A jogsértések súlyosságával egyenértékű szempont annak megítélése, valóban befolyásolhatta-e egy vitatott visszaélés a...

A jogsértések súlyosságával egyenértékű szempont annak megítélése, valóban befolyásolhatta-e egy vitatott visszaélés a voksolás eredményét - derül ki a választási ügyekben született jogorvoslati döntésekből. A határozatokból ugyanakkor kitűnik, az Országos Választási Bizottságnál (OVB) és a végső döntést kimondó Legfelsőbb Bíróságnál hangsúlyozzák a véleménynyilvánítás szabadságát is.

Az idei beadványdömping néhány bohózatba illőt is produkált. A Vasárnapi Híreket például egy olyan, április 23-án megjelent kördiagram miatt támadták az OVB előtt, amelyben a vörös színű részhez tartozott az igen, a sárgához a nem felirat, a sárga oldalon pedig a magyar színek is megjelentek - csakhogy az egész ábra az élelmiszerekkel kapcsolatos fogyasztói szokásokról tájékoztatott. Más az M1 április 23-ai műsorát kifogásolta, ahol 18 óra 55 perckor hangzott el, hogy "az MSZP ünnepelni készül, az SZDSZ-nél bulihangulat van, az MDF pedig egyetlen jelölt győzelmére sem számít". Az OVB érezhető szarkazmussal minősítette életszerűtlennek azt a feltételezést, hogy egy urnazárás előtt öt perccel sugárzott műsor bármely választópolgárban valamely jelölt melletti szavazási szándékot alakítana ki. Ugyanezt az adót azért sem voltak hajlandóak elmarasztalni, mert egy történelmi műsorban "lelkesítő kommunista indulókat sugárzott".

Némileg hasonló a helyzet a nyilvánvalóan téves tájékoztatással. Hiába hangzott el a Hír Tv-ben az, hogy a második forduló vesztes jelöltjeire leadott voksok is számítanak az országos listás mandátumok elosztásakor, elutasították a panaszt, mondván, ez "nem téveszthette meg a választópolgárokat joggyakorlásuk lényeges elemeit illetően". Ugyancsak a választói akarat befolyásolására alkalmatlannak minősítette az OVB azt az elektronikus levelet, amely az MDF-híveket buzdította a Fidesz támogatására, s amelyet a fideszes Demokrácia-központ címéről adtak fel.

Érdemi vizsgálat nélkül utasította el az OVB az Orbán Viktor zártkörű tatai kampánygyűlésén elhangzott mondataival kapcsolatos beadványt, éppen a nyilvánosság kizárására hivatkozva. Ugyancsak az aktivistáknak tartott zárt rendezvényen mondta Orbán Ásotthalmon, hogy "vigyék el voksolni" azokat a szimpatizánsokat, akik maguktól nem mennének. Ezt az OVB már jogsértő, a szavazásban való részvétel önkéntességének alapelvével ellentétes kijelentésnek minősítette. Az LB azonban megengedőbbnek bizonyult, mondván, Orbán csak "az állampolgárok közti személyes kommunikációra hívott fel", márpedig az tartalmától és formájától függetlenül nem minősíthető a kampánycsend megsértésének.

Hasonló érvelés jelent meg a több tucat határozatban szereplő "Eperjes Károly-ügyben". A színész április 23-ai telefonos buzdításával kapcsolatban sem tartotta az OVB elegendőnek a rendelkezésre álló bizonyítékokat annak kimondására, hogy minderre valamely jelölt vagy jelölő szervezet megbízásából került volna sor, így az csak nem kifogásolható magánkommunikáció volt. Bizonyítottság hiányában utasította el az OVB a miniszterelnököt támogató sms-ekkel ("Szoros a verseny, a Te szavazatodon múlik a második Gyurcsány-kormány!") szembeni beadványt is, mondván, a feladó - az indítvány szerint az Alapítvány a Modern Baloldalért telefonjáról jött az üzenet - nem köthető egyértelműen a szocialistákhoz, és így nem sérti a kampánycsendet. Az LB itt szigorúbb volt: az üzenet szövegét a választói akarat befolyásolására alkalmasnak s így kampánycsendsértőnek minősítette. A visszaélés kimondásán kívül más intézkedést, például a további jogsértéstől eltiltást azonban nem talált indokoltnak, mivel a jogsértés már korábban befejeződött, és a jogsértő személye nem volt egyértelműen azonosítható.

A lehetséges következményekre, illetve azok hiányára helyezte a hangsúlyt az OVB egy miskolci ügyben is. Az MSZP helyi szervezete április 9-én küldött szét "Húzzunk bele" tartalmú sms-eket, s ennek kapcsán az OVB a jogsértés tényét megállapította, de határozatában hozzátette, "a csekély számú és súlyú jogsértés a választás eredményét nem befolyásolta, ezért a szavazás megismétlésének nincs helye". Az Eperjes-telefonok ügyében tapasztalt méretű, de ellenoldali felháborodást váltott ki az MSZP második fordulós szavazólapmintája, amely jelöltjük támogatására buzdított (amihez hasonlót egyébként a Fidesz is alkalmazott). Ez az OVB és az LB egybehangzó véleménye szerint csak részleteiben hasonlított a valódi szavazólapra, tényleges megtévesztésre nem volt alkalmas.

FAHIDI GERGELY

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Milliárdos jogdíjat kaptak a dalszerzők

Milliárdos jogdíjat kaptak a dalszerzők

Kreml: Putyin és Trump az energiabiztonságról is tárgyalhat Japánban

Kreml: Putyin és Trump az energiabiztonságról is tárgyalhat Japánban

Visszatér a ’70-es évek, mindenki maga szerelheti a Tesláját

Visszatér a ’70-es évek, mindenki maga szerelheti a Tesláját

Mennyi önbizalma van a magyaroknak?

Mennyi önbizalma van a magyaroknak?

Itt vannak a részletek a nagyszülői gyedről

Itt vannak a részletek a nagyszülői gyedről

Elájult az egyik TV2-s dolgozó, mikor a Jobbik bement a tévébe

Elájult az egyik TV2-s dolgozó, mikor a Jobbik bement a tévébe