Lényegesen enyhítette a korábbi, másodfokon hatályon kívül helyezett ítélethez képest a Simon Tibor hajdani FTC-s focista haláláért felelősnek tartott négy vádlott büntetését hétfőn a Fővárosi Bíróság.

Majdnem napra pontosan négy évvel azután, hogy Simon Tibor, az FTC korábbi focistája 2002. április 21-én halálos sérüléseket szenvedett a budai Caffé Allure előtt, hétfőn megszületett a támadóit letöltendő börtönnel sújtó elsőfokú ítélet. Alapesetben ennyire nem nehézkes a büntető igazságszolgáltatás, hisz nem az első döntésre kellett egy parlamenti ciklusnyi időt várni. Egy elsőfokú ítéletet ugyanis már 2003 júniusában kihirdettek, csakhogy azt tavaly februárban megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezte a Fővárosi Ítélőtábla, egyúttal új eljárásra kötelezte a Fővárosi Bíróságot (FB).

Az alapügy egy ember halála ellenére sem váltott volna ki országos közfigyelmet, hiszen nem ez az első eset, amikor éjszakai szórakozóhelyi veszekedést végzetes verekedés követett. Ahogy a megismételt eljárás során meghallgatott kezelőorvosok fogalmaztak, átlagosan havonta kétszer érkezik hozzájuk Simonéhoz hasonló tünetekkel, "tipikus elesési traumával, koponyaalapi töréssel, agyzúzódással, agyi beékelődéssel" beteg, akiknek többségén már nem lehet segíteni. Csakhogy Simon az egyik legismertebb focista volt, aki külön hírnévre tett szert 1994-ben, amikor, védeni próbálva a Fradi-drukkereket, lefogott egy rendőrt. Akkor a népi hőssé vált Simon Tibort felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, míg Kónya Imre belügyminiszter nyilvánosan bocsánatot kért a rendőri durvaságért. A most megvádolt biztonsági őrök egyike a készenléti rendőrség törzsőrmestere volt, a hajdani "rendőrfogó" focista haláláról pedig különböző teóriák láttak napvilágot, a brutális agyonrugdosástól a szinte csak véletlen, szerencsétlen elesésből bekövetkezett tragédiáig.

A nyomozás mindenesetre az aránylag kisebb súlyú, halált okozó testi sértés bűntette miatt indult, a legelsőként eljáró bírói fórum, az FB elnökhelyettese, Szebeni László vezette tanács előtt azonban a vád már emberöléssé keményedett. A törvényszék ezt el is fogadta, mondván, három biztonsági őr és Galambos János úgynevezett szándékegységben, egymás tetteiről tudva és csekély időbeli különbséggel bántalmazták Simont (a vádlottakról lásd táblázatunkat).

A másodfokon eljáró táblabíróság nem egyszerűen elégedetlen volt ezzel az ítélettel. Egyenesen felülbírálásra és megváltoztatásra alkalmatlannak minősítette azt, s új eljárást rendelt el. Felmerült, hogy a "pótvizsgáztatás" az FB és a táblabíróság közti, törvényszéki körökben nyílt titoknak számító villongásokkal, presztízsharcokkal függ össze, a mostani ítélet viszont azt látszik alátámasztani, szakmailag indokolt volt az új eljárás. A két elsőfokú ítélet legfőbb különbsége, hogy a vádlottak egységesen cselekedtek-e - Lassó Gábor tanácsvezető bíró szerint Galambos tetteit élesen el kell különíteni a biztonságiakétól -, valamint szándékuk bármilyen szinten kiterjedt-e emberölésre.

A négy vádlott esetében az eredetileg kiszabott, összesen negyven év büntetés leszállítása nyolc év nyolc hónapra már főként ennek a következménye. Amennyire most sikerült rekonstruálni az eseményeket, a barátja születésnapját ünneplő Simont botrányos viselkedésére először a másodrendű vádlott, Országh Roland biztonsági őr figyelmeztette, majd egy szomszédos asztaltársasággal szólalkozott össze az egykori focista. A "szomszédok" közül lefejelt egy máig ismeretlen, baseballsapkás férfit, az őt néző Galambost pedig leköpte. Ezért kapta fejére Galambostól az első, még nem megrendítő erejű ütést, majd kiszaladt az utcára. Több tanú szerint egész tömeg rohant utána, a biztonsági kamerák felvételei szerint - s a bíróság ezeket fogadta el hitelesnek - azonban csak a fekete ruhás biztonságiak, majd a tőlük ruházatában is jócskán különböző, fehér inges Galambos.

Az ítélet, kellő bizonyítékok hiányában, úgy szól, hogy az utcán Simon ismeretlen okból esett el, majd a három biztonsági ember ütlegelte, de ezt követően még felállt. A fekete ruhások ekkor már nem bántották, ám Galambos odaért, és futtából, nagy erővel ütött az arcába. Ettől viszont Simon úgy esett el, jóformán öntudattalanul, hogy a zuhanást semmilyen mozdulattal nem tudta tompítani, feje a kövezetnek csapódott, s végső soron ez vezetett az orvosolhatatlan agysérülésekhez.

A rendkívül aprólékos orvosi vizsgálatok szerint nagy erejű ütés egy, legfeljebb kettő érte az áldozatot a jobb szeme környékén. A bírói indoklás külön kiemelte és bizonyítékként elfogadta azt az abszurdnak ható szakvéleményt, hogy a testszerte található zúzódások olyan jelentéktelenek voltak, amelyek akár a hordágyra emeléskor vagy kórházi mozgatáskor is keletkezhettek. A szakvélemények mindenesetre egységesen kizárják, hogy a biztonságiak jelentős sérülést okoztak volna Simonnak, Galambos pedig végzetesen nagyot ütött, de szándéka emberölésre nem terjedt ki. Az ügyész azonnal fellebbezett, az összes ítélet súlyosítását kérte, ezt követően a vádlottak is jogorvoslatot kértek, vagyis Simon utolsó meccse még koránt sincs lefújva. Ha viszont az ítélet érdemben már nem változik a táblabíróságon, akkor az előzetes letartóztatásban töltött időt és a lehetséges kedvezményeket figyelembe véve a szabadlábon lévő vádlottaknak már aligha kell majd ülniük.

FAHIDI GERGELY

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Az akadémiai dolgozók felháborodtak Palkovics nyilatkozatán

Az akadémiai dolgozók felháborodtak Palkovics nyilatkozatán

Fülke: Az Orbán-rezsimet már nem nevezhetjük demokratikusnak

Fülke: Az Orbán-rezsimet már nem nevezhetjük demokratikusnak

Népszava: a megyei napilapok teljes bedarálása jöhet

Népszava: a megyei napilapok teljes bedarálása jöhet

Letartóztatták az újpesti autókereskedő feltételezett gyilkosait

Letartóztatták az újpesti autókereskedő feltételezett gyilkosait

Demcsák Zsuzsa titokban férjhez ment

Demcsák Zsuzsa titokban férjhez ment

Elfogadták az új EU-s drónszabályokat, 2020-tól mindenkire vonatkoznak

Elfogadták az új EU-s drónszabályokat, 2020-tól mindenkire vonatkoznak