Hűtlen kezelés gyanújával ismeretlen tettes ellen nyomoz a rendőrség a Somody Imre üzletember nevével fémjelzett Veresegyházi Életmódprogram gazdálkodása kapcsán. A haszontalanul felemésztett közel 1 milliárd forint közpénzt a kormány egyelőre nem hiányolja.

,,A mostani kormányprogram erről szól: kistérségi centralizált egészségügy, oktatás. Ha a mi programunk nem kellett is, az ötleteinket legalább felhasználták" - fejezte ki elégedettséggel vegyes szomorúságát a Veresegyházi Életmódprogram (VÉP) korábbi vezetéséhez közel álló egyik szakember a HVG-nek. Csalódottságra nem csupán az ad okot, hogy a Medgyessy-kormány 2004 nyarán beszüntette a Somody Imre vállalkozó nevével fémjelzett beruházás finanszírozását, sokkal inkább az, hogy a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság hűtlen kezelést gyanít a VÉP gazdálkodásában.

A Pest megyei Veresegyház központú, nyolc települést összefogó VÉP-et még az Orbán-kormány idején a Miniszterelnöki Hivatal (MEH) rendelte meg. A Medgyessy-adminisztráció kezdetben fantáziát látott a céljaként kistérségi életmódjavítást hirdető programban, amelyre a MEH, az Oktatási Minisztérium, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, illetve a Közép-magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács Pro Regio Kht.-ja révén összesen közel 900 millió forint közpénzt költöttek. Az állami támogatás "csatornázására" Veresegyház önkormányzata - amelynek állítólagos túlhatalmát a kistérség többi települése kezdettől fogva ellenezte - társaságot alapított, a Veresegyház és Térsége Fejlesztéséért Kht.-t (VTF), amelynek egyik ügyvezetője 2004-ig a városhoz ezer szállal kötődő Somody volt.

Kezdetektől bizonyos homály övezte a VÉP-et. Már azt sem könnyű megfogalmazni, mi is a lényege. Honlapján a VÉP "az egészséges, egyéni életmód és a közösségben való élet új, dinamikus formája, egy működő, tapasztalatokra épülő, szervezett életfilozófia-programként" definiálta önmagát. Időközben kiderült, a pénzfelhasználás legalábbis aggályosnak tűnik. A VTF-tulajdonos önkormányzat által készített átvilágítás szerint gondok merültek fel például a megbízási szerződések teljesítésének ellenőrzésével, illetve azzal, hogy a VTF beszállítói listáján felbukkantak a VÉP prominenseihez kötődő gazdálkodók, illetve helyi közéleti szereplők is (HVG, 2004. december 11.).

Egy friss ellenőrzés alátámasztani látszik a másfél évvel ezelőtti átvilágítás összegzését. A szintén önkormányzati felkérésre készült vizsgálat során a VÉP tárgyi eszközeit keresték - mint kiderült, zömükben megvannak -, illetve a VTF által külső vállalkozóktól megrendelt 21 tanulmányt vettek górcső alá. Ez utóbbi során arra jutottak, hogy a megbízottak olykor a megbízók ismeretségi, rokonsági körébe tartoztak, a teljesítésigazolás pedig nem egy esetben formálisnak volt mondható. Egy környezetvédelmi tanulmány elkészítésére felkért három vállalkozás közül kettő például ugyanarra a gödöllői címre volt bejegyezve. Egy több mint 20 millió forintért megrendelt tanulmány szerzője pedig egy volt laktanya területének rekultivációja kapcsán a szovjet hadsereg által okozott károkról értekezik, miközben az érintett területet kizárólag a magyar honvédség használta. Egyes képviselők aggályosnak érzik azt is, hogy a VTF turisztikai tanulmányt rendelt meg egy cégtől, amely a VÉP egyik munkatársa édesanyjának a résztulajdonában van.

A rendőrség dolga mindazonáltal nem lesz egyszerű a bűncselekmény bizonyításakor. Még az önkormányzatnak a VÉP-pel amúgy kezdettől kritikus tagjai is elismerik, hogy a szerződések megfeleltek a jogszabályoknak. Somody környezetében pedig azt hangsúlyozzák, a programot számtalanszor ellenőrizték, de sem a megrendelő kormányszervek, sem a befogadó önkormányzatok, sem a VTF felügyelőbizottsága (fb) nem talált kivetnivalót. Való igaz, a MEH a mai napig nem siet utánanézni, mire is folyt el csaknem 1 milliárd forint közpénz. Az egykori VÉP-esek szerint ez az összeg korántsem irreális, figyelembe véve, hogy a VÉP három évig üzemelt aktívan, és hat alprogramból állt. Így településenként alig néhány milliót lehetett elkölteni, amit az egyes önkormányzatok joggal keveselltek. Az olykor ködben úszó tervekkel kapcsolatban a VÉP-esek úgy vélekednek, azok menet közben, forráshiány miatt szűntek meg, ha mehettek volna tovább, beigazolódott volna az elgondolások gyakorlati haszna. "A VÉP nem a településeknek juttatott többletforrás volt, hanem kistérségi modellkísérlet" - hangsúlyozzák ma is az ötletgazdák.

Veresegyház önkormányzata döntött tavaly a VTF végelszámolásáról, ám ezt a mai napig nem kezdték el. Tavaly mindenesetre menesztették a korábbi társügyvezetőt, Makovínyi Mihálynét, aki egyébként egy jobboldali civil szervezet városi képviselője. A Pest megyei politikai élet ismerői szerint korántsem véletlen, hogy az önkormányzati választási kampány idején került elő ismét a VÉP ügye. Úgy tudni, az MSZP Pest megyei erős emberei - mások mellett Jánosi György, Keller László, Varjú Vilmos - régóta lobbiznak a VÉP ellen. A program ellenzői szerint azért, mert érezték a Medgyessy Péter exminiszterelnök által vélhetően Somody szerepe okán is támogatott projekt haszontalanságát. Mások azonban úgy vélik, egyszerűen irigyek voltak, mert nem az ő választókörzetük településeinek futott a pénz. A tavaszi országgyűlési választások óta mindenesetre új lendületet adhatott az ellenzőknek, hogy Veresegyház körzetében egyéni jelöltként Harrach Péterrel (Fidesz-KDNP) szemben alulmaradt az a Kárpáti Zsuzsanna (MSZP), akinek volt férje, Komár Gábor szentendrei ügyvéd jelenleg is a VTF fb-tagja. Egyéni mandátumot szerzett ugyanakkor a szomszédos - ám a VÉP-ből kimaradt Fogarasiné Deák Valéria (MSZP) Gödöllőn. Ő a HVG értesülései szerint régóta ellenezte a programot.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Videó: Fellőtte a SpaceX az első 60 műholdat, ami internetet szór a Földre

Videó: Fellőtte a SpaceX az első 60 műholdat, ami internetet szór a Földre

Nem lesznek EBESZ-ellenőrök az EP-választáson

Nem lesznek EBESZ-ellenőrök az EP-választáson

Legalább az egyik csúcsvezető legyen nő az EU-ban

Legalább az egyik csúcsvezető legyen nő az EU-ban

Megtalálták az újpesti autókereskedő holttestét

Megtalálták az újpesti autókereskedő holttestét

1800 négyzetméteres üzem ég Jászladányban

1800 négyzetméteres üzem ég Jászladányban

Megszólalt Donald Trump a Huawei-bojkottról

Megszólalt Donald Trump a Huawei-bojkottról