Közel félmilliárd forintot költ az idén a Duna Tv új programjára, az Autonómia Tv-re, bár azt a célközönségnek tekintett határon túli magyarok között még alig-alig tudják fogni.

"Egyelőre létrehozzuk a láthatatlan televíziót" - így kommentálta a Duna Televízió Autonómia nevű új programjának indulását saját tévéjének egyik műsorában Cselényi László, a tévétársaság elnöke. Az április 17-én, húsvéthétfőn indult adás - amely napi nyolc óra új műsort sugároz, s azt kétszer megisméti, tehát 24 órában ad - egyelőre valóban nagyon kevés nézőhöz jut el Magyarországon, illetve a célközönségnek számító határon túli magyarok körében. Sokan, ha szeretnék, akkor sem tudják nézni.

Idő lett volna az előkészítésre. Cselényi már az elnöki poszt elnyerését követően nem sokkal, 2005 tavaszán előállt ötletével, s meg is kezdték a tervezést. A Duna Tv tavaly karácsonykor szerette volna indítani az új csatornát, hiszen ekkor ünnepelte 15. születésnapját, ám a HotBird 6-os műholdra helyet igénylő Antenna Hungária Rt. tárgyalásai elhúzódtak, így a Duna Tv vezetői egy másik vallási ünnephez kötötték az új program premierjét.

Jelenleg Magyarországon mintegy 55 ezer háztartásba juthat el a program, pontosabban ehhez még hozzá lehet számítani azokat a keveseket, akik műholdas antennával, illetve interneten követik figyelemmel a műsort. A határon túliak közül pedig egyelőre csak ez utóbbiak nézhetik, ugyanis egyetlen kábelszolgáltatóval sem kötöttek eddig megállapodást. Úgy tűnik, ez Autonómia Tv néven egyébként nehéz is lesz: Szlovákiában például a szélsőjobboldal már nyilatkozatban támadta a tv-t, elsősorban a nevét nehezményezve. Az autonómia szó ugyanis Szlovákiában és Romániában azokra a küzdelmekre emlékeztet, amelyek nyomán 1918-ban a két ország területet szakított el Magyarországtól. Így ma is úgy tekintenek az esetleges magyar autonómiára, mint amely első lépés a magyarok lakta területek elvesztéséhez vezető úton. Ezt egyébként mára a Duna Tv vezetése is belátta, s a határon túli kábeltelevíziós szolgáltatók figyelmébe Duna II néven ajánlja az új csatornát.

Információink szerint egyébként a szomszédos országokban a nagy kábeltelevíziós társaságok nem zárkóznak el a programbővítés elől, a magyarlakta területeken próbálnak majd helyet szorítani a Duna II-nek. Az is tény azonban, hogy a kábeltévék sávjai már többnyire telítve vannak, s ahhoz, hogy még egy csatornának helyet találjanak, egy másikat ki kell emelni a műsorból, ez pedig mindig csak a nézői igények felmérése után történik meg.

A határon túli magyarok között egyébként a Duna Tv tekintélyes nézettségnek örvend. Ez persze annak is köszönhető, hogy Erdélyben a nagy kábeltelevíziós szolgáltatók az úgynevezett alapcsomagban tették elérhetővé. Újabban már az M1-et és az M2-t is el lehet érni némely hálózatok alapcsomagjában, s ez nyilvánvalóan befolyásolja majd a tévézési szokásokat. Mint ahogy az is, hogy mióta az M2 műholdról elérhető, nagyságrendileg növelni tudta határon túli nézettségét. Sokat javított az eredményén az is, hogy az erdélyi városok kábeltévés szolgáltatói is felvették kínálatukba e csatornát, éppúgy, mint a Tv2-t vagy az RTL Klubot. Egy 2005 elején készült felmérés szerint ott, ahol e két magyar kereskedelmi tévét lehet fogni - a határ mentén, illetve kábelen a székelyföldi városokban -, felveszik a versenyt a Duna Tv-vel. A határ mentén például a földi szórású magyar csatornákat nézik a legtöbben, s ezután következik a műholdas M2, a Duna Tv, illetve a román televíziók. Egyébként a Duna Tv legnépszerűbb műsorsávja nem valamely nemzeti szempontból érdekfeszítő program, hanem egy olasz szappanopera, a Bűvölet.

Láthatóan rossz néven veszik Cselényiék nyomulását egyes romániai magyar médiaszemélyiségek. Gáspárik Attila, az ottani Országos Audiovizuális Tanács alelnöke például úgy vélekedik, hogy "ez az egész Autonómia csatorna olyannak tűnik, mintha elkezdenék termelni egy árut, csak éppen az eladást nem tervezem meg, és csak termelem a cuccot raktárra". Szerinte a Duna Tv eddigi egyetlen csatornáján is helyet kaphattak volna azok a műsorok, amelyeket most az Autonómia Tv ad majd. Könnyen lehet persze, hogy eme érvelés mögött az búvik meg, hogy az erdélyi médiaszakemberek és Gáspárik által is erőteljesen támogatott erdélyi magyar televízió ügye véglegesen megrekedni látszik (HVG, 2006. január 7.).

Az elérhető 55 ezer magyarországi háztartást az Antenna Digital hálózat - régebbi nevén AntennaMikro - biztosítja az új csatornának, amely ott a hét programot tartalmazó úgynevezett induló csomagban kapott helyet. Más kábelszolgáltatók a legolcsóbb "adagba" egyelőre nem vették fel az Autonómia Tv-t, ezt azonban várhatóan rövid időn belül meg kell tenniük. A Duna Tv új csatornája ugyanis közszolgálati adónak számít, éppúgy, mint az anyaadója, illetve az M1 és az M2. A kedvezményes csomagba egyébként négy-öt csatorna fér bele, a három közszolgálati mellett egy helyi tévét még biztosan beletesznek a szolgáltatók. "A kábelszolgáltatók egykor az önkormányzatok kérésére állítottak össze szociális csomagokat, amelyben szerepel az eddigi három közszolgálati adó" - mondta a HVG kérdésre Rajkai László, a Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetség elnöke.

A közszolgálati adókat azonban az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) állásfoglalása szerint kötelesek a legolcsóbb csomagba betenni a szolgáltatók. A televíziók elképzelése szerint egyébként ezen csatornák száma növekedni is fog: a Duna Tv-ben is lehetett már hallani egy Unió nevű program előkészületeiről, míg a Magyar Televízió vezetése több - köztük például egy Demokrácia nevű - csatornát indítana el. Rajkai szerint - részint a költségek miatt - viszont nem járható út, hogy a kábeltévéseknek bármennyi közszolgálati csatornát kötelező legyen a kedvezményes csomagban terjeszteniük, s ezért egy szolgáltató mellett perbe szálltak az ORTT ellen.

A Demokrácia csatorna terve eddig a pénzhiányon bukott meg, az Autonómia Tv-re szükséges összeget viszont a Duna Tv saját éves költségvetéséből már kihasította. A tavaly év elején munkába állt új vezetés erős költségcsökkentésbe kezdett, közel száz munkatárstól vált meg, visszafogta műsorai kiadásait, s az év végére - vezetői elmondása szerint - nullszaldós lett. A takarékoskodás nem állhat le: az idén az Autonómia Tv a tervek szerint félmilliárd forintba kerül majd.

RIBA ISTVÁN

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
EP-választás: háromra 30 százalék fölé nőtt a részvétel

EP-választás: háromra 30 százalék fölé nőtt a részvétel

Hüledezik a friss zöldborsó árán? Nagyot ugrott tavalyhoz képest

Hüledezik a friss zöldborsó árán? Nagyot ugrott tavalyhoz képest

Az egyedülálló, gyermektelen nők a legboldogabbak - állítja egy boldogságszakértő

Az egyedülálló, gyermektelen nők a legboldogabbak - állítja egy boldogságszakértő

A kaszinózás nem jött be, de paradicsomban egyre erősebb az északnyugati határszél

A kaszinózás nem jött be, de paradicsomban egyre erősebb az északnyugati határszél

EP-választás: este fél hétkor 41,74 százalékos a részvételi arány

EP-választás: este fél hétkor 41,74 százalékos a részvételi arány

Elfogadták az új EU-s drónszabályokat, 2020-tól mindenkire vonatkoznak

Elfogadták az új EU-s drónszabályokat, 2020-tól mindenkire vonatkoznak