A kirívóan hosszú ideig tartó előzetes letartóztatások kapcsán az Országos Igazságszolgáltatási Tanács átvizsgáltatja az előzetes fogva tartások elrendelésének körülményeit.

Az emberöléssel vádolt putnoki Seres testvérek minden bizonnyal az előzetes letartóztatottak rekorderei Magyarországon. Jogerős ítélet nélkül 2001. február 6-a óta, vagyis csaknem öt és fél éve vannak rács mögött, úgy, hogy ügyükben már a harmadik elsőfokú eljárás van folyamatban. Ha minden a bírósági terv szerint alakul, szeptemberre születhet meg a legújabb elsőfokú ítélet a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróságon. E törvényszék kétszer már elítélte a testvéreket különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt, de a másodfok mindig visszadobta az ítéletet.

A Seres fivérek esete nem példa nélküli. Áprilisban derült ki például végérvényesen, hogy ártatlanul töltött majdnem hat évet előzetes letartóztatásban ifjabb és idősebb Burka Ferenc (HVG, 2006. április 29.). A közelmúltban indított kártalanítási pert a magyar állam ellen Tóth-Kása Norbert, akit a 2004. őszi makói kettős gyilkosság elkövetésével vádoltak alaptalanul, s emiatt másfél évet ült. Éppen az efféle ügyek miatt kezdeményezte az előzetes letartóztatások elrendelésének vizsgálatát Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) júniusi ülésén. "Érdemes áttekinteni az előzetes letartóztatás elrendelésének tapasztalatait és az OIT-vizsgálat lezárását követően elvégezni a szabályozás finomhangolását" - mondta Kondorosi Ferenc, az igazságügyi tárca államtitkára. A Belovics Ervin legfőbbügyész-helyettesből, Bánáti János ügyvédi kamarai elnökből, Petrétei József miniszterből, valamint Varga Zoltán OIT-elnökhelyettes bíróból álló testületnek októberig kell jelentést készítenie.

Tény, nincs könnyű helyzetben a Seres-ügyet tárgyaló bíróság. Pontosan kellene rekonstruálnia, hogyan halt meg 2001. február 3-án Putnokon Kocsis József, ám eddig csak az biztos, hogy 48 különböző - közte több halálos - sérülés érte. Az előzmények egy évvel korábbra nyúlnak vissza: akkor a Seres család egyik férfi tagja, Zénó egy napon sarlóval a fejében tért haza. Mint kiderült, az ellenséges Kocsis családnak köszönhetően. Az esetet követő bosszú és súlyos fenyegetések 2001 februárjában vezettek tragédiához: fényes nappal, egy széles utca közepén, gyakorlatilag a város szeme láttára verte agyon, illetve szurkálta halálra - az eredeti vád szerint - a Seres család hat tagja és két barátja Kocsist. Ketten közülük el is ismerték a történteket, a többiek viszont évek óta hiába állítják kitartóan, mire ők a helyszínre értek volna, a többiek már "elintézték a dolgot". Első körben egy kivétellel mindenkit bűnösnek talált a megyei bíróság az emberölésben, s ezért 13-15 évig terjedő fegyház-, illetve börtönbüntetéseket szabott ki. A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla viszont hatályon kívül helyezte a döntést, mondván, nem tisztázott pontosan, hogy kinek és milyen szerepe volt a halálos bántalmazásban. Új eljárásra utasították az elsőfokú bíróságot, amely aztán a hétből két férfit felmentett a vádak alól (ők azóta kártérítésért perelnek). Az öt elítélt fellebbezése folytán az időközben megalakult Debreceni Ítélőtábla találta felülbírálatra alkalmatlannak a döntést, amelyet újra hatályon kívül helyeztek. Mindeközben mindenki maradt előzetes letartóztatásban.

Az előzetes letartóztatás viszont nem lehet előrehozott büntetés, és nem lehet pusztán bizonyítási nehézségekkel indokolható - legalábbis ennek szellemében készült az új büntetőeljárási törvény (be). Ezt jelzi, hogy a 2003. július 1-jétől hatályos szabályok szerint az elsőfokú ítélet nélküli előzetes letartóztatás maximális tartama három év lehet, ennek elteltével automatikusan megszűnik. A törvény egyébként a fogva tartott vádlott ügyében soron kívüli eljárás lefolytatását írja elő, ám ez sem garanciája a gyors ítélkezésnek. Az új be hatálybalépésekor lapinformációk szerint 33 felnőtt és hat fiatalkorú szabadulhatott a határidőszabály révén. Arra a kérdésre senkitől sem sikerült választ kapnunk, hogy azóta hány előzetes letartóztatás szűnt meg a be új előírása nyomán, a Legfőbb Ügyészségtől kapott tájékoztatás szerint az előzetesek mindössze 3 százaléka tart tovább egy évnél.

PÁLMAI ERIKA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kiesett az MTK az első osztályból

Kiesett az MTK az első osztályból

Az EP-választás tulajdonképpen az amerikai kontinensen indul

Az EP-választás tulajdonképpen az amerikai kontinensen indul

A legolcsóbb budapesti jegyek is drágák lesznek az Eb-re

A legolcsóbb budapesti jegyek is drágák lesznek az Eb-re

Válságértekezletet tartanak Ausztriában az év botránya miatt

Válságértekezletet tartanak Ausztriában az év botránya miatt

A kertben, kisfiával tartott kampányszünetet Dobrev Klára

A kertben, kisfiával tartott kampányszünetet Dobrev Klára

22 ezer dollárért kelt el egy papírtányér, amelyre Kurt Cobain felírt egy setlistet

22 ezer dollárért kelt el egy papírtányér, amelyre Kurt Cobain felírt egy setlistet