 forintos boltokban volt olvasható tavaly tavasszal. A Stop 100-hálózat üzemeltetői nem válogattak az eszközökben, ha a pénzükről volt szó: a rendőrség szerint arra szövetkeztek, ha másképpen nem megy, úgy kapják vissza szerintük jogosan követelt 150 millió forintjukat az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivataltól (APEH), hogy elrabolják Eördögh Istvánnak, az adóhivatal Baranya Megyei Igazgatósága kiutalás előtti ellenőrzés főosztálya vezetőjének a fiát.

A nagy erőkkel felvonuló rendőrök végül tetten érték Czárt Szabolcs pécsi vállalkozót, amikor egy budapesti gyorsétterem parkolójában 3 millió forintot adott át az emberrablással megbízott banda tagjának. Czárt és üzlettársai - az Országos Rendőr-főkapitányság Nemzeti Nyomozóirodája gyanúja szerint - azt tervezték, addig (alkalmasint hónapokig) tartják fogva a 24 éves, egyébként bírósági fogalmazóként dolgozó fiatalembert, amíg a csapat meg nem kapja az évek óta hiába igényelt áfa-visszatérítést. Az előzetes letartóztatásban lévő Czártot és társát, Tóth Frigyest, akit a cégcsoport egyik irodájában fogtak el Pécsett, terrorcselekmény előkészületével gyanúsítják, s - rendőrségi közlés szerint - ők azok, akik már "képbe kerültek" egy nagyszabású áfacsalási bűnügy nyomozásakor is. Utóbbiról a nyomozóirodáról az eljárás érdekeire hivatkozva nem kívántak részleteket elárulni. A HVG pécsi adóhivatali forrásokból úgy értesült, a hamis számlák értéke elérheti az 1 milliárd forintot.

Czárték kezdetben "csak" kompromittálni és zsarolni akarták Eördöghöt. Életvitelét 2005 elejétől magánnyomozóval figyeltették, arra remélve bizonyítékot, hogy a tisztviselő 10-20 százalék részesedés fejében nem gördít akadályt a jogtalan adó-visszaigénylések elé. Az egy éven át tartó fürkészés eredeti célját tekintve eredménytelen volt, de közben alaposan kiismerték Eördögh családi körülményeit, s ez adta az emberrablás ötletét. A megvalósítást aktuálissá az tette, hogy az év elején jogerősen is elvesztették azt a pert, amelyet az APEH ellen indítottak az áfa-visszatérítésért. A terv Czárt és Tóth óvatlanságán hiúsult meg. A két cégvezető nem kellő körültekintéssel keresett megbízottakat fővárosi alvilági körökben, ahol - a kiszivárgott hírek szerint - még a nehézfiúk között is megütközést keltett elgondolásuk. Úgy tudni, a tervről egy rendőrségi informátor jelentett a nyomozóirodának, amely ezt követően titkosszolgálati módszerekkel figyelte az amúgy mindent tagadó gyanúsítottakat, akik ellen a bizonyítékok oroszlánrészét lehallgatott telefonbeszélgetések adják. Így tudták figyelmeztetni a rendőrök Eördöghöt is, aki - mint a HVG-nek nyilatkozva visszaemlékezett - először maga sem hitte el, milyen ügybe keveredett.

Ami az alapügyet illeti, a kicsikarni próbált 150 millió forintot a szintén pécsi exvámtiszt Rangos Gyula által vezetett s az ő és testvére tulajdonában lévő Benerti Bt. igényelte vissza. Az APEH azért tagadta meg a kifizetést, mert úgy ítélte meg, a cég és a hasonló tulajdonosi körbe tartozó más vállalkozások közötti árumozgás nagy valószínűséggel fiktív (a bt korábban már visszaigényelt és -kapott 650 millió forint áfát). Az elsősorban kozmetikai cikkeket, Kelet-Európából származó rúzsokat, körömlakkot, illetve édességeket a Közel-Keletre értékesítő exportcég tevékenysége mögött az APEH szerint milliárdos nagyságrendet elérő csalás húzódik. Az adóellenőrök figyelmét egyebek mellett az a tény is felkeltette, hogy a bt 2004-ben magas, 2,5 milliárd forintos nettó árbevétel mellett mindössze 35 millió forintos adózás előtti eredményt tudott felmutatni. További gyanús tényező volt, hogy olyan arab országokba - például Dubaiba - irányult az árukivitel, amelyekkel Magyarország nem kötött megállapodást a kettős adóztatás kizárásáról, ilyen esetekben - állítják most a pécsi adóhivatalban - nincs mód az export határon átnyúló kontrolljára. Miután lépésről lépésre felgöngyölítették a láncot, az adóellenőrök arra jutottak, a 2004-ig Czárt vezette Retailnet Kft. behozta az országba a nem kimondottan csúcsminőségű iparcikkeket, amelyek egy részét Magyarországon értékesítették a Stop 100-láncban, a maradékot cégeik - szigorúan papíron - egymásnak passzolták el, míg a végső állomás, a Benerti Bt. eladta az arab piacon.

Az adóval belátásuk szerint zsonglőrködtek a banda tagjai, akiket a nyomozók szerint Czárt irányított. A több érintett vállalkozásban felbukkanó Tóth Frigyes elsősorban a végrehajtásért felelt, míg Rangosra az egykor a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságán szerzett szakmai tapasztalatai miatt volt szükségük. Tény ugyanakkor, hogy bár Rangost - Tóth öccsével együtt - lefogták a pécsi rajtaütéskor a rendőrök, de őket pár órán belül szabadon engedték, s információink szerint egyelőre nem gyanúsítják semmivel.

FÓRIS GÁBOR, RÁDI ANTÓNIA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Esti meglepetéssel készült a Fidesz az autósoknak – videó

Esti meglepetéssel készült a Fidesz az autósoknak – videó

Fülke: Az Orbán-rezsimet már nem nevezhetjük demokratikusnak

Fülke: Az Orbán-rezsimet már nem nevezhetjük demokratikusnak

Babos Tímea mégis főtáblás a Roland Garroson

Babos Tímea mégis főtáblás a Roland Garroson

Ha ezt nálunk is élesítik, egyenesen a Google keresőből lehet majd ételt rendelni

Ha ezt nálunk is élesítik, egyenesen a Google keresőből lehet majd ételt rendelni

Két hét alatt meg tudta venni új otthonát az adományokból a zsámboki család

Két hét alatt meg tudta venni új otthonát az adományokból a zsámboki család

Heller Ágnes: A változást ne Brüsszeltől várjuk

Heller Ágnes: A változást ne Brüsszeltől várjuk